Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τι δουλειά έχει αυτή η πινακίδα στη Θεσσαλονίκη;

Τι δουλειά έχει αυτή η πινακίδα στη Θεσσαλονίκη;
Τι δουλειά έχει αυτή η πινακίδα στη Θεσσαλονίκη;

γράφει ο Θεόφιλος Κωτσίδης

Το Μουσείο Μουσταφά Κεμάλ είναι μουσείο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο σπίτι όπου πιθανολογείται πως γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ, επονομαζόμενος και Ατατούρκ, δηλαδή «πατέρας των Τούρκων». Βρίσκεται στην οδό Αποστόλου Παύλου, πίσω από το τουρκικό Προξενείο.

Κάθε χρόνο την επέτειο θανάτου του Μουσταφά Κεμάλ "Ατατούρκ" τιμούν σήμερα εκατοντάδες Τούρκοι, επισκεπτόμενοι το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και το σπίτι-μουσείο στο οποίο φέρεται να γεννήθηκε ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Να θυμίσουμε ότι στις 6 Σεπτεμβρίου του 1955 σημειώθηκε μια ασήμαντη, όπως αποδείχτηκε από τις ζημιές, έκρηξη στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο ήταν το σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ.

Στην Ελλάδα το γεγονός θεωρήθηκε ένα αστυνομικό περιστατικό ρουτίνας. Στην Τουρκία όμως, μέσω μιας μικρής εφημερίδας, της Ισταμπούλ Εξπρές, η έκρηξη προβλήθηκε ως πρόκληση των Ελλήνων και εθνική προσβολή. «Βάλανε φωτιά στο σπίτι του πατέρα μας Κεμάλ Ατατούρκ», έγραφε ο τίτλος...
 
Ήταν η μεγάλη προβοκάτσια από την πλευρά των Τούρκων. Αυτή που ευθύνεται για τα "Σεπτεμβριανά", το οργανωμένο πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως, Τούρκων υπηκόων.

Για τους Έλληνες του Πόντου, το όνομα του Μουσταφά Κεμάλ είναι γραμμένο στις μαύρες σελίδες της ιστορίας. Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πινακίδα αυτή λοιπόν είναι επί της οδού Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Λίγα μέτρα πριν από το τούρκικο προξενείο. Με τις ευλογίες του κράτους ή του δήμου Θεσσαλονίκης:

1. Διαφημίζουμε και δείχνουμε που βρίσκεται το "αμφιλεγόμενο σπίτι" του Μουσταφά Κεμάλ.

2. Η λέξη "Ατατούρκ" πάνω στην πινακίδα.

3. Υπάρχει στην προσφυγομάνα και Ποντιομάνα Θεσσαλονίκη, πινακίδα με το όνομα του σφαγέα του Προσφυγικού Ελληνισμού.

Οι απαντήσεις, δικές σας!