Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Τα Ποντιακά «Καλαντόφωτα» σε Ελλάδα και Τραπεζούντα σήμερα

Τα Ποντιακά «Καλαντόφωτα» σε Ελλάδα και Τραπεζούντα σήμερα
Τα Ποντιακά «Καλαντόφωτα» σε Ελλάδα και Τραπεζούντα σήμερα

Έθιμα που διαδραματίζονται στο Δωδεκαήμερο, στα Ποντιακά «Καλαντόφωτα» παρουσίασε η δρ. Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου στη διαδικτυακή εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες», στις 23 Δεκεμβρίου 2020. Η ιδιαιτερότητα της παρουσίασης έγκειται στο γεγονός ότι δε μίλησε μόνο η ίδια, αλλά για κάθε έθιμο υπήρχε σύνδεση (μέσω διαδικτύου) με φορείς της παράδοσης που έχουν βιωματική σχέση με την τέλεση. Οι συνδέσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά επεκτάθηκαν και στην Τραπεζούντα σήμερα, από όπου είδαμε βίντεο και φορείς να μιλούν για τα έθιμα.


Μέσα από την παρουσίαση αυτή, προέκυψε και η δημιουργία Σελίδας στο Facebook "Καλαντόφωτα", που λειτουργεί ήδη ως ένα «μουσείο μνήμης» βιωμάτων κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου:

«Περιμένουμε κάθε χρόνο τα "Καλαντόφωτα", "τα καλά τα ημέρας", το Δωδεκαήμερο των ιερών χρόνων για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να τελέσουμε τα έθιμα μας, είτε για ψυχαγωγικούς λόγους, είτε για ευετηριακούς.

Λόγω των περιορισμών τη φετινή χρονιά, θα προσπαθήσουμε μέσα από τη Σελίδα να κάνουμε μια ανασκόπηση των εθίμων, να θυμηθούμε ακόμη και λησμονημένα, να συνδέσουμε τα βιώματά μας με μια αφήγηση.

Στη Σελίδα μπορείτε να αναρτήσετε μια φωτογραφία, ένα βίντεο, ένα αντικείμενο που να συνοδεύεται από μια αφήγηση ΔΙΚΗ σας, που σας συνδέει με το έθιμο που δείχνετε, με ένα πρόσωπο που το έχετε συνδέσει με το έθιμο αυτό, με τα συναισθήματά σας.

Στόχοι της σελίδας είναι:
- να αναδειχτεί η ποικιλομορφία της παράδοσής μας, οι πολλές παραλλαγές, η οικογενειακή μνήμη και το προσωπικό βίωμα, μέσα στο "Ποντιακό" Δωδεκαήμερο, τα Καλαντόφωτα
- να μάθουν οι νεότερες γενιές και όλοι εμείς για έθιμα που τείνουν να εκλείψουν ή και για παραλλαγές που δε γνωρίζουμε
- να εορτάσουμε, έστω διαδικτυακά, το πέρασμα στη νέα χρονιά, να "ξορκίσουμε" με συμβολικό, μεταφορικό, συνειρμικό τρόπο το "κακό"»

...σημειώνει χαρακτηριστικά η Σελίδα.

Όσοι λοιπόν θέλουν να αναρτήσουν, σχετικό υλικό με την περίοδο του δωδεκαήμερου, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τη σελίδα Καλαντόφωτα, εδώ.

Σχετικά θέματα