του Θανάση Πολυμένη
Ένα νέο μνημείο, φόρος τιμής στη μνήμη των γενοκτονημένων λαών από τους Οθωμανούς, πρόκειται να στηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου στην είσοδο της πόλης της Προσοτσάνης.
Πρόκειται για μια σύνθεση, η οποία σχεδιάστηκε από τον γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Προσοτσάνη, μετά από σκέψεις του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης και το Δήμο Προσοτσάνης που έχει αναλάβει όλα τα έξοδα της δημιουργίας και της τοποθέτησής του.
Τοσουνίδης: Ένα σύγχρονο μνημείο
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον γλύπτη κ. Οδυσσέα Τοσουνίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δημιουργία του μνημείου και μας εξήγησε ότι αυτό είναι ολοκληρωμένο κατά 90%. Όπως είπε, η ανάθεση έγινε από το Δήμο Προσοτσάνης και τον Σύλλογο Ποντίων Προσοτσάνης.
Όπως διευκρίνισε, «συζητώντας φτάσαμε να σχεδιάσουμε ένα σύγχρονο μνημείο. Στόχος δεν ήταν να αναφερθούμε απλά και μόνο στην Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά σε όλους τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, επίσης στους Αρμένιους, στους Ασσύριους και γενικά στο θέμα της Γενοκτονίας. Θέλαμε να αναδείξουμε το γενικό ζήτημα των γενοκτονιών των λαών».
Εκτός από τις πέντε «αυστηρές φιγούρες» που θα φαίνονται, θα υπάρχει και μία στήλη, στην οποία θα αναγράφεται η λέξη «γενοκτονία» σε διάφορες γλώσσες. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι, αυτή την ώρα αναζητείται η τελική ονομασία του μνημείου, καθώς υπάρχουν κάποιες προτάσεις και από τον γνωστό καθηγητή κ. Νίκο Λυγερό, ώστε να ονομαστεί «μνημείο αθώων», «μνημείο γενοκτονιών των λαών» και άλλες προτάσεις.
Φωτορεαλιστική απεικόνιση του μνημείου στην είσοδο της Προσοτσάνης. Οι ανθρώπινες φιγούρες που φαίνονται στο φόντο του μνημείου, θα φωτίζονται από μια «φλόγα» που θα βρίσκεται στο πρώτο πλάνο της εικόνας. Ο θεατής θα μπορεί να βλέπει μόνο από τις πλαϊνές γωνίες τις αυστηρές φιγούρες, ώστε να αποδίδεται καλύτερα η επιβλητική τους παρουσία.
Παπαδόπουλος: Ένα μνημείο για όλες τις Γενοκτονίες
Για το μνημείο μίλησε επίσης στον «Πρωινό Τύπο» και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Προσοτσάνης, κ. Παντελής Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι η ιδέα ξεκίνησε και έγινε δεκτή από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Προσοτσάνης, επί δημάρχου κ. Άγγελου Λύσσελη.
Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «αν και η αρχική σκέψη ήταν να στηθεί ένα κλασικό μνημείο, τελικά μετά από συζήτηση με τον γλύπτη κ. Τοσουνίδη, καταλήξαμε να δημιουργηθεί ένα μνημείο που να περιέχει ένα δυνατότερο και μεγαλύτερο μήνυμα για τις γενοκτονίες των λαών και όχι μόνο του Ποντιακού Ελληνισμού. Θέλαμε να έχει μεγαλύτερη υπόσταση, να μιλάει για όλο τον Ελληνισμό, για τους χριστιανικούς λαούς. Το μνημείο αυτό θα αναφέρεται στους Έλληνες του Πόντου και της Θράκης, καθώς επίσης για τους Αρμένιους και τους Ασσυρίους. Θέλαμε να έχει μεγαλύτερη βάση και υπόσταση και να είναι το μοναδικό μνημείο για τις γενοκτονίες από τους Τούρκους. Μας ενδιέφερε να είναι ένα εντυπωσιακό μνημείο με δυνατό μήνυμα και όχι κάτι πολύ κλασικό. Μας ενδιέφερε να δώσουμε μια δυναμική πάνω στην ιστορία και στις γενοκτονίες που έχουν διαπραχθεί κατά των λαών».
Ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ιδιαίτερα ότι, «το δέχθηκαν και η προηγούμενη και η νυν δημοτική αρχή, εντυπωσιάστηκαν με το σκεπτικό, αλλά και με το μνημείο που είναι ιδιαίτερα επιβλητικό».
Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «υπήρχε σκέψη να κάνουμε και έναν τύμβο στο σημείο, που να παραπέμπει περισσότερο σε Μακεδονία. Δεν θα γίνει όμως αυτό, αλλά μια φλόγα που θα βγαίνει μέσα από το μνημείο, μαζί με μια μαρμάρινη πλάκα η οποία θα γράφει σε διάφορες γλώσσες τη λέξη γενοκτονία».
Αθανασιάδης: Ελάχιστος φόρος τιμής…
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, μας εξηγεί ότι «υπήρχε ένα αίτημα από το Ποντιακό Σύλλογο της Προσοτσάνης και το μνημείο θα αφορά στη γενοκτονία των λαών». Ο ίδιος, σημείωσε επίσης ότι έχουν ξεκινήσει πλέον οι υποδομές για το στήσιμό του και στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στις 7.000 ευρώ και το έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Προσοτσάνης.
Όπως σημειώνει ο κ. Αθανασιάδης, «γενικότερα θα πρέπει να σταθούμε στο ζήτημα της γενοκτονίας των λαών. Η γενοκτονία δεν είναι μόνο των Ποντίων, αλλά είναι ένα γεγονός που έχει στιγματίσει μεγάλες ιστορικές περιόδους. Όπως για παράδειγμα η γενοκτονία των Εβραίων, η γενοκτονία των Αρμενίων. Μπορεί να δώσαμε έμφαση στη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά είχαμε και την γενοκτονία του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας. Όπως επίσης υπήρχαν έθνη όπως οι Ασσύριοι, οι οποίοι και έχουν εξαφανιστεί. Ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις γενοκτονίες των λαών αυτών, νομίζω ότι σωστά αποφασίσαμε να αποτίσουμε φόρο τιμής, να δώσουμε έμφαση στο να μην συμβαίνουν τέτοια γεγονότα».
Πηγή: Πρωινός Τύπος