Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα
Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Φέτος τα κάλαντα που έψαλλαν οι Πόντιοι στην Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα και χάρη στο διαδίκτυο πέρασαν μέσα από την μηχανή του χρόνου για να φτάσουν στους προπάτορες των Ποντίων.

Αυτή την φορά η γιορτή δεν ήταν εκ του σύνεγγυς, δεν ήταν μόνο για όσους κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πήρε παγκόσμιο χρώμα και χαρακτήρα. Ήταν μια σφικτή αγκαλιά, «ένα σκίρτημα ψυχής», όπως είπε κάποιος από τους συμμετέχοντες, που αποκάλεσε «αδέρφια» του όσους συμμετείχαν. 

Πράγματι τα λόγια και οι ευχές ήταν στην ατζέντα της εκδήλωσης και αυτός ήταν ο στόχος, αλλά δεν έλλειψαν ούτε η συγκίνηση, ούτε το γέλιο αλλά ούτε και η ελπίδα.

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Ελπίδα γιατί, μόλις περάσει η πανδημία, η ζωή θα βρει το Ιερό Ίδρυμα σε καλύτερη θέση από ότι όταν ξεκίνησε.

Αγοράστηκε ήδη και προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ένα μικρό παρακείμενο οικόπεδο. Χάρη στη δωρεά του εργολάβου κ. Μπάμπη Κωστόπουλου, που ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες δολάρια, το δάνειο της αγοράς δεν θα βαρύνει πλέον τα ταμεία του Ιδρύματος. Επίσης χάρη στην συνεχή γενναιοδωρία των δωρητών και των ευεργετών του Ιδρύματος όπως ο κ. Βασίλης Κακουλίδης, εκείνοι που στήριξαν οικονομικά το Ιερό Ίδρυμα σε δύσκολες στιγμές, όταν το δάνειο από την αγορά του κυρίως οικοπέδου έτρεχε με υψηλό επιτόκιο, εξέφρασαν για άλλη μια φορά την συμπαράστασή τους μετατρέποντας σε δωρεές την βοήθεια που δέχθηκαν να δώσουν.

Μια ανάσα προόδου και ανακούφισης ακούστηκε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ιδρύματος, που έλαβε χώρα την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Όμως η χθεσινή εκδήλωση ήρθε μια εβδομάδα μετά να επιβεβαιώσει τον τίτλο που δόθηκε πρόσφατα στο Ίδρυμα ως «Παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού» στις ΗΠΑ.

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Τους καλεσμένους, τα μέλη του Δ.Σ. και τα μέλη του Ιερού Ιδρύματος καθώς και τους Προέδρους και τους εκπροσώπους των Συλλόγων, τους καλλιτέχνες, καλωσόρισε στην χθεσινή εκδήλωση, που έγινε μέσω της πλατφόρμα ΖΟΟΜ ο Πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο οποίος και ευχήθηκε σε όλους με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Βασιλειάδης είχε και τον ρόλο του συντονιστή και παρουσιαστή της εκδήλωσης. Έτσι, ήταν εκείνος που μετέφερε τα καλά νέα για την πρόοδο στα πεπραγμένα του ιδρύματος και επεσήμανε, σε κάποιο σημείο, ότι πλέον των 200 ατόμων παρακολουθούσαν την εκδήλωση μετά από πρόσκληση στην πλατφόρμα ΖΟΟΜ.

Αναμεσά τους ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, ηθοποιοί, καλλιτέχνες και απλά μέλη και πρώην αξιωματούχοι, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων όπως η ΑΧΕΠΑ.

Ανάμεσα στους Καλλιτέχνες και ένας απλός και απέριττος «Πόντιος» από την Τραπεζούντα ο Αντέμ, που προσπάθησε κι εκείνος με τον δικό του κεμετζέ, να μεταδώσει τις ευχές και την αγάπη του στους Ποντίους στην Ελλάδα και στην Αμερική. Ήταν ο ίδιος που είχε επισκεφτεί πριν χρόνια το Ιερό Ίδρυμα και παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και έζησε από κοντά την αναβίωση των παραδόσεων. Τώρα όμως είχε την ευκαιρία να μεταδώσει από την πατρογονική γη το μήνυμα της διαχρονικής παρουσίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Κοντά του νιώσαμε κι εμείς αγάπη του για τους «αδερφούς» του στις ΗΠΑ που τηρούν πιστά τα έθιμα και τις παραδόσεις.

«Τιμή μου που ήμουν «παρών» εδώ και «Καλές Γιορτές» ευχήθηκε.

Ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κώστας Τσανακτσίδης, μετέφερε από την Ελλάδα τις ευχές προς όλους νωρίτερα. Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Ποντίων του Τορόντο κ. Κώστα Τσιλφίδη (έχει το ίδιο όνομα με τον Πρόεδρο της Ποντιακής Ομοσπονδίας), τον κ. Λευτέρη Μιχαηλίδη, από το Μόντρεαλ, που είπε ότι χιόνιζε στο παγωμένο Μόντρεαλ, τον καθηγητή κ. Θωμά Σαββίδη, συγγραφέα του βιβλίου με τις Ποντιακές συνταγές, το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση του PHOS Council.

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τον ενθουσιασμό του και έστειλε τις ευχές του σε όλους του Ποντίους.

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Ακόμα χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της ΑΧΕΠΑ ο κ. Φίλιππος Βογιατζόγλου, που αναφέρθηκε και στο δύσκολο έργο του οργανισμού Hellenic Relief Foundation, η κ. Ελένη Χατζή- Αλεξιάδου, διευθύντρια του PHOS Council, η κ. Μάγδα Κατέχη, γενική γραμματέας του Ιερού Ιδρύματος, ο κ. Θωμάς Αλεξιάδης, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στο Νόργουολκ κ. Γιώργος Τσιλφίδης, η αντιπρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος κ. Δόμνα Φωτιάδου, η κ. Βασιλική Τσανακτσίδου και ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης, μεταξύ άλλων.

Η κ. Τσανακτσίδου, ανέλαβε πρόσφατα τον ρόλο της υπεύθυνης για Πολιτιστικά Θέματα στο Ιερό Ιδρυμα και με την σειρά της αναφέρθηκε στον ρόλο του κ. Γιώργου Τσιλφίδη στην δημιουργία και εγκατάσταση στο Νόργουολκ του μνημείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν πολύ σύντομα.

Ξεχωριστή θέση κατείχαν όμως στην εκδήλωση οι καλλιτέχνες που με τα μηνύματά τους έδωσαν ένα γιορτινό χρώμα αλλά και με την ποντιακή λύρα έδωσαν τον ήχο της. Ήταν σαν να βρεθήκαμε σε μια παρέα και ακούγαμε τα ποντιακή κάλαντα και τραγουδούσαμε όλοι μαζί.

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Από κοντά κι ένας άλλος σημαντικός καλλιτέχνης, ο ηθοποιός κ. Τάκης Βαμβακίδης, πρωταγωνιστής της δραματικής σειράς Κόκκινο Ποτάμι που προβλήθηκε στο κανάλι «OPEN». Τα λόγια του έρρεαν σαν το ποτάμι και παρέσυραν τα συναισθήματα των συμμετεχόντων.

Ο κ. Βαμβακίδης, αναφέρθηκε και στην εμπειρία του από την συμμετοχή του στην σειρά «Κόκκινο Ποτάμι» και τόνισε. «Έκανα (διάφορες) σειρές, αλλά όταν ήρθα αντιμέτωπος με την ιστορία της Οικογένειας, ήταν διαφορετικά τα συναισθήματα». Δεν ήταν εύκολο, συμπλήρωσε. «Ήταν σκληρό και οδυνηρό. Κατέθεσα την ψυχή μου». «Δεν λειτούργησα σαν ηθοποιός, αλλά έζησα την ζωή του παππού μου».

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Αναφερόμενος στην αγάπη των Ποντίων και στον θαυμασμό τους, για την ερμηνεία του στη σειρά, επεσήμανε: «Αν σας συγκίνησε ο ρόλος μου, αυτό είναι η περιουσία μου». Πρόσφερα, είπε, στις ψυχές και στις καρδιές σας. Ήταν αυτό, συμπλήρωσε, της ψυχής μου το σκίρτημα.

Αναφερόμενος στην θυσία των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας ο κ. Βαμβακίδης, είπε ότι «με την θυσία τους κατέκτησαν την αθανασία».

Νοιώθω, πρόσθεσε, για την συμμετοχή του στην εκδήλωση, ότι «είμαι με τα αδέρφια μου» και εξέφρασε την ελπίδα να συναντηθεί με τους αδερφούς του στις ΗΠΑ, παρουσιάζοντας στο μέλλον κάποιο θεατρικό έργο.

Αμέσως μετά ο γνωστός καλλιτέχνης κ. Γιώργος Ταϊγαννίδης, τραγούδησε με την συνοδεία του κεμετζέ ένα ποντιακό τραγούδι αγάπης.

Ακολούθησαν με ευχές ο κ. Παναγιώτης Μακρίδης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων στην Φρανκφούρτη και το πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος κ. Ιάκωβος Παπαδόπουλος από την Θεσσαλονίκη.

Ο επίσης γνωστός Καλλιτέχνης Κώστας Παναγιωτίδης, από την Ελλάδα, έκανε αναφορά στους «δικούς» μας ανθρώπους που χάσαμε από τον κορωνοιό και έπαιξε με την λύρα ένα ποντιακό σκοπό για τον ξενιτεμένο, ενώ ευχήθηκε και «Χρόνια Πολλά».

Τα κάλαντα του Ιερού Ιδρύματος «Παναγίας Σουμελά» ακούστηκαν μέχρι την Τραπεζούντα

Δίκαια, ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος, χαρακτήρισε όλους τους μουσικούς «ευεργέτες» μετά από την ερμηνεία αυτή.

Σημαντική ήταν και η συμμετοχή του διακεκριμένου Επιστήμονα Δρ. Γιώργου Παυλίδη, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα δυσλεξίας και διάσπασης προσοχής.

Ο δρ. Παυλίδης είναι και ο δημιουργός του τεστ που μπορεί να διαγνώσει το πρόβλημα της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής, που είναι γνωστή ανά τον κόσμο ως «μέθοδος Παυλίδη».

Υπάρχουν 37 κέντρα στον κόσμο που εφαρμόζουν την μέθοδό του. Στο άκουσμα των διακρίσεων και των επιστημονικών γνώσεων του δρα Παυλίδη ο κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κάλεσε τον διακεκριμένο επιστήμονα να δώσει διάλεξη στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Λύρα έπαιξε και ο νησιώτης Βαγγέλης από την Βαλτιμόρη, ενώ ακολούθησε και ο γνωστός καλλιτέχνης Χρήστος Τικταπανίδης, ο οποίος έδωσε με τον κεμεντζέ το σύνθημα για τα κάλαντα.

Για να ακολουθήσουν μαζί του και οι υπόλοιποι λυράρηδες.

«Του χρόνου από κοντά να πούμε τα κάλαντα» ευχήθηκε ο κ. Τικταπανίδης.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και μετά το καθιερωμένο για παρόμοιες εκδηλώσεις δίωρο, αλλά πάντα στο ίδιο πνεύμα των ευχών και της ελπίδας για το μέλλον του Ιερού Ιδρύματος που πλέον ατενίζει το μέλλον χωρίς άγχος και με το βλέμμα στραμμένο στην επέκταση των εγκαταστάσεων που θα το καταστήσουν αληθινό φάρο του Ποντιακού Ελληνισμού στο νέο κόσμο.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα το Facebook.