Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου στην Αυστραλία μέσω διαδικτύου |
Τους τελευταίους μήνες ζούμε περίεργες καταστάσεις, που απαιτούν να μείνουμε σπίτι για την ασφάλεια της υγείας μας λόγω του κορονοϊού. Φυσικά, η κατάσταση αυτή έχει επηρεάσει την παγκόσμια και τοπική κοινωνία σε πολύ βαθύ σημείο. Το λυπηρό είναι ότι μας έχει απομονώσει από αγαπημένα πρόσωπα και μας έχει αφαιρέσει τον ρυθμό της καθημερινότητάς μας.
Παρ’ ότι μένουμε σπίτι και οι νέοι κανόνες καραντίνας στην Πολιτεία μας οι οποίες είναι ακόμη πιο αυστηρές από πριν, συνεχίζουμε να έχουμε όλες τις απαραίτητες ανέσεις μας που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να ζούμε ασφαλείς. Φανταστείτε όμως πριν 100 χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έπρεπε αναγκαστικά να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, να αφήσουν πίσω όλο τον βίο τους και να πάρουν τον δρόμο της εξορίας χωρίς γυρισμό.
Για χιλιάδες χρόνια ο Ελληνισμός στέκεται περήφανος στην Ανατολή, δημιουργώντας ακμάζουσες κοινότητες βασισμένες στο εμπόριο, τη θρησκεία και την εκπαίδευση. Κάστρα χτίζει στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα βάθη της ενδοχώρας για την προστασία των κατοίκων της περιοχής από εχθρικές επιθέσεις.
Χιλιοτραγουδισμένα και δοξασμένα μοναστήρια, έχουν τη θέση τους σε σημεία επιβλητικά. Αν και θα γίνουν στόχος των αλλόθρησκων, πάντα στέκουν υπερήφανα στο πέρασμα των αιώνων. Προσπάθησαν να εξαφανίσουν έναν ολόκληρο λαό και όποιος παρακολούθησε τη σειρά του OPEN TV, με τίτλο «Κόκκινο Ποτάμι» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίου του Χάρη Τσιρκινίδη, πήραν ένα μικρό δείγμα των κακουχιών που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου κατά την τραγική αυτή περίοδο της νεοελληνικής ιστορίας.
Ένα στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας που δεν μπορούσαν να εξοντώσουν, ήταν αυτό της ιδιαίτερης διαλέκτου του Ποντιακού Ελληνισμού η οποία ομιλείται μέχρι και τις μέρες μας σε κάθε άκρη της Γης όπου ζουν Πόντιοι.
Μέσα από κάθε δυσκολία, όμως, γεννιούνται και νέες ιδέες και νέες ανάγκες. Μία ανάγκη είναι του να έρχονται σε επαφή ακόμη μέλη της παροικίας με κύριο στόχο τη διατήρηση και διάσωση των ηθών, των εθίμων και των διαφόρων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε γωνιάς της Ελλάδας, όπως χορούς, μουσική και συνάμα διαλέκτους. Οι πολιτιστικές δραστηριότητες πλέον εντάσσονται στον 21ο αίωνα και χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να δώσουν μία συνέχεια εξ αποστάσεως..
Η Ποντιακή διάλεκτος έχει πλούσια ιστορία και χρησιμοποιείται μέχρι και στις μέρες μας τόσο στον ελλαδικό χώρο, σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας αλλά και στη Διασπορά. Είναι η μόνη και τελευταία διάλεκτος από τις περίπου οκτώ ιστορικές διαλέκτους που ομιλούνταν από τους αρχαίους Έλληνες που συνεχίζει να έχει φωνή σήμερα, παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει κατά τους αιώνες στο να διατηρηθεί.
Η UNESCO (εκπαιδευτική επιστημονική και πολιτιστική οργάνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) μέσω του ψηφιακού διαδραστικού Άτλαντα των γλωσσών του πλανήτη σε κίνδυνο (www.unesco.org/culture/ich/index.php?pg=00206), δημιουργεί νέα δεδομένα για την ποντιακή διάλεκτο. Ο Άτλαντας των παγκόσμιων γλωσσών σε κίνδυνο απαριθμεί 18 γλώσσες στην Τουρκία που αντιμετωπίζουν την εξαφάνιση, όπου μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνεται η ποντιακή διάλεκτος στον κατάλογο των γλωσσών που κινδυνεύουν. Στη μελέτη της UNESCO, ο βαθμός στον οποίο μια γλώσσα αντιμετώπισε την εξάλειψή της τέθηκε σε 5 κατηγορίες: επισφαλής, σίγουρα σε κίνδυνο, σοβαρά σε κίνδυνο, αυστηρά σε κίνδυνο και εξαφανισμένη.
Είναι σημαντικό εμείς οι ίδιοι να προχωρήσουμε στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και, όπως τονίζει η UNESCO, «οι γλώσσες είναι εργαλεία αρχής της ανθρωπότητας για την έκφραση των ιδεών, των συγκινήσεων, της γνώσης, της μνήμης. Οι γλώσσες είναι επίσης αρχικοί φορείς των πολιτιστικών εκφράσεων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ουσιαστικοί στην ταυτότητα των ατόμων και των ομάδων. Η προστασία των διακυβευμένων γλωσσών είναι έτσι ένας κρίσιμος στόχος να διατηρήσει την πολιτιστική ποικιλομορφία παγκοσμίως».
Είναι στο χέρι μας, όμως, να έχει και μέλλον η γλώσσα των προγόνων μας. Θα ήταν κρίμα να είμαστε εμείς η γενιά που καταδίκασε την διάλεκτο στην εξαφάνισή της. Κατόπιν έκφρασης ανησυχίας από χορευτές της Ποντιακής Εστίας με την απαγόρευση των μαθημάτων του χορού και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει μία όμορφη συνεργασία, μεταξύ της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, της Ποντιακής Εστίας και του Σχολείου Αγίων Αναργύρων (που προσφέρει πρόγραμμα Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών από Προ-νήπια έως και VCE, Τετάρτη με Σάββατο – για πληροφορίες και εγγραφές γράψτε στο info@stsanrgiriglc.vic.edu.au) να διατηρηθεί η Ποντιακή διάλεκτος.
Σκοπός των διαδικτυακών μαθημάτων είναι μέσω τραγουδιών, διηγήσεων, ηθών και εθίμων να δοθούν κάποιες τοποθετήσεις και απλές εξηγήσεις στα Ελληνικά αλλά και στα Αγγλικά που αφορούν την χρήση της Ποντιακής διαλέκτου η οποία κουβαλάει νμζί της έναν ολόκληρο πολιτισμό.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο του προγράμματος Κώστα Παταρίδη, στην ηλεκτρονική διεύθυνση kpataridis@stsanargiriglc.vic.edu.au
Υγείαν και ευλογίαν ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που ζούμε.
Πηγή: Νέος Κόσμος