Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Μία ακόμα πρόσφυγας της 1ης γενιάς, έφυγε σε ηλικία 99 ετών

Μία ακόμα πρόσφυγας της 1ης γενιάς, έφυγε σε ηλικία 99 ετών
Μία ακόμα πρόσφυγας της 1ης γενιάς, έφυγε σε ηλικία 99 ετών

Γράφει η Φανή Δημητριάδου
πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου "Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς" 

Έφυγε για την γειτονιά των αγγέλων πλήρης ημερών σε ηλικία 99 ετών η αρχόντισσα Αναστασία Νικολαΐδου η οποία ήταν γεννημένη τον Απρίλιο του 1921.

Ήταν από τα τυχερά μωρά τότε που άντεξε τις κακουχίες του ξεριζωμού. Κάπως έτσι κλείνει ο κύκλος καθώς ήταν η τελευταία 1ης γενιάς προσφύγων.

Η γενιά της από το Κάν της Αργυρούπολης (απ' όπου πήραν το επίθετο Κανετίδης) και αργότερα το 1875 μετοίκησαν στο Καρακούρτ του Κάρς, ενώ από το Καρακούρτ έφυγαν το 1918.

Όταν την ρωτούσα που γεννήθηκε μου απαντούσε "ση στράτα" και εννοούσε στο δρόμο.

Προερχόταν από πολύτεκνη οικογένεια όπως επίσης και η ίδια απέκτησε 4 κορίτσια 10 εγγόνια ενώ κατάφερε να δει δισέγγονα και τρισέγγονα.

Εργάστηκε στο ξενοδοχείο "Εμπορικό", παράλληλα με τις αγροτικές καλλιέργειες. Ήταν πολύ νοικοκυρά και αγαπούσε τα όμορφα, καθώς ήταν πάντα κοκέτα. Την αποκαλούσα Αρχόντισσα του Πόντου!

Είμαι ευγνώμων για τις πολύτιμες πληροφορίες-καταγραφές που μου έδωσε για την λαογραφία, ήθη, έθιμα και τις διατροφικές συνήθειες του χωριού μας, τα οποία παρουσίασε συμμετέχοντας στην εκπομπή του ΣΤΑΡ "Ελληνόδραμα" το 2014.

Αυτός ήταν ο λόγος που τις αφιερώσαμε το 2018 την 1η Συνάντηση Λαογραφίας με θέμα: "Το Άγιο Δωδεκαήμερο".

Καλό παράδεισο Αρχόντισσα μας, θα βρίσκεσαι ανάμεσά μας, μέσω της προσφοράς σου με κάθε λεπτομέρεια των καταγραφών σου, με τη γλυκεία την λαλία σ' και την έμορφο τη καλατσή ς. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της.