Συγκλονίζει ο Μανούσος Μανουσάκης με όσα βίωσε σκηνοθετώντας το «Κόκκινο ποτάμι»! «Έκλαιγα στο μοντάζ» |
Κλαίγανε με αναφιλητά προχθές το βράδυ στο Πολεμικό Μουσείο οι 140 ηθοποιοί -που πήραν στην καρδιά μας Όσκαρ ερμηνείας για την υποκριτική τους δεινότητα- αλλά και ο σκηνοθέτης τους Μανούσος Μανουσάκης, καθώς παρακολούθησαν όλοι μαζί το τελευταίο επεισόδιο της σειράς του Open για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού « Το κόκκινο ποτάμι».
Tη στιγμή που οι τηλεθεατές εκτόξευσαν στο γενικό σύνολο την τηλεθέαση στο 20,8%, οι συντελεστές της επικής παραγωγής, ύστερα από 14 μήνες επίπονων γυρισμάτων -τα οποία συνεχίστηκαν και μετά την πανδημία του κορωνοϊού-, σφιχταγκαλιασμένοι είδαν με δάκρυα στα μάτια στην επιβλητική αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου το δραματικό φινάλε της επικής σειράς.
Η «Espresso» επικοινώνησε χθες με τον Μανούσο Μανουσάκη, ο οποίος μοιράστηκε μαζί μας όλα όσα ένιωσε: «Αισθάνομαι ύστερα από αυτό το ταξίδι ψυχής ότι “Το κόκκινο ποτάμι” ενσωματώνει την πείρα όλων των χρόνων που δούλεψα στην τηλεόραση και ευελπιστώ να βρω ένα τηλεοπτικό σπίτι για την επόμενη, καθώς θέλω να ασχοληθώ με τους ήρωες του 1821. Αυτά που είδατε, τις πορείες θανάτου, τους βιασμούς, τη λεηλασία εκκλησιών και την ομαδική αυτοκτονία των Ποντίων είναι όλα μα όλα αληθινά. Καμία φαντασία δεν μπορεί να αποδώσει την τραγική πραγματικότητα. Έκλαιγα στο μοντάζ και ένιωθα συγγενής με όλους τους ηθοποιούς μου όταν έβλεπα τους Πόντιους να πεθαίνουν χορεύοντας. Στη σειρά, σκόπιμα, μόνο η Ιφιγένεια μένει ζωντανή γιατί συμβολίζει την ελπίδα και για να μεταφέρει την ιστορική αλήθεια. Η σειρά έχει τραγική αντιστοιχία στο σήμερα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός με τους Τούρκους, γιατί ο Ερντογάν, ως άλλος Κεμάλ, ελέγχει τις αντιδράσεις των Μεγάλων Δυνάμεων. Η ημέρα που διάλεξε για να γίνει τζαμί η Αγία Σοφία, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, δεν είναι τυχαία, αλλά είναι η ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάννης. Ακούσαμε από τον Πάπα ένα ξερό ‘‘θλίβομαι’’. Υποκρισία. Είμαστε τελικά μόνοι και δεν έχω ακούσει κάποιον πολιτικό διάλογο στη Βουλή αλλά μονολόγους. Η προπαγάνδα των τουρκικών σίριαλ με τη βοήθεια του τουρκικού κράτους έπρεπε να μας είχε προβληματίσει εδώ και καιρό».
Η Χαρά Μάτα Γιαννάτου, που υποδύθηκε τη γενναία Βασιλική, την κυρά του Πόντου, την οποία σκοτώνει ο άνδρας της για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, λίγο ύστερα από όσα εκτυλίχθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο, μίλησε στην «Espresso» και την Μαρία Ανδρέου.
«Κλαίγαμε όλοι στο Πολεμικό Μουσείο, γιατί αγαπηθήκαμε μεταξύ μας πολύ και βαθιά. Είμαστε υπερήφανοι ο ένας για τον άλλον. Προχθές καταλάβαμε ότι… αυτό ήταν. Το ταξίδι τελείωσε. Η Βασιλική, ο Θέμης, πήραν τη γενναία απόφαση να αυτοκτονήσουν με τιμή για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών».
Από την άλλη, ο Ιωάννης Παπαζήσης, ο οποίος υποδύθηκε τον λεβέντη Μίλτο, είπε μια συγκλονιστική αλήθεια: «Δυστυχώς, η ιστορία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά γιατί ο άνθρωπος από τη φύση του είναι άπληστος και έτσι θα οδεύουμε προς νέους πολέμους και θανάτους. Μόνο με την αγάπη μπορούμε να δραπετεύσουμε με τη μοίρα μας».
Τέλος, ο Θοδωρής Φραντζέσκος, ο οποίος υποδύθηκε τον Κερέμ, ανέφερε λίγο μετά την προβολή του τελευταίου επεισοδίου: «Ο Κερέμ συμβολίζει τον καλό άνθρωπο ακόμη και μέσα στον πόλεμο, στον θρήνο. Είναι η ελπίδα της ανθρωπότητας. Με τον Ιωάννη Παπαζήση κλαίγαμε αγκαλιά στο τελευταίο γύρισμα, γιατί αυτά τα δύο παιδιά έφυγαν ελεύθερα μέσα στη βαρβαρότητα».
Οι σκηνές που καθήλωσαν τους τηλεθεατές στο τελευταίο επεισόδιο
Μεταλαμβάνουν το Σώμα και το Αίμα του Ιησού Χρηστού και πεθαίνουν με το κεφάλι ψηλά, ελεύθεροι, χωρίς να πέσουν στα χέρια των Τούρκων! Οι συγκλονιστικές σκηνές στο τελευταίο επεισόδιο, όχι μόνον έκαναν τους τηλεθεατές να δακρύσουν, αλλά έγραψαν ιστορία στα τηλεοπτικά δρώμενα!
Κανένας Έλληνας τηλεθεατής, όσα χρόνια και αν προβάλλεται η ανυπέρβλητη σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Το κόκκινο ποτάμι», δεν θα ξεχάσει το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ!
Ο ομαδικός θάνατος των κυνηγημένων Ποντίων μέσα σε σπηλιά, που προτίμησαν να πεθάνουν από τα χέρια του παλικαριού Θέμη Παυλίδη (Αργύρης Πανταζάρας) -που έβαλε τελευταίος τέλος στη ζωή του, αφού πρώτα σκότωσε τη γυναίκα του- παρά να πέσουν στα χέρια του αιμοδιψή Τοπάλ Οσμάν (Λάμπρος Κτεναβός) ράγισε και τις πέτρες!
Ρίγος όμως προκάλεσε και η σκηνή από την πορεία των αιχμαλώτων Ποντίων μέσα στο ποτάμι, ανάμεσά τους και ο Μίλτος Παυλίδης (Ιωάννης Παπαζήσης), που χόρεψε τον πανάρχαιο ποντιακό χορό πυρρίχιο, ως τελευταία επιθυμία πριν βαδίσει προς τον θάνατο… Η σκηνοθετική μαεστρία του Μανουσάκη σε όλο της το μεγαλείο.
Ο ήρωας περπατάει λίγα βήματα λευτεριάς, όταν ο φίλος του Κερέμ (Θοδωρής Φραντζέσκος) τον απελευθερώνει κόβοντάς του τα δεσμά, αλλά βρίσκει τραγικό θάνατο λίγα μέτρα παρακάτω, βάφοντας και αυτός με το αίμα του το ποτάμι κόκκινο.
Τραγικό όμως είναι το τέλος και για τον φίλο του Κερέμ, καθώς σφαγιάζεται ως προδότης από Τούρκο στρατιώτη. Μίλτος και Κερέμ, οι δύο παιδικοί φίλοι, νεκροί αγκαλιά δίπλα στο ποτάμι, συμβολίζουν την καλοσύνη μέσα σε ένα φρικιαστικό σκηνικό από τα τερατουργήματα των Τούρκων! Η ελπίδα όμως στο τέλος της σειράς έρχεται να φωλιάσει στις ψυχές των τηλεθεατών από τη βασική ηρωίδα Ιφιγένεια Παυλίδη (Αναστασία Παντούση) που γλίτωσε τη φρίκη και, κρατώντας στα χέρια τον μικρό Μιλτιάδη, φεύγει με ένα πλοίο για τη μητέρα Ελλάδα…
Χαμός με χιλιάδες εγκωμιαστικά «τιτιβίσματα»
«Συγχαρητήρια σε όλους! Θέλει μαγκιά για να ανατριχιάσεις τον θεατή, θέλει ήθος για να υποδυθείς χαρακτήρες με βάρος, θέλει ταλέντο για να κάνουν κρότο οι σιωπές». Αυτό ήταν ένα από τα χιλιάδες εγκωμιαστικά tweets για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς «Το κόκκινο ποτάμι».
Το συγκλονιστικό φινάλε έφερε το hashtag #kokkinopotami στις πιο δημοφιλείς τάσεις του twitter, με τους χρήστες να βομβαρδίζουν το διαδίκτυο με λόγια γεμάτα συγκίνηση.
«Υπέροχη σειρά, με αληθινά γεγονότα που κανένα βιβλίο Ιστορίας δεν μας έμαθε ποτέ! Σε μια εποχή που η Γενοκτονία των Ποντίων αμφισβητείται από πολλούς, ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε αυτό που ήξερε καλά. Τον ευχαριστούμε!» έγραψε χαρακτηριστικά ένας χρήστης.
«Η σκηνή με τον Κερέμ, που μονολογεί “kardesim” και πεθαίνει δίπλα στον αδελφό του, μας θυμίζει ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Μόνοι οι πολιτικοί. Και θα υπάρξουν και κάποιοι σαν τον Οσμάν που θα γίνουν χρήσιμα εργαλεία» ανέφερε ένας άλλος.
«Απόψε το παρακολουθούμε σιωπηλοί… 353.000 ψυχές» ήταν ακόμα μία από τις χιλιάδες αναρτήσεις, με άλλον χρήστη του twitter να σημειώνει: «Το Ποντιακό Ολοκαύτωμα της Σπηλιάς ήταν πραγματικό γεγονός και μέχρι σήμερα άγνωστο στους περισσότερους», ενώ μια τηλεθεάτρια έγραψε χαρακτηριστικά: «Ρε Μανουσάκη, έχεις καταλάβει κι εσύ ο ίδιος τι μας έκανες απόψε; Όσοι παρακολούθησαν το “Κόκκινο Ποτάμι” θα είδαν τη σημαντική θέση της γυναίκας στον Πόντο, την ανεξαρτησία της, τον δυναμισμό, την πρωτοβουλία της. Οι Πόντιες το ξέρουμε από τα γεννοφάσκια μας. Τώρα το έμαθαν και οι υπόλοιποι».