Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς να γίνουν τόπος ιστορικής Μνήμης

Τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς να γίνουν τόπος ιστορικής Μνήμης
Τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς να γίνουν τόπος ιστορικής Μνήμης

Την ικανοποίηση της εκφράζει, για τις τελευταίες εξελίξεις για την ανάδειξη των “Απολυμαντηρίων” της Αρετσούς ως τόπο ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης παρουσιάστηκε ο απολογισμός των μέχρι σήμερα δράσεων της Επιτροπής και ο μελλοντικός σχεδιασμός δράσεων μετά την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, Μανώλης Λαμτζίδης σημείωσε ότι ο τελικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος, ενώ εξήγησε πόσο σημαντική είναι η κινητοποίηση των πολιτών αλλά και να γίνει η περιοχή πόλος έλξης.

Ο κ. Λαμτζίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή Πρωτοβουλίας θα ζητήσει να μπει στη νέα επιτροπή για την ανάδειξη των Απολυμαντηρίων.

Πέρα από αυτό θα ζητήσουν τη διεύρυνση της Μικρασιατικούς συλλόγους και σωματεία, συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΜΑΘ - ΠΚΜ - Δήμο Καλαμαριάς) πάνω σε αυτό το ζήτημα αλλά και να καλλιεργηθεί κλίμα συνεργασίας όλων των φορέων του προσφυγικού χώρου στην “κατεύθυνση της διατήρησης και διάσωσης της συλλογικής ιστορικής εθνικής μνήμης, την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας και την αποκατάστασή της, όπου αυτή παραβιάζεται χωρίς εχθροπάθεια προς άλλους λαούς και χωρίς εθνικιστικές κραυγές ή παροξυσμούς που βλάπτουν και τους σκοπούς που επιδιώκουμε αλλά και συντελούν στη συκοφάντησή τους από τρίτους”.

“Η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι πάρα πολύ σημαντική. Αναδεικνύουμε την ιστορικότητα της περιοχής”, είπε.

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι “αναλάβαμε αυτήν την πρωτοβουλία με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο στην Καλαμαριά, δεδομένου ότι σε εκείνο το σημείο αποβιβάστηκαν 355.000 πρόσφυγες από ολόκληρη τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Ανατολική Θράκη και Καππαδοκία. Από αυτούς 22.000, κυρίως, παιδιά πέθαναν σε άθλιες συνθήκες. Σε ανάμνηση δική τους οργανώσαμε τελετή μνήμης, η οποία προσέλκυσε πολύ κόσμο και αυτό ώθησε τη σημερινή κυβέρνηση να κάνει σύσκεψη και να υιοθετήσει την υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης. Απονέμουμε τιμή σε αυτούς τους ανθρώπους αναγνωρίζοντας ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας”.

Πηγή: ThessToday