Μία βραδιά στην Ένωση Ποντίων Πειραιά! Κοσμοσυρροή ενός χιλιομέτρου για Καζαντζίδη |
Μια αλησμόνητη εκδήλωση στην προσφυγομάνα Δραπετσώνα τον Αύγουστο του 1960
του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Είναι γνωστό, ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, ο Στέλιος Καζαντζίδης, είναι ποντιακής καταγωγής. Ο πατέρας του, Χαράλαμπος, ήταν πρόσφυγας από τα Κοτύωρα, ενώ η μητέρα του Γεσθημανή ήλθε από την Αλάνια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Παρότι τον συναντάμε δισκογραφικά από το 1955, ο μεγάλος ερμηνευτής άργησε, ομολογουμένως, να ασχοληθεί με την ποντιακή μουσική, μέχρι να έρθει το 1993 η συνεργασία με τον Χρύσανθο, τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο, τον Στάθη Νικολαΐδη και τον Χρήστο Αντωνιάδη με τους δίσκους «Τα αηδόνια του Πόντου» και «Συναπάντεμαν» και το 1997 με το «Πατρίδα μ' αραεύω σε».
Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι ο λαϊκός βάρδος δεν είχε σχέση με το ποντιακό στοιχείο. Αυτό αποδεικνύει αφίσα από παλιά χοροεσπερίδα της Ένωσης Ποντίων Πειραιά, η οποία δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες.
«Την Κυριακήν 21 Αυγούστου 1960 και ώραν 8 μ.μ.εν τη αιθούση της Ποντιακής Εστίας Πειραιώς θα σας χαρίση μια αλησμόνητη βραδυα ο συμπατριώτης μας Στέλιος Καζαντζίδης μετά της πλήρης ορχήστρας. Την Μαρινέλλα, Πόλυ Πάνου, Κωστάκης και Χάρης, μπουζούκια, Γιώργος, ακορντεόν, Αντώνης Μουστάκας, κιθάρα και τζαζ ο Εύανδρος. Το πρόγραμμα θα σας παρουσιάσει ο κομφερασιέ Σταύρος Παπαβραμίδης», αναφέρει η αφίσα.
Επρόκειτο στην κυριολεξία για αλησμόνητη βραδιά, η οποία έμεινε στην ιστορία του ποντιακού συλλόγου, ο οποίος τη σύγχρονη εποχή μετονομάστηκε σε «Ένωση Ποντίων Πειραιώς
Κερατσινίου-Δραπετσώνας».
Ο Παύλος Ψωμιάδης, παλαιός πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς, γιος του Όμηρου Ψωμιάδη, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτών και ευεργετών του συλλόγου, ήταν παρών στην εκδήλωση. Οι μνήμες του από εκείνη τη γιορτή δεν έχουν ξεθωριάσει. Ήταν 12 χρονών και βοηθούσε τον πατέρα του στον φωτισμό (καθότι ηλεκτρολόγος που διατηρούσε κατάστημα στην πλατεία Κερατζάκη στο Κερατσίνι).
«Ήταν μία βροχερή βραδιά. Παρά ταύτα, ο κόσμος σχημάτιζε ουρά χιλιομέτρου! Η ουρά ξεκινούσε από τη γέφυρα της Αγίου Δημητρίου. Από εκεί, να φανταστείτε, η Ένωση απέχει δέκα στενά. Τόσο κόσμο είχε. Άνθρωποι και παρέες μπαινοέβγαιναν συνεχώς, μέσα έξω. Γινόταν χαμός», αναπολεί ο Παύλος Ψωμιάδης, ο οποίος φέρνει στο μυαλό του τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι τεχνικοί.
«Τα φωτιστικά μέσα της εποχής δεν ήταν σαν τα σημερινά. Είχαμε κάνει μία σκάφη ξύλινη στην οροφή της σκηνής. Εκεί είχε διάφορες λάμπες και έπρεπε να υπάρχει κάποιος να τα αναβοσβήνει. Αυτός ήμουν εγώ», σημειώνει.
Ο Ψωμιάδης στέκεται στην αναφορά στη λέξη «συμπατριώτης» στην αφίσα. «Ο Καζαντζίδης δεν είχε γίνει ακόμα η μεγάλη φίρμα. Και το λαϊκό τραγούδι δεν ήταν όπως έγινε μετέπειτα. Δεν είχε αυτήν την αίγλη. Εκείνη τη βραδιά τραγούδησε το Τσάμπασιν, καθότι ο Καζαντζίδης ήταν συμπατριώτης μας από τα Κοτύωρα. Ο Στέλος τραγούδησε και τουρκικά τραγούδια, τα οποία είχαν μεγάλη επιτυχία. Ήταν φίλος με έναν Τούρκο τραγουδιστή, ο οποίος είχε έρθει και στην Ένωση Ποντίων. Αναφέρομαι στον Αλή Ουγουρλού. Τον είχα δει και στο μαγαζί του πατέρα μου», αναφέρει.
Στο τέλος αναφέρθηκε στον παρουσιαστή της εκδήλωσης, Σταύρο Παπαβραμίδη. «Ως κομφερασιέ είχε παρουσιάσει πολλούς τραγουδιστές. Είχε επαφές με καλλιτέχνες. Κομπέρ τους έλεγαν τότε τους κομφερασιέ. Είχε επαφές με τον Πλέσσα και αξιόλογους μουσικούς της εποχής. Η κύρια δουλειά του όμως ήταν σχεδιαστής παπουτσιών», κατέληξε ο Παύλος Ψωμιάδης μιλώντας στο e-Pontos.gr για αυτήν τη βραδιά και τους συντελεστές της.