Ο Γιάννης Μπουτάρης ζητάει συγνώμη από τους Πόντιους! Τι αναφέρει στο βιβλίο που έγραψε |
Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης γράφει πολλά ενδιαφέροντα στο βιβλίο που έγραψε και αποκαλύπτει η «ΕΣΤΙΑ» στο σημερινό φύλλο της.
“Πλήγωσα το θυμικό τους, τούς προκάλεσε αποστροφή και πίκρα. Με ένοχλεί πού πιστεύουν τον Κυριάκο Βελόπουλο και απεχθάνονται εμένα”, αναφέρονται μεταξύ άλλων από τον επιχειρηματία και πολιτικό.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Μπουτάρης είχε προκαλέσει σάλο με δηλώσεις του που έθιγαν τον ποντιακό ελληνισμό. «Χέστηκα αν σκότωσε ή όχι Έλληνες ο Κεμάλ», ήταν τα λόγια του, τα οποία φούντωσαν την αντιπαράθεση, η οποία χτύπησε κόκκινο με τους χειρισμούς του πρώην δημάρχου γύρω από την παραχώρηση της πλατείας Αγίας Σοφίας για τη διοργάνωση της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης στις 19 Μαΐου το 2018. Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν ήταν έντονες.
Η στάση του Μπουτάρη θεωρήθηκε προκλητική. Γι’ αυτό και η παρουσία του στην κοινή εκδήλωση μνήμης για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εκείνη τη χρονιά ήταν το κόκκινο πανί που οδήγησε σε άγρια επίθεση από εξαγριωμένο πλήθος. Το γεγονός αναμφισβήτητα αμαύρωσε την ημέρα μνήμης καθώς το επεισόδιο στάθηκε τροχοπέδη στην εκπομπή των σωστών μηνυμάτων.
Αυτή ήταν η κορύφωση της έντασης που προκάλεσε ο Γιάννης Μπουτάρης με τη στάση του, η οποία πλήγωσε το κοινό αίσθημα των Ποντίων και όχι μόνο.
Οι Βορειοηπειρώτες είχαν εξοργιστεί με την τοποθέτησή του σε παλαιά συνέντευξή του, το 2013, στην οποία είχε δηλώσει, ότι «δεν υφίσταται ο όρος Βόρειος Ήπειρος. Είναι απλά μια έννοια η οποία ικανοποιεί το δικό μας αίσθημα. Δεν είναι επίσημος όρος. Το να αναφέρεται σαν Βόρειος Ήπειρος για θέματα που αφορούν επισήμως την Αλβανία δεν είναι σωστό. Δεν θα το αναφέρουμε επισήμως ότι είναι η Βόρειος Ήπειρος».
Στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει, ότι αποκαλεί την Κωνσταντινούπολη… Ιστανμπούλ, ενώ φωτιές άναψε και η απάντηση σε ερώτηση για τη μετατροπή του (δήθεν) σπιτιού του Κεμάλ σε μουσείο, αποκαλώντας τον «μεγάλο ηγέτη».
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και ο Γιάννης Μπουτάρης δηλώνει μετανοημένος. Και καλώς έπραξε. Η μετάνοια έχει ονομαστεί από τους Πατέρες της εκκλησίας «δεύτερο βάπτισμα» ή «ανανέωση του βαπτίσματος» («Επιστροφή», Aρχιμ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, 2011). Η… ολική ανατροπή του “σκορ” θα συντελεστή εφόσον ο πρώην δήμαρχος συστρατευθεί στον ιερό αγώνα της δικαίωσης των γενοκτονημένων ψυχών και δεν προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα προς εξυπηρέτηση προσωπικού συμφέροντος ή οποιωνδήποτε πολιτικών επιδιώξεων.
Πηγή: Infognomon