Ο Γαστρονόμος Οκτωβρίου αφιερώνει ένα ολόκληρο τεύχος στον Πόντο |
Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 11/10, με την Καθημερινή, τιμάται μία από τις πιο συναρπαστικές μα συνάμα άγνωστες και μυστηριώδεις κουζίνες, με καταβολές που χάνονται στο χρόνο.
Ζητήθηκε από τον καθηγητή της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, να περιγράψει μια σύντομη αλλά εκπληκτικής πυκνότητας ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού, από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι τον οριστικό του ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες και πώς κατάφερε να ενσωματωθεί στην νέα του πατρίδα, την Ελλάδα, και να δαμάσει και τα πιο αφιλόξενα μέρη της.
Οργανώθηκε ένα οδοιπορικό σε 8 χωριά της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, το Κιλκίς και την Καβάλα, κοιτίδες της ολοζώντανης ποντιακής γαστρονομικής κουλτούρας και διατροφής και οι δημοσιογράφοι του Γαστρονόμου φιλοξενήθηκαν σε σπίτια άξιων γυναικών που μαγείρεψαν για συνταγές της μνήμης αλλά και την ολοζώντανης καθημερινότητάς τους. Μοιράστηκαν τις οικογενειακές τους αναμνήσεις, καθίσαν στο τραπέζι τους, γνώρισαν και έμαθαν μαγειρικά μυστικά, ξεχασμένες τεχνικές και πανάρχαια γαστρονομικά ήθη και έθιμα.
Ξεφύλλισαν το νέο πόνημα του καθηγητή Α.Π.Θ., βιολόγου και χημικού, Θωμά Σαββίδη, όπου μελετά και καταγράφει τη διατροφή, τα προϊόντα και τις συνταγές του Πόντου εδώ και τρεις δεκαετίες και συναντήθηκαν με μέλη μεγάλων και μικρών Ποντιακών συλλόγων της Αθήνας. Με τις πολύτιμες γνώσεις και πληροφορίες τους, μπήκαν στο στούντιο και έστησαν ένα μοναδικό σκηνικό με τις πιο εμβληματικές αλλά και πιο σπάνιες και αναπάντεχες συνταγές από κάθε γωνιά του Πόντου και τις παρουσιάζουν στους αναγνώστες, σαν μια γνωριμία με τον πλούτο αυτής της κουζίνας.
Ερεύνησαν εξονυχιστικά την αγορά και εντόπισαν όλα τα Ποντιακά προϊόντα, από τα εξαίσια προψημένα ζυμαρικά και τα κορυφαία τυριά και γαλακτοκομικά, μέχρι τα στύπα, τις σάλτσες και τα πετιμέζια και περιγράφουν τι είναι, πως χρησιμοποιούνται και πού θα τα βρούμε.
Επισκέφτηκαν τον πλέον αφοσιωμένο και παθιασμένο Πόντιο παραγωγό Θεόφιλο Γεωργιάδη στη Βάθη του Κιλκίς και μίλησε για τα αναρίθμητα προϊόντα που παράγει, ζωντανά μνημεία της Ποντιακής μαγειρικής ιστορίας.
Ρωώτησαν τον Πόντιο σεφ Βασίλη Καλλίδη να περιγράψει τις πιο έντονες γαστρονομικές παιδικές του αναμνήσεις και του ζήτησαν να ετοιμάσει τον τανωμένον σορβά της αγαπημένης, χρυσοχέρας θείας του.
Ανακάλυψαν τα καλύτερα στέκια για Ποντιακό street food, από τα πιροσκί της Θεσσαλονίκης, μέχρι τα πεϊνιρλί της Δροσιάς και τα λαβάσια της Καλλιθέας και παρουσιάζουν ιστορίες, μυστικά και συνταγές.
Τα έκλεισαν όλα στις 144 σελίδες του Γαστρονόμου Οκτωβρίου και καλούν όλους τους αναγνώστες, Ποντίους και μη, να κάνουν μαζί αυτό το εκπληκτικό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της Ποντιακής γαστρονομίας.
Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, με την Καθημερινή της Κυριακής.