Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Το νηπιαγωγείο στο Πρωτοχώρι έχει τη δική του "Γωνιά του Πόντου"

Το νηπιαγωγείο στο Πρωτοχώρι έχει τη δική του "Γωνιά του Πόντου"
Το νηπιαγωγείο στο Πρωτοχώρι έχει τη δική του "Γωνιά του Πόντου"

της Παρισσάτιδας Χριστοφορίδου

"Η γωνιά του Πόντου δεν έλειψε ποτέ από το Νηπιαγωγείο μας. Ένα παραπάνω που το Πρωτοχώρι είναι αμιγώς Ποντιακό χωριό με πλούσια Ποντιακή παράδοση. Πάντοτε λοιπόν φτιάχναμε την "Γωνιά του Πόντου" με πολλή αγάπη και μεράκι μαζί με τα νήπια μας και κάθε φορά γινόταν ξεχωριστή!

Ασχολούμασταν με τη Γενοκτονία από την 1η Μαΐου έως την ημέρα της μνήμης της Γενοκτονίας στις 19. Σε όλο το project μας εμπλέκονταν πάντα και οι γονείς αλλά και οι παππούδες και οι γιαγιάδες των νηπίων μας. Μας βοηθούσαν με διάφορους τρόπους να συλλέξουμε υλικό για την υπερήφανη γωνιά μας. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν πάντα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου.

Το ενδιαφέρον των νηπίων για τη Γενοκτονία ήταν εντυπωσιακό. Όλα τα νήπια διψούσαν να μάθουν όλο και περισσότερα για τις ρίζες τους, για τους προπαππούδες τους και τις προγιαγιάδες τους που γεννήθηκαν στον Πόντο.

Έτσι ύστερα από 3 χρόνια δημιούργησα αυτή την ιστορία (μπορείτε να δείτε σχετικά εδώ) για παιδιά προσχολικής ηλικίας με φωτογραφίες από τις δραστηριότητες που κάναμε μαζί με τα νήπια Πρωτοχωριου τα σχολικά έτη 2016-17 & 2017-2018. Ακόμη δημιούργησα και μια διαδραστική αφίσα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιδαγωγικούς σκοπούς εύκολα από παιδιά, δασκάλους και γονείς.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν όλοι να μάθουν για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και να κατανοήσουν τη σημασία που έχει η αναγνώριση της.