Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι αρνητής Γενοκτονίας

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι αρνητής Γενοκτονίας
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι αρνητής Γενοκτονίας

Ο ΟΗΕ γιορτάζει την 75η επέτειό του με την εναρκτήρια σύνοδό του στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Οταν αυτό συμβεί, ο πρόεδρος που θα κηρύξει την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης θα είναι ο Τούρκος διπλωμάτης Βολκάν Μποζκίρ (Volkan Bozkir), ένας αρνητής γενοκτονίας.

Ο Μποζκίρ αρνείται να παραδεχτεί τη μεγάλη γενοκτονία των Χριστιανών - Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων – που παραμένει μελανό σημείο του παρελθόντος της Τουρκίας. Το 2015, ο τότε Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μποζκίρ είχε χαρακτηρίσει τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου ως «παραποίηση της ιστορίας» [1] και απέρριψε τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου για τα γεγονότα του 1915 [2], τα οποία ο ποντίφικας είχε περιγράψει ως γενοκτονία. «Δεν υπάρχει καμία χρονική περίοδος στην ιστορία της Τουρκίας για την οποία θα έπρεπε να ντρέπεται. Οι προσπάθειες κατασκευής ταυτότητας που βασίζονται σε παραποιημένα έγγραφα θα αποτύχουν», είπε ο Μποζκίρ [3].

Το 2019, κάθε τμήμα του Κογκρέσου των ΗΠΑ πέρασε ένα ψήφισμα που επιβεβαιώνει τη Γενοκτονία των Αρμενίων με γλώσσα που αναγνωρίζει τη μεγάλη γενοκτονία περίπου τριών εκατομμυρίων χριστιανικών μειονοτήτων.

Επιπλέον, ο κ. Μποζκίρ εκπροσωπεί μια χώρα, την Δημοκρατία της Τουρκίας, η οποία καταπιέζει τη θρησκευτική ελευθερία, παραβιάζει τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με την εισβολή του 1974 και την επακόλουθη 46χρονη παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φέτος, η Τουρκία εισέβαλε στην Συρία, υποστήριξε την Χαμάς, έχει αποδειχθεί η διεφθαρμένη επιρροή αξιωματούχων των ΗΠΑ, έχει στείλει μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης από τη στεριά και τη θάλασσα με σχέδιο να απειλήσει τη σταθερότητα της περιοχής και έχει παραβιάσει την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου με την εκμετάλλευση και την εξερεύνηση φυσικών πόρων, γεγονός που λειτουργεί ως μια δεύτερη εισβολή στην εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Ο Ερντογάν παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, από τη στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα και αρνείται να ακολουθήσει τον διεθνή νόμο αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε από τις συνορεύουσες χώρες της, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Η Τουρκία, επίσης, έχει πρόσφατα απειλήσει το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αρμενία, την Αίγυπτο και, ναι, ακόμα και τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόσφατα, η Τουρκία μετέτρεψε τα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που προστατεύονται από την UNESCO, την Αγία Σοφία και την Μονή της Χώρας, από μουσεία σε τζαμιά. Η UNESCO, η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών, εξέδωσε άμεση απάντηση καταδίκης της Τουρκίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν μια καταγγελία του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας μετά τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν και τον περιορισμό του ρόλου και της επιρροής της κοσμικής κοινότητας της Τουρκίας στην τουρκική κοινωνία υπό την τυραννία του καθεστώτος Ερντογάν.

Η επιλογή του Μποζκίρ για την προεδρία της 75ης επετείου του ΟΗΕ αποτελεί συναίνεση, σαν η Τουρκία να μην είναι υπόλογη στους διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια στα οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος και ορίζουν τις ευθύνες της Τουρκίας για τη διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της.

Αποτελεί υποκρισία και κοροϊδία να εκλέγεται ένας αξιωματούχος σε αυτή τη θέση όταν η χώρα καταγωγής του έχει προβεί σε τόσο κατάφωρη ασέβεια προς άλλο σώμα του ΟΗΕ, δηλαδή την UNESCO στη ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Είναι επίσης ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτικό και ηθικό αίσθημα ότι μια θέση σαν αυτή δίνεται σε μια χώρα που απειλεί με πόλεμο μια άλλη χώρα εάν ασκήσει συγκεκριμένα δικαιώματα που παρέχει το διεθνές δίκαιο, όπως η επέκταση των χωρικών υδάτων της από 6 έως 12 μίλια. Είναι, επίσης, ανήκουστο από τότε που η Τουρκία έχει ενεργές κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο. Κατ’ επέκταση, ο ΟΗΕ θα πρέπει να απαγορεύσει στους Τούρκους αξιωματούχους να κατέχουν οποιοδήποτε αξίωμα, έως ότου αποκαταστήσουν αυτά τα μνημεία και δείξουν στην πράξη αλλαγή πολιτικής σε πολιτιστικά ζητήματα, ατομικών δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, τι λέει αυτό για έναν διεθνή οργανισμό και την αξιοπιστία του όσον αφορά την προστασία του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Στα 75 του χρόνια, ο ΟΗΕ ουσιαστικά αποφάσισε να γιορτάσει και να επιβραβεύσει το διακεκριμένο ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη γενοκτονία των μειονοτήτων. Συγχαρητήρια.

Γεώργιος Χωριάτης
Πρόεδρος, American Hellenic Educational Progressive Association (Order of AHEPA)
1909 Q Street, NW, Suite 500, Washington, DC 20009

[1] Bozkir, Volkan (@volkan_bozkir) “My statement on Pope Francis' history falsifying announcement which is null & void for Turkey & the Turkish nation:” April 13, 2015, 1:46 a.m. https://twitter.com/volkan_bozkir/status/587491925760049152
[2] Anadolou Agency (ENG) (@anadolouagency) “Turkey's EU Minister rejects Pope's 'genocide' remark” April 12, 2015, 5:00 p.m. https://twitter.com/anadoluagency/status/587359571187994624
[3] “Turkey's EU Minister rejects Pope's 'genocide' remark,” Anadolou Agency, April 12, 2015, https://www.aa.com.tr/en/politics/turkeys-eu-minister-rejects-popes-genocide-remark/58123

Υ.Γ. Το παραπάνω αποτελεί απόδοση στα ελληνικά από τον «Ε.Κ.» της επιστολής που απέστειλε στην αγγλική γλώσσα ο κ. Χωριάτης και την οποία μπορείτε να διαβάσετε στην αγγλική έκδοση του «Ε.Κ.», The National Herald.