Touloum.gr. Η νέα σελίδα που ανέβηκε στο διαδίκτυο πριν λίγες μέρες, ιδέας και δημιουργία της Λένα Σιαμίδου από το Ρυάκιο Κοζάνης. Εραστής της Ποντιακής διαλέκτου, μεγαλωμένη σε ένα παραδοσιακό Ποντιακό χωριό της Κοζάνης με πλούσια βιώματα μέσα στην οικογένεια.
Όπως δηλώνει και η Λένα Σιαμίδου, στο εισαγωγικό κείμενο της σελίδα: Η γλώσσα για έναν λαό μπορεί να είναι απλά ένα μέσο επικοινωνίας. Για εμάς τους Πόντιους όμως, η Ποντιακή διάλεκτος είναι η ταυτότητά μας. Αποτυπώνει την διαφορετικότητα και την ιδιοσυγκρασία μας. Καθορίζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και βλέπουμε τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια η γλώσσα έχει αρχίσει να φθίνει. Οι νεότερες προσφυγικές γενιές δυσκολεύονται να κατανοήσουν - πόσο μάλλον να ομιλήσουν - την Ποντιακή. Γίνονται προσπάθειες μέσα από συλλόγους και εκπαιδευτικά ιδρύματα να διδαχθεί, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια αυτή να αποτελεί μια "νεκρή γλώσσα". Και τότε θα εκλείψει το ιδιότυπο του Πόντιου, η Ποντιακή παράδοση θα χαθεί, ήθη και έθιμα θα ξεχαστούν, οι μνήμες θα ξεθωριάσουν.
Το σημαντικότερο όπλο που έχουμε σήμερα στα χέρια μας ενάντια στη φθίνουσα αυτή πορεία είναι η μουσική μας. Δε νοείται Ποντιακό τραγούδι χωρίς Ποντιακή λαλιά. Η μουσική ποντιακή παράδοση εμπεριέχει πληθώρα τραγουδιών των οποίων οι στίχοι κρύβουν έναν ανεκτίμητο θησαυρό ιστορικών, λαογραφικών, γλωσσολογικών στοιχείων και προφορικών παραδόσεων. Η διάσωσή τους αποτελεί υποχρέωσή μας, για τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού.
Γι' αυτό, λοιπόν, τον Αύγουστο του 2020, αναλάβαμε το εγχείρημα να κατασκευάσουμε αυτόν τον ιστότοπο, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια βάση καταγραφής Ποντιακών Δίστιχων, στην οποία να έχουν όλοι πρόσβαση.
Η συλλογή αποτελείται από υπάρχοντα και νέα δίστιχα, τα οποία κατηγοριοποιούνται βάσει θέματος και βάσει δημιουργού.
Ευελπιστούμε να συγκεντρώσουμε και να καταγράψουμε μεγάλο μέρος του πλούτου των υφιστάμενων δίστιχων, αλλά και να δώσουμε έναυσμα και βήμα σε νέους δημιουργούς να δημοσιεύσουν δείγματα της γραφής τους.
Σ' αυτήν την πρωτοβουλία, σας θέλουμε όλους αρωγούς. Με συλλογική προσπάθεια και ατομική ευθύνη μπορούμε να πετύχουμε το στόχο. Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι... Η Ποντιακή Φλόγα δε θα σβήσει...
Όσοι επιθυμούν μπορούν να καταχωρήσουν το Ποντιακό δίστιχο τους. Το δίστιχο θα πρέπει να είναι Ποντιακό, να είναι γραμμένο με ελληνικούς πεζούς χαρακτήρες και να μην υπάρχει ήδη καταχωρημένο στη συλλογή. Επιλέξτε σε ποια κατηγορία θα ενταχθεί και αναφέρετε ποιος είναι ο δημιουργός του. Αν δε γνωρίζετε ποιος είναι ο δημιουργός μη συμπληρώνετε το εν λόγω πεδίο. Το δίστιχο θα αποθηκευτεί στα εκκρεμή δίστιχα προς έλεγχο. Η ημερομηνία κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων ορίζεται ως η ημερομηνία καταχώρησης (σε περίπτωση επεξεργασίας εκ νέου η τελευταία ημερομηνία τροποποίησης).