Σε «καμαρούλα μια σταλιά» συντελείται το θαύμα του Κέντρου Ερευνών για την Μικρά Ασία και τον Πόντο |
Τους στίχους του άσματος του Γιάννη Πουλόπουλου «Καμαρούλα μια σταλιά» επέλεξε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού, Τέρενς Κουίκ για να περιγράψει και συνάμα να εκφράσει τον θαυμασμό του για το «θαύμα» που συντελείται στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ) με έδρα το Σικάγο.
Ο κ. Κουίκ ήταν προσκεκλημένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Open» μαζί με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο Γιώργο Μαυρόπουλο από το Σικάγο και αναφέρθηκαν στο πολυδιάστατο έργο του Κέντρου το οποίο δεν επικεντρώνεται μόνο στην έρευνα για την Γενοκτονία των Ποντίων και στις εκδόσεις, αλλά επεκτείνεται στην διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, στην παροχή υποτροφιών και στον εκδοτικό τομέα.
Οι παρεμβάσεις του κ. Κουίκ και του κ. Μαυρόπουλου έφεραν στο προσκήνιο το μείζον θέμα της αναγνώρισης και τη διεθνοποίησης της Γενοκτονίας και τόνισαν ότι το έργο του Κέντρου και ο αγώνας του δεν στηρίζονται από την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, αλλά από το υστέρημα των ομογενών.
Παράλληλα ξεδίπλωσαν τις επιτυχίες αυτού του αγώνα και τη συνεργασία με τους Αρμενίους και την Εβραϊκή κοινότητα του Σικάγου.
Από την πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Φονικός Εθνικισμός – Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923» στο Σικάγο |
Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του αγώνα της ομογένειας, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις», είναι η αναφορά στην Γενοκτονία των Ελλήνων στην διακήρυξη του Κογκρέσου για την Γενοκτονία των Αρμενίων.
Το εν λόγω Κέντρο όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και έχει στο ενεργητικό δεκατρείς εκδόσεις, συνέδρια και εκθέσεις για την Μικρά Ασία και τον πόντο.
Ένα από τα σημαντικά επιτεύγματα είναι αναμφιβόλως η παραγωγή του ντοκιμαντέρ «Φονικός Εθνικισμός-Η Γενοκτονία Ελλήνων 1913-1923» (Lethal Nationalism : Genocide of the Greeks 1913-1923), το οποίο καλύπτει πλήρως την τραγική ιστορία της γενοκτονίας κατά τη διάρκεια των ετών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία παραμένει θαμμένη για 101 χρόνια και σήμερα κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στον αγγλόφωνο κόσμο.
Για την επιτυχία και σωστή παραγωγή συνέβαλαν και συμμετείχαν πρώην δημοσιογράφοι του CBS News, οι Παναγιώτης και Σπύρος Λαμπρινάτος από το OnAir Production, ο John McCarthy ένας αναγνωρισμένος συγγραφέας και παραγωγός που εργάστηκε στο CBS News καθώς και ο Τζον Ντέιβις, επίσης δημοσιογράφος από το CBS. Την ομάδα ολοκληρώνει ο θρυλικός, παγκοσμίου φήμης ντοκιμαντερίστας Bill Kurtis που είναι ο κύριος αφηγητής του ντοκιμαντέρ ο οποίος είπε τα εξής.
«Αυτή η παραγωγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα με τα οποία έχω συσχετιστεί ποτέ και παρέχει ένα απογοητευτικό μάθημα για το γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τα δεινά που προκαλούνται από τη γενοκτονία», είχε τονίσει στις «Αναμνήσεις» ο κ. Μαυρόπουλος.
Το ντοκιμαντέρ εκτός από τα ιστορικά ντοκουμέντα και τα φωτογραφικό υλικό βασίζεται στις συνεντεύξεις δώδεκα διεθνώς αναγνωρισμένων ιστορικών από Αγγλία, Αμερική, Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Αμερική και Τουρκία.
Η πρώτη προβολή έγινε στο Σικάγο και το Κέντρο σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και το Ιερό Ίδρυμα Ποντίων Αμερικής και Καναδά είχε προγραμματίσει προβολές σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πηγή: Αναμνήσεις