Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Αγιά Σοφιά: Θα κάνουν τα ίδια αίσχη που έκαναν και στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Αγιά Σοφιά: Θα κάνουν τα ίδια αίσχη που έκαναν και στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας
Αγιά Σοφιά: Θα κάνουν τα ίδια αίσχη που έκαναν και στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Είναι μια είδηση που μονοπώλησε για πολλές ώρες τον διεθνή Τύπο, καθώς από την Αμερική μέχρι την Ευρώπη υπάρχουν πολλές αναφορές για το θέμα αυτό. Τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για μια κίνηση που αναμένεται να έχει μεγάλες συνέπειες στις σχέσεις της Τουρκίας, η οποία μετατράπεται, σύμφωνα με τα δίκτυα σε ένα ισλαμικό και όχι πλέον κοσμικό κράτος.

Οι Τούρκοι στο εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς, θα πράξουν τα ίδια που έκαναν και στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.

Εκεί προκειμένου να μην ενοχλούνται οι πιστοί οι τοιχογραφίες της Αγίας Σοφίας καλύφθηκαν με ειδικές πλάκες και με κουρτίνες. Αυτή τη λύση, είχε επιλέξει η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων.

Σήμερα οι μοναδικές αναπαραστάσεις του 14ου αιώνα εξαιρετικής τεχνικής καλύφθηκαν με παραπετάσματα (μουσαμάδες) και τα ψηφιδωτά του δαπέδου καλύφθηκαν με χαλί, όπως αρμόζει στη μουσουλμανική θρησκεία. Προστέθηκε μιχράμπ κι εξωτερικά του ναού τοποθετήθηκαν ξύλινα ερμάρια για τα υποδήματα των μουσουλμάνων πιστών. Οι αρχαιοελληνικοί κίονες και οι μαρμάρινες πλάκες με ελληνικές επιγραφές που υπήρχαν διάσπαρτες στον αύλειο χώρο συγκεντρώθηκαν όλα μαζί σε ένα σημείο.

Εν τω μεταξύ, χωρίς καθυστερήσεις υλοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το απόγευμα της Παρασκευής ο μουεζίνης κάλεσε τους πιστούς σε προσευχή μπροστά από την Αγία Σοφία, στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Όπως ανακοίνωσε αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν.