Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

«Ωρίμασε» ο χρόνος για την αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Τραπεζούντος, Χρύσανθου

«Ωρίμασε» ο χρόνος για την αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Τραπεζούντος, Χρύσανθου
«Ωρίμασε» ο χρόνος για την αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Τραπεζούντος, Χρύσανθου

του Παράσχου Ανδρούτσου

Τον Ιούνιο του 2018 με επιστολή μου στην εφημερίδα «Ο Χρόνος» είχα προτείνει για την αγιοκατάσταση του Ροδοπαίου με ρίζες από την Γρατινή μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρύσανθου.

Η Κομοτηνή τον τίμησε τοποθετώντας το άγαλμα του αξιοσέβαστου τέκνου της μπροστά στον μητροπολιτικό ναό της πόλης. Επίσης δόθηκε και το όνομά του σε μια πλατεία της Κομοτηνής. Όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι του νομού Ροδόπης και οι ανά την Ελλάδα την ημέρα μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού πάντα τον τιμούν καταθέτοντας στεφάνια όπου υπάρχει το άγαλμά του μια και τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο.

Στην Γρατινή μάλιστα πριν λίγες μέρες τελέσθηκαν τα θυρανοίξια σε εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χρύσανθο έξω από το πρώην κοινοτικό κατάστημα. Εκεί η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γρατινής κ. Αρχοντούλα Καραγεωργίου σε ένα μικρό αφιέρωμά της ενημέρωσε τον κόσμο της Ροδόπης για την ζωή και το θεάρεστο έργο του Χρύσανθου.

Έτσι βλέπουμε ότι από συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση και την πολιτική ηγεσία έχει τιμηθεί για την προσφορά του σε όλη την ζωή του στα εθνικά ζητήματα.

Τώρα όμως, ωρίμασε ο χρόνος που θα πρέπει το άξιο αυτό τέκνο της Ροδόπης να τιμηθεί και για την προσφορά του στα θρησκευτικά ζητήματα, για την αγάπη και συμπαράσταση που πρόσφερε απλόχερα όλη του την ζωή σε όλους τους ανθρώπους που τον είχαν ανάγκη ανεξαρτήτως θρησκείας σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, άπειρες σελίδες μπορούν να γραφούν για το θεάρεστο έργο του.

Έτσι λοιπόν η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την καθοδήγηση του άξιου Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα, συνεπικουρούμενη από την Ομοσπονδία Ποντιακών Συλλόγων Ροδόπης, τον Σύλλογο Γυναικών Γρατινής και όλο το λαό της Ροδόπης, να κάνει αίτημα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξή του και να γίνει ο δεύτερος Άγιος της Ροδόπης μετά του Άγιο Θεοφάνη του Περιθεωρίου (Αναστασιούπολης). Γιατί η θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρύσανθου, θα πρέπει να βρίσκεται στους Αγίους της Ορθόδοξης πίστης μας.

Πηγή: Ο Χρόνος