Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το μουσείο της |
της Νόρας Κωνσταντινίδου
Κατά την τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα των ημερών και ύστερα από τον εκκλησιασμό της ως συμμέτοχη στον ετήσιο εορτασμό του πολιούχου Δημητρίου Μεγαλομάρτυρος του Μυροβλύτη, τίμησε παράλληλα την τρίτη μέρα και τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 2020. Έδωσε το παρόν «εφ’ ώ ετάχθη» με επιβεβαιωμένη την ανυποχώρητη αίσθηση του καθήκοντος που τον ενστερνίζεται ως την ολοκληρωτική λήξη του χρέους της.
Πριν από το φθάσιμο στο τέλος του προγράμματος των τριών ημερών, απέδωσε νόημα στον ορισμό που η ίδια η έξοχος Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας χρέωσε στον εαυτό της ως ευφυολόγημα με τη φράση «κρατική λειτουργός σε αποστολή». Με κυρίαρχη την έννοια αυτή βρέθηκε στην επίσκεψη-ξενάγηση (εκτός των υποχρεώσεών της) εντός του λαοπρόβλητου μουσείου της συλλογής με τα χαρακτηριστικά κεντήματα του Συλλόγου της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης.
Όπως είναι γνωστό, η Μέριμνα Ποντίων με την έναρξη του έτους 2004 συμπλήρωσε εκατό χρόνια από τη λειτουργία της. Αρχική ημερομηνία που σηματοδοτεί την ίδρυση του Συλλόγου των γυναικών με τη λέξη Μέριμνα στην προμετωπίδα της αναγνωρίζεται το 1904 στην Τραπεζούντα με τις τέσσερις ελληνικές Τράπεζες σε ενεργό διακίνηση της οικονομίας του Πόντου (χωρίς ούτε μία να ανήκει στην Τουρκία). Γράφεται και πιστοποιείται πως από τον πρώτο χρόνο της σύστασης του Συλλόγου μερικός σκοπός του καταστατικού ήταν «η διά της χειρός εργασία» (με το κέντημα δηλαδή) ενίσχυση των απόρων. Ορισμός μεγαλεπήβολος της αλληλεγγύης των ατόμων.
Με τον άγριο ξεριζωμό του 1922-1923 οι οικοδέσποινες με τον πύρινο καημό στα στήθη καταφθάνουν στην Ελλάδα. Και πριν βάλλουν κεραμίδι στο κεφάλι τους το 1924 ανασυσταίνουν τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών στη Θεσσαλονίκη και συσπειρωμένες ως και αρματωμένες με τη «δύναμη» της κλωστής στη βελόνα αναβιώνουν με την πρόθεση ανά το κυνηγητό σε καθημερινή βάση. Ανασκουμπώνονται για τα παραπέρα. Αναζωπυρώνονται με τα ζώπυρα της στάχτης. Αναθερμαίνονται με ελπίδες που αναζωογονούν το όνειρο. Ανέσβηγος ο πόνος της χαμένης πατρίδας, άσβεστη η μνήμη που εκτρέφει τον πόθο για την… καλύτερη την άλλη μέρα. Και ο καλός Θεός, η Παναγία στέριωσε τη ζήση.
Ενενήντα πέντε χρόνων η οικοδέσποινα, κυρά και νοικοκυρά, η κυρία Άννα Θεοφυλάκτου μαζί με όλες τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου που έταξαν εφ’ όρου ζωής να «Φυλάττουν Θερμοπύλες» και εγκάρδια καλωσόρισαν την πρώτη γυναίκα που εξελέγη, τον Ιανουάριο του 2020, με 261 ψήφους στο ανώτατο αξίωμα της ελληνικής Δημοκρατίας. «Ποιος θα σκεφτόταν στην εποχή μου (της θύμισε ή Άννα Θεοφυλάκτου) γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας;».
Πηγή: Χρονικά της Δράμας