Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

Τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς
Τόπος ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς

Ως τόπο ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου θέλει να αναδείξει τα «Απολυμαντήρια» της Αρετσούς, στην Καλαμαριά, το σημείο που έφτασαν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τον Πόντο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο  υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.

Για το λόγο αυτό συγκαλεί σύσκεψη εργασίας την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στις 12.30, στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Κατά τη διάρκεια της θα αξιολογηθούν προτάσεις αναφορικά με την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και της ποντιακής ιστορίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr ο υφυπουργός θα τονίσει την ανάγκη αφύπνισης συνειδήσεων και συναισθημάτων αναφορικά με την τραγωδία του ποντιακού ελληνισμού, καθώς και την ανάγκη να γίνει γνωστή η ποντιακή ιστορία στις νεότερες γενιές. «Να τιμηθούν εκείνοι που είχαν τη δύναμη να ξαναχτίσουν τη ζωή τους στη μητέρα Ελλάδα, μετά τα όσα τραγικά πέρασαν», θα υπογραμμίσει ο κ. Καράογλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. 

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και εκπρόσωποι της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, καθώς και της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ - Τμήμα ιστορίας-αρχαιολογίας. Επίσης, έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Οικονομικών.

«Ο Ελληνισμός έχει βιώσει την οδύνη της προσφυγιάς. Πόνεσε, μάτωσε, δάκρυσε, όσο κανένας άλλος λαός. Οι Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Θράκης, έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού, χωρίς ποτέ να χάσουν την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά τους. Στο βαθμό που ο πολιτισμός ταυτίζεται με την ιστορία και σε μια προσπάθεια συντήρησης της ιστορικής μνήμης, αποτελεί χρέος τιμής να ανακηρυχθεί ο χώρος των «Απολυμαντηρίων» της Αρετσούς σε τόπο ανάδειξης του ξεριζωμού, των κακουχιών, του πόνου του Ελληνισμού, μα και συνέχειας του Έθνους μας», σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Πηγή: Έθνος