Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Τώρα το «αηδόνι» του Ποντιακού τραγουδιού τραγουδά εκεί ψηλά με τους Αγγέλους

Τώρα το «αηδόνι» του Ποντιακού τραγουδιού τραγουδά εκεί ψηλά με τους Αγγέλους
Τώρα το «αηδόνι» του Ποντιακού τραγουδιού τραγουδά εκεί ψηλά με τους Αγγέλους

του Λαζάρου Ο. Παντελίδη

Στις 26 Ιανουαρίου 2021 το ποντιακό τραγούδι έγινε πιο «φτωχό» με την «φυγή» από τη ζωή της «βασίλισσάς» του Σοφίας Παπαδοπούλου από την ζωή σε ηλικία 83 ετών, και μάλιστα τρεις ημέρες πριν ακριβώς τα 83α γενέθλιά της.

Γεννήθηκε στο χωριό Πυλαία Έβρου από φτωχή οικογένεια. Οι γονείς της ήρθαν σ’ αυτό από την περιοχή της Γαράσαρης του Πόντου με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Από μικρή ηλικία έδειχνε το ταλέντο της στο τραγούδι. Την καλούσαν να τραγουδήσει στα γλέντια, στα πανηγύρια και στους γάμους.

Κάποια ημέρα την άκουσε να τραγουδά τυχαία, ένας παράγοντας του ραδιοφωνικού σταθμού Κομοτηνής και ζήτησε από την μάνα της να την πάρει στην Κομοτηνή να τραγουδήσει στον σταθμό. Η μάνα της, όμως, δεν την άφησε, επειδή ήταν μικρή.

Παντρεύτηκε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο («κλέφτηκε», όπως έλεγε η ίδια), στο κοντινό χωριό Νίψα. Ο ίδιος ο Κυριάκος και ο πατέρας του έπαιζαν λύρα, που ήταν αφορμή να επιδοθεί στο τραγούδι. Στα πανηγύρια και στους γάμους των γύρω χωριών την καλούσαν να τραγουδήσει. Σιγά- σιγά να γίνεται γνωστή και πέρα από τα όρια της περιοχής.

Το 1965 πηγαίνουν στην Γερμανία για δουλειά και παράλληλα αρχίζει και η επαγγελματική της σταδιοδρομία.

Τραγουδά σε εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Έλληνες της περιοχής. Έρχεται στην Ελλάδα, και με γνωστούς λυράρηδες δίνουν συναυλίες σε διάφορες πόλεις, όπως Καστοριά, Δράμα, Καβάλα κ.α.

Η φήμη της ξεπερνά τα όρια της Ελλάδος. Σε Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, εκεί όπου υπήρχαν πολλοί Έλληνες, οι συναυλίες της διαδέχονται η μία την άλλη. Κυκλοφορεί δίσκους, που γίνονται ανάρπαστοι. Έγραψε η ίδια πολλά τραγούδια, και το σπουδαιότερο είναι αυτό, που αφιέρωσε στην μνήμη του αδερφού της:

«Και σο Μπέλες μάναμ σην οροσειρά…» που την ανέβασε στο ζενίθ της σταδιοδρομίας της. Εδώ σημειώνω, ότι μαζί της κάναμε την βάπτιση του παιδιού μας και την έχω καλέσει στο γάμο της κόρης μας. Και στις δύο περιπτώσεις… « έγινε το έλα να δεις».

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλές σελίδες για το αηδόνι του ποντιακού τραγουδιού. Τώρα τραγουδά εκεί ψηλά με τους Αγγέλους.

Προσωπικώς θεώρησα να γράψω ένα μικρό αφιέρωμα στην μεγάλη ΚΥΡΙΑ του ποντιακού τραγουδιού.

Καλό Παράδεισο. Αιώνια η μνήμη σου Σοφία.

Πηγή: Μαχητής