Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Ποντιακοί φορείς εκφράζουν τη λύπη τους για τους για τον εκδότη Τάσο Κυριακίδη

Ποντιακοί φορείς εκφράζουν τη λύπη τους για τους για τον εκδότη Τάσο Κυριακίδη
Ποντιακοί φορείς εκφράζουν τη λύπη τους για τους για τον εκδότη Τάσο Κυριακίδη

Πλήθος συλλυπητήριων μηνυμάτων από χθες κατέκλυσαν το διαδίκτυο από χθες με τους Ποντιακού Συλλόγους να εκφράζουν τη λύπη του για την απώλεια του Τάσου Κυριακίδη, εκδότη πολλών βιβλίων Ποντιακού περιεχομένου, που έφυγε από τη ζωή χθες, από τον κορωνοϊό.

H Mέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, εκφράζει την βαθειά της θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Τάσου Κυριακίδη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του, την σύζυγο του Μαρία Βεργέτη και τα παιδιά του Δέσποινα και Παύλο.

Ο Τάσος Κυριακίδης υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα της μεγάλης Ποντιακής Οικογένειας με ανεκτίμητη προσφορά στα Γράμματα, στον Πολιτισμό, στην Ποντιακή Γραμματεία , στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και του Πολιτισμού του Πόντου Υπήρξε η ψυχή του Εκδοτικού Οίκου Αδελφών Κυριακίδη και Εκδόσεων Κυριακίδη.

Ήταν γέννημα της Δραμινής γης, ένας θερμός φίλος κι ευεργέτης της Μέριμνας.

Η Μέριμνα τον είχε τιμήσει για το σύνολο της προσφοράς του κι είχε παρουσιάσει τόσο έργα δικά του όσο και του Εκδοτικού οίκου των Αδελφών Κυριακίδη και Εκδόσεων Κυριακίδη.

Αποθέτουμε σήμερα όλη μας την αγάπη και τον σεβασμό για το μεγάλο του έργο, μαζί με τις ευχές μας για το έσχατο ταξίδι ψελλίζοντας τους στίχους του Ψαλμωδού “Μακαρία η οδός, η πορεύει σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως”. Αιωνία σου η μνήμη Τάσο Κυριακίδη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» και η διεύθυνση του Ράδιο Ακρίτες 102,3 fm, εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον απρόσμενο θάνατο του Πόντιου ευπατρίδη, Αναστάσιου Κυριακίδη.

Ο έκδοτης και φλογερός Πόντιος Αναστάσιος Κυριακίδης,  υπήρξε φάρος φωτεινός για την διάσωση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Οι εκδόσεις Κυριακίδη και ο ίδιος προσωπικά στήριξε τον σύλλογο και το ραδιόφωνο, με απίστευτη γενναιοδωρία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν το έργο του με την ίδια αγάπη που αυτός επέδειξε όλα τα χρόνια της ζωής του.  Το κενό που αφήνει, τόσο στην οικογένεια του, όσο και σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, είναι μεγάλο και δυσαναπλήρωτο.

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ποντίων Πιερίας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια του στους οικείους του αείμνηστου Τάσου Κυριακίδη που υπήρξε ένας γνήσιος πατριώτης και στήριξε όσο κανένας άλλος τα Ποντιακά γράμματα, ήταν η ψυχή των εκδόσεων Αδελφών Κυριακίδη, έχοντας εκδώσει χιλιάδες βιβλία πανεπιστημιακού περιεχομένου, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στην έκδοση βιβλίων για τον ποντιακό και προσφυγικό Ελληνισμό. Τιμήθηκε για την μεγάλη του προσφορά από την Ένωση Ποντίων Πιερίας.

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εκφράζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας - Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως "Ο Κυριακίδης" στην οικογένεια και τους οικείους του εκδότη Τάσου Κυριακίδη. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν διαχρονικά η συμβολή του στην δανειστική βιβλιοθήκη του Σωματείου άλλα και στις προσπάθειες διάσωσης της ιστορικής βιβλιοθήκης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκδότη Τάσου Κυριακίδη, ο οποίος έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Τάσος Κυριακίδης διέπρεψε στον χώρο του βιβλίου για πέντε περίπου δεκαετίες υπηρετώντας τις πανεπιστημιακές εκδόσεις με μεγάλη επιτυχία. Εξαιρετικά σπουδαία υπήρξε και η συμβολή του στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του
Πόντου μέσα από τις πολυάριθμες εκδόσεις που πραγματοποίησε.

Ο εκλιπών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο και στο Σωματείο μας καθώς από το 1996 έως το 2001 διετέλεσε πρόεδρος του συμβάλλοντας ιδιαίτερα στη δημιουργία και ανάπτυξη του Ερευνητικού του Κέντρου.

Ευχόμεθα ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του και να τον κατατάξει «εν σκηναίς δικαιών και εν χώρα ζώντων».

Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του εκδότη Τάσου Κυριακίδη. 

Στον εκδοτικό οίκο Αδελφών Κυριακίδη οφείλουμε όλοι εμείς, οι απόγονοι των Ελλήνων του Πόντου και όλης της καθ' ημάς Ανατολής, αλλά και σύμπας ο Οικουμενικός Ελληνισμός, την ύπαρξη πληθώρας εκδόσεων που ανέδειξαν την ιστορία εστιών και ανθρώπων πριν και μετά την Έξοδο του 1922. Μέσα από αυτές τις εκδόσεις άλλωστε, πολύτιμη και αιώνια παρακαταθήκη, ανεκτίμητη συμβολή στη ελληνική ιστοριογραφία, ωρίμασε και η νέα γενιά των επιστημόνων (ιστορικών, λαογράφων, γλωσσολόγων κ.ά.) στις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Τάσος Κυριακίδης στήριξε, βέβαια, και την Έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της, με τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της, με δεκάδες παλαιούς και νέους τίτλους βιβλίων.

Ο Θεός να τον αναπαύσει.