Έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης |
Ο ευπατρίδης και συνάμα πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Χάρης (Χαρίτων) Στεφανίδης (Hariton Stefanidis) το πρωί της Τετάρτης, 23 Δεκεμβρίου 2020, έχασε την ολιγοήμερη μάχη με τον κορωνοϊό που έδινε σε νοσοκομείο του Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας.
Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Άννα, το γένος Ελευθεριάδη, τα παιδιά Ελένη Στεφανίδου, Σοφία και Frank Ungert, Μελανία Στεφανίδου, τα εγγόνια Harrison, Maximilian, και Anna-Olivia Ungert, τα αδέλφια Νικόλαο, Κωνσταντίνο, Αλέξανδρο, Γεώργιο και Χρυσούλα, τους κουνιάδους, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Ελλάδα.
Ο Χάρης Στεφανίδης με τα εγγόνια του, παιδιά της Σοφίας |
Οι λεπτομέρειες για την νεκρώσιμη Ακολουθία και την ταφή του, λόγω της πανδημίας μέχρι και ετούτη την ώρα δεν έχουν διευθετηθεί.
Θλίψη στη Νέα Υόρκη
Η είδηση για τον θάνατο του Χάρη Στεφανίδη προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση στα στελέχη και στα μέλη του Συλλόγου, διότι ο αείμνηστος ήταν ιδρυτικό μέλος και υπηρέτησε με πάθος και ανιδιοτέλεια τον Σύλλογο, τόσο με την ιδιότητα του ιδρυτικού μέλους και του συμβούλου, όσο και του προέδρου.
Ο νυν πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης Δημήτρης Μολοχίδης μιλώντας στις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την θλίψη και την συγκίνηση για τον θάνατο του πρώην προέδρου και συνάμα στυλοβάτη του ιστορικού συλλόγου.
Ο Χάρης και η Άννα Στεφανίδη με τα κορίτσια τους, Ελένη, Σοφία και Μελανία |
«Ο αείμνηστος διακρινόταν για το σπάνιο του χαρακτήρα του και για την αγάπη του για τον μαρτυρικό Πόντο, την ομογένεια και την γενέτειρα. Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της ομογένειας για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων και για την διεθνοποίηση και αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Ήταν υπόδειγμα και μέντορας για τα νεότερα μέλη και στελέχη του Συλλόγου μας», επεσήμανε ο κ. Μολοχίδης.
Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1934 στο Μεσαίο της Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στα όρια του Κιλκίς και στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι επιζήσαντες από την Γενοκτονία του Πόντου.
Οι αείμνηστοι γονείς του Στέφανος Στεφανίδης και Ελένη Παπουλαΐδου είχαν γεννηθεί στα περίχωρα του Ορντού και της Κερασούντας, αντίστοιχα, και επέζησαν των θηριωδιών των Τούρκων.
Στην αναμνηστική φωτογραφία από την ετήσια χοροεσπερίδα με το χορευτικό του συλλόγου στην τελευταία σειρά, 2ος από δεξιά διακρίνεται ο Χαρίτων Στεφανίδης |
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δέκα παιδιά από τα οποία επέζησαν μόνο τα έξι και συγκεκριμένα ο Χαρίτων, ο Νικόλαος, ο Κωνσταντίνος, ο Αλέξανδρος, ο Γιώργος και η Χρυσούλα.
Ο Χάρης Στεφανίδης μετά το δημοτικό εντάχτηκε στην χωροφυλακή όπου υπηρέτησε για οκτώ περίπου έτη.
Στις 10 Μαΐου 1964 χόρεψε στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στο Μεσαίο Θεσσαλονίκης τον χορό του Ησαΐα με την Άννα Ελευθεριάδη, που είχε γεννηθεί στην Κατερίνη και είχε έρθει με τους γονείς της στη Νέα Υόρκη και έζησαν αγαπημένα για πάνω από 56 χρόνια.
Ο Χαρίτον Στεφανίδης (4ος από αριστερά) στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του 2000 |
Στις 4 Ιουλίου 1964, ανήμερα της Ημέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, ο Χάρης ήρθε για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στην Αστόρια, στο Τζάκσον Χάιτς και μετά από μερικά χρόνια μετακόμισαν στο Λιτλ Νεκ της Νέας Υόρκης.
Το ζεύγος έφερε στον κόσμο τρία κορίτσια και συγκεκριμένα την Ελένη, την Σοφία και την Μελάνια και τις γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.
Ο Χάρης εργάστηκε ως ελαιοχρωματιστής και με την πάροδο του χρόνου απέκτησε την δική του εταιρεία, την «Harry’s Painting and Wallpaper Hanging», ενώ η Άννα εργάστηκε λογιστής.
Ο Χαρίτον Στεφανίδης (4ος από αριστερά στην β’ σειρά) με το συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης |
Εργάστηκαν σκληρά και επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τα τρία κορίτσια έχουν μια αξιοζήλευτη επαγγελματική σταδιοδρομία.
Τον Αύγουστο του 2017 ο Χάρης και η Άννα Στεφανίδη μετακόμισαν στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνας προκειμένου να βρεθούν κοντά στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους.
Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στην μνήμη του στο The Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center (AMPHRC) 801 West Adams Street Suite 230, Chicago, IL 60607 (https://hellenicresearchcenter.org/).
Πηγή: Αναμνήσεις