Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021

Για τον, εκ Πόντου, Αλέξανδρο Υψηλάντη, η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Ευόσμου

Για τον, εκ Πόντου, Αλέξανδρο Υψηλάντη, η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Ευόσμου
Για τον, εκ Πόντου, Αλέξανδρο Υψηλάντη, η πρώτη εκδήλωση του Δήμου Ευόσμου

Την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, στις 7:00 μ.μ., αρχίζει ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, της Διεύθυνσης Αθλητισμού Πολιτισμού και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου, τις επετειακές του εκδηλώσεις με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες της Εθνικής Παλιγγενεσίας με εκδηλώσεις που θα καλύψουν χρονικά όλο το 2021.

Πρόκειται για ημερομηνία με υψηλό ιστορικό συμβολισμό. Αυτή τη μέρα, ακριβώς δύο αιώνες πριν, ο εκ Πόντου Αλέξανδρος Υψηλάντης, Γενικός Αρχηγός της Ανωτάτης Αρχής, διαβαίνει τον ποταμό Προύθο, σύνορο μεταξύ τής τότε τσαρικής Ρωσίας και των υπό οθωμανικό έλεγχο Παραδουνάβιων Ηγεμονιών, με στόχο την προετοιμασία και την κήρυξη της Επανάστασης των Ελλήνων και όλων των Βαλκανίων εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρος Υψηλάντης ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας και δύο μέρες αργότερα, στις 24 Φεβρουαρίου εξέδωσε ιστορική επαναστατική προκήρυξη με τον τίτλο «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Την έναρξη των εκδηλώσεων θα κηρύξει ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.

Ομιλητής της 1ης επετειακής διαδικτυακής εκδήλωσης θα είναι ο Κυριάκος Στ. Χατζηκυριακίδης, επίκ. καθηγητης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ. 

Θέμα της ομιλίας του: «"Ἡ ὥρα ἦλθεν, ὦ ἄνδρες Ἕλληνες! Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στη Μολδοβλαχία και η αρχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας»

Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν μπορούν να συνδεθούν εδώ.

Η διάλεξη θα μεταδίδεται ταυτόχρονα και από τον λογαριασμό του Δήμου στο facebook (ΔΗΜΟΣ Κορδελιού-Ευόσμου).

Ο κ. Χατζηκυριακίδης θα αναλύσει και θα εξηγήσει διαχρονικά ερωτήματα, απορίες και αμφιβολίες για την άγνωστη και αγνοημένη «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» πριν από την «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» όπως: 

- Γιατί επιλέχθηκε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης;
- Γιατί έγινε η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και όχι στον Ελλαδικό χώρο;»,
- Ποια ήταν η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στο κίνημα του Υψηλάντη;
- Πώς μια αποτυχημένη εξέγερση, και μάλιστα εκτός Ελλαδικού χώρου, έδωσε το σύνθημα για την Ελληνική Παλιγγενεσία;