Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

«Και εγένετο… Ελλάς»: Η συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση του 1821 και η Ποντιακή του καταγωγή

«Και εγένετο… Ελλάς»: Η συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση του 1821 και η Ποντιακή του καταγωγή
«Και εγένετο… Ελλάς»: Η συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση του 1821 και η Ποντιακή του καταγωγή

H μεγάλη αφιερωματική σειρά του OPEN για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση συνεχίζεται και ξετυλίγει άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής, πάντα με τη συνδρομή των  ιστορικών που αναλύουν και ρίχνουν φως στα γεγονότα.

Την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 στις 00:15, αρχίζει ο δεύτερος κύκλος της αφιερωματικής εκπομπής, με την έναρξη της Επανάστασης στην Μολδοβλαχία από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και ακολούθως στην Πελοπόννησο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τον Μάρτιο του 1821.

Ποια ημέρα υψώθηκε το λάβαρο της επανάσταση στην Αγία Λαύρα, στις 25 Μαρτίου που γνωρίζουμε ή μήπως όχι; Ακόμα στην εκπομπή αναλύεται η συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην επανάσταση καθώς και η ποντιακή του καταγωγή. Τι ήταν τελικά ο Ιερός Λόχος του Αλέξανδρου Υψηλάντη και ποιος ο ρόλος που διαδραμάτισε η Ρωσία στην επανάσταση; Πώς έβλεπαν οι Οθωμανοί την ελληνική επανάσταση και ποια η συμβολή των Πλαπουταίων στον αγώνα;

Την αφιερωματική εκπομπή παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γεώργιος Σαρρής. Μαζί του στο στούντιο, οι ιστορικοί Γιώργος Θεοδωρίδης και Νίκος Ζέρβας.

Ακόμα στην εκπομπή μιλάνε οι ακόλουθοι επιστημονικοί συνεργάτες:

Ο Αντρέι Μάσλοβ, Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία, αναλύει το πως έβλεπαν οι Ρώσοι την ελληνική επανάσταση αλλά και ποια ήταν η αντίδρασή τους. Ακόμα εξηγεί ποιες ήταν οι κινήσεις της Ρωσίας απέναντι στην Υψηλή Πύλη.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Έδρας Ποντιακών Σπουδών στο ΑΠΘ περιγράφει τη σημαντική συμβολή του Αλέξανδρου Υψηλάντη στην ελληνική Επανάσταση και αναλύει την ποντιακή καταγωγή του «πρίγκιπα».

Ο πατήρ Ευσέβιος – Ηγούμενος της Μονής της Αγίας Λαύρας αποσαφηνίζει ποια ημέρα υψώθηκε το λάβαρο της επανάστασης στην Μονή, καθώς υπάρχει ακόμα η εσφαλμένη εντύπωση πως αυτό έγινε στις 25 Μαρτίου ενώ η πραγματικότητα είναι πως το λάβαρο της Επανάστασης υψώθηκε στις 17 Μαρτίου. Περιγράφει τις στιγμές εκείνης της ιστορικής ημέρας στην Μονή της Αγίας Λαύρας, ενώ τονίζει πως ο αγώνας ήταν και θρησκευτικός και όχι μόνο εθνικός.

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, οθωμανολόγος, εξιστορεί πως οι Τούρκοι δεν έβλεπαν την ελληνική επανάσταση ως επανάσταση, αλλά ως στάση. Εξηγεί πως οι Οθωμανοί έβλεπαν τους επαναστάτες ως «τρομοκράτες», με την σημερινή ορολογία.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας, απόγονος της γνωστής οικογένειας των Πλαπουταίων,  περιγράφει άγνωστες στιγμές της ηρωικής του οικογένειας. Ο Δημητράκης Πλαπούτας ήταν στρατηγός και ήταν στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στις μάχες.