Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)

Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί)
Ποντιακά μελομακάρονα (ισλί) 

Τα ισλί (ή ιτσλί) είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό/μικρασιάτικο γλύκισμα που μοιάζει αρκετά με τα μελομακάρονα. Γεμιστά με καρύδια και κανέλα, σιροπιαστά, είναι ένα πολύ ωραίο γιορτινό κέρασμα. Οι νοικοκυρές άλλοτε τα κεντούσαν με το πιρούνι ή με ένα τσιμπιδάκι κι έμοιαζαν σχεδόν σαν... περίτεχνα υφαντά. Το ήθελαν με λίγα λόγια το μεράκι τους. Ο Χρήστος Βέργαδος τους φτιάχνει ένα σχέδιο που δεν θα σας δυσκολέψει. Τη ζύμη τη δουλεύει λίγο, με το χέρι, για να μη την κουράσει –έτσι τα ισλί θα απορροφήσουν πιο εύκολα το σιρόπι–, προσθέτει τη γέμιση, σχηματίζει τα  χαρακτηριστικά τριγωνάκια και μέχρι να έρθει η ώρα να τα σιροπιάσει δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τα πετύχετε με την πρώτη.

Υλικά
Για τη ζύμη:
400 ml ηλιέλαιο
200 ml ρετσίνα ή λευκό κρασί
120 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. σόδα
1 κουταλάκι αμμωνία
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.σ. ζάχαρη
30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
600 ml νερό
100 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ένα-ένα τα βήματα της συνταγής: