Το e-Pontos φέρνει στο φως τις ποντιακές ρίζες του Τούρκου τεχνικού που έδωσε μεγάλη εμπιστοσύνη σε Έλληνες ποδοσφαιριστές.
του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Aθλητικά ρεπορτάζ τον Οκτώβριο του 2020 τον χαρακτήριζαν ως φιλέλληνα, ο οποίος άλλαξε την αγορά στο τουρκικό ποδόσφαιρο . Βλέπετε εκείνη την εποχή η Φενέρμπαχτσε αποκτούσε από τον ΠΑΟΚ έναντι 1,6 εκατ.Ευρώ τον Δημήτρη Πέλκα (υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο που του αποφέρει 1,2 εκατ.Ευρώ ετησίως). Έτσι ο 27χρονος μεσοεπιθετικός από τα Γιαννιτσά, έγινε ο τέταρτος Έλληνας στο τουρκικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2020-2021 που δουλεύει υπό τις οδηγίες του Ερόλ Μπουλούτ.
Η περίπτωση της Αλάνια και το ελληνικό παρελθόν
Ο προπονητής της Φενέρ είχε δουλέψει στο παρελθόν με Έλληνες ποδοσφαιριστές και δη στην Αλάνιασπορ, όπου η τριάδα των Μπακασέτα, Σιώπη και Τζιαβέλλα έδωσε το πνεύμα που έψαχνε ο Τούρκος προπονητής για τον σύλλογο. Η μαχητικότητα των Ελλήνων παικτών και η απόδοσή τους, η οποία συνοδεύτηκε με καλές εμφανίσεις της ομάδας, ανέτρεψαν όποιες αντιδράσεις υπήρχαν στις τάξεις των οπαδών του τουρκικού συνόλου.
Μάλιστα τον Μπακασέτα, ο οποίος τον Ιανουάριο πήρε μεγάλη μεταγραφή στην Τραμπζονσπόρ (τον αγόρασε από την Αλάνια 3 εκατ.Ευρώ), παραλίγο να τον πάρει μαζί του στη Φενέρ τον περασμένο Αύγουστο. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης απέσυρε το ενδιαφέρον της για τον πρώην άσο των ΑΕΚ, Πανιωνίου, Αστέρα Τρίπολης και Άρη, αν και σε δηλώσεις του στο Sport24.gr και τον Βασίλη Τεμπέλη ο Ερόλ Μπουλούτ είχε υποστηρίξει πως ήθελε πακέτο Πέλκα-Μπακασέτα
στην ομάδα του.
Οι εκπρόσωποι του αθλητικού ρεπορτάζ αποδίδουν την προτίμηση του Ερόλ Μπουλούτ στους Έλληνες ποδοσφαιριστές στο ελληνικό ποδοσφαιρικό παρελθόν του. Θεωρήθηκε, ότι τα 11 χρόνια παρουσίας στη χώρα μας ήταν υπέρ αρκετά, για να μπολιαστεί με το ελληνικό στοιχείο. Ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε έκανε μεγάλη καριέρα στην Ελλάδα ως αριστερό φουλ-μπακ. Πριν κρεμάσει τα παπούτσια του το 2012, πρόλαβε να φορέσει τις φανέλες των Πανιωνίου, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Ολυμπιακού Βόλου και Βέροιας.
Η Γερμανία σημείο επαφής Ελλήνων και Τούρκων
Τα αίτια αυτής της εμπιστοσύνης όμως, απ' ότι έδειξε η έρευνα, είναι ακόμα βαθύτερα. Το ένστικτο οδήγησε στην αναζήτηση περισσότερων βιογραφικών στοιχείων του Ερόλ Μπουλούτ. Ο Τούρκος ποδοσφαιράνθρωπος είναι παιδί μεταναστών στη Γερμανία. Γεννήθηκε στο Μπαντ Σβάλμπαχ (Bad Schwalbach) του κρατιδίου της Έσσης.
Στη Γερμανία, απ' ότι φαίνεται, έγινε η πρώτη επαφή με το ελληνικό στοιχείο, το οποίο είναι εντονότατο στη Φρανκφούρτη, όπου έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο. Ως γνωστόν, οι Έλληνες της Γερμανίας αποτελούν την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα μεταναστών της χώρας, μετά από Τούρκους, Ιταλούς και Πολωνούς. Μεγάλη μερίδα Ελλήνων και Τούρκων μεταναστών είναι ποντιακής καταγωγής, πίνοντας μαζί της ξενιτίας το φαρμάκι που τραγουδούσε ο αείμνηστος Χρύσανθος. Η συμπαρουσία τους στη χώρα αποτέλεσε σημείο γνωριμίας και οικοδόμησης σχέσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσωπική ιστορία που είχε αποκαλύψει ο Αντέμ Εκίζ στην εκπομπή «Φάκελοι» τον Ιανουάριο του 2006. Ο αγαπημένος Σουρμενίτης καλλιτέχνης από την Καλλίστη του Πενταχωρίου (Πέσκιοϊ) εξομολογήθηκε την πρώτη φορά που γνώρισε έναν Πόντιο από την Ελλάδα. Ήταν στη Γερμανία και περίμενε μπροστά σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο, για να τηλεφωνήσει στους συγγενείς του, όταν άκουσε με έκπληξη κάποιον να μιλάει τη γλώσσα του. Οι συγκινητικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν αξίζει να τις ακούσετε δια στόματος Αντέμ στο παρακάτω βίντεο:
Ερόλ από τη Ματσούκα
Το στοιχείο της Γερμανίας έθεσε τα «λαγωνικά» προς αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών. Και όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, το ένστικτο δεν λάθεψε. Όπως ανέφεραν αξιόπιστες πηγές στο e-Pontos, ο Μπουλούτ κατάγεται από τη Ματσούκα και από το χωριό Οτζακλί (Ocakli), του οποίου το ρωμαίικο όνομα ήταν Ίσπελια (İspela). Το χωριό βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Τραπεζούντας-Αργυρούπολης και απέχει 6 χιλιόμετρα από το κέντρο του Τσεβιζλούκ.
Ο Μπουλούτ προέρχεται από οικογένεια Ποντιόφωνων. Αυτό τον διευκόλυνε πολύ στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με την οποία επικοινωνούσε στη χώρα μας όταν ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Άλλοι σταθμοί στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξαν η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η Φενέρ, η Αδάνασπορ και η αγαπημένη Τραμπζονσπόρ. Με τον προπονητή της τελευταίας μάλιστα, τον Αμπντουλάχ Αβτζί, είχε συνεργαστεί το 2015 στη Μπασάκσεχιρ.
O πιο ανερχόμενος προπονητής
Ως γερμανοτραφής ποδοσφαιρικά είναι από τους προπονητές που δίνουν μεγάλη προσοχή σε θέματα πειθαρχίας. Χαρακτηρίζεται ως πολύ έξυπνος. «Είναι νέος, δυναμικός και ταλαντούχος, διαφορετικός από άλλους προπονητές όσον αφορά τη φιλοσοφία και την οπτική του
ποδοσφαίρου. Εεφαρμόζει ένα περισσότερο επιστημονικό σύστημα στην προπόνηση με την βοήθεια ειδικών σε κάθε τομέα», αναφέρει στο e-Pontos ο Ρετζέπ Γιλμάζ, ιδιοκτήτης της Ακαδημίας τερματοφυλάκων, Pro Save , στην Ουκρανία.
Η Φενέρ υπό τις οδηγίες του ηγείται της κούρσας του πρωταθλήματος. «Στην Τουρκία θεωρείται ο πλέον ανερχόμενος προπονητής, λόγω των δύο πολύ καλών χρονιών που έκανε σε Μαλάτιασπορ και Αλάνιασπορ. Ιδιαίτερα η πορεία στη δεύτερη πέρσι του έδωσε το εισιτήριο για να πάει στη Φενέρ.
Προσέχει την άμυνά του. Παίζει ορθολογικά, με κάτω τη μπάλα και υπομονή. Επιλέγει τη διάταξη 4- 2-3-1. Η Φενέρ, για την οποία έχω εκτιμήσει από την αρχή της σεζόν, ότι θα στεφθεί πρωταθλήτρια, έχει πολύ ποιότητα, εμπειρία και βάθος στο ρόστερ της. Όπως ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα έχει δύο ενδεκάδες», αναφέρει στο e-Pontos ο Γιώργος Κούλης tipster της στοιχηματικής εφημερίδας Match Money.
Το γεγονός, ότι ο Μπουλούτ δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε Έλληνες παίκτες, βοηθώντας τους να ανεβάσουν το κασέ τους και να εξελιχθούν στην καριέρα τους, αν μη τι άλλο βοηθά στην κατάρριψη των προκαταλήψεων και στη γεφύρωση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Αυτήν τη φιλοσοφία φαίνεται πως πρεσβεύει και ο ίδιος από πολύ παλιά! Στη γιορτή για την κατάκτηση του νταμπλ από την ομάδα του Πειραιά τη σεζόν 2005-2006, εμφανίστηκε φορώντας λευκό t-shirt, η στάμπα του οποίου είχε μία ελληνική και μία τούρκικη σημαία με τη φράση «το ποδόσφαιρο ενώνει».
Εξάλλου το βλέμμα του είναι στραμμένο προς την Ελλάδα και πάντα αναφέρεται με σεβασμό για τις ομάδες που υπηρέτησε. Στα πρώτα στάδια της προπονητικής του καριέρας, μιλώντας σε ελληνικό Μέσο, είχε εκφράσει την επιθυμία να δουλέψει ξανά στη χώρα μας. Πριν 6 χρόνια είχε εξομολογηθεί στον Γιάννη Γεωργόπουλο σε συνέντευξή του στο Gazzetta.gr, ότι μία μέρα θα ήθελε να επιστρέψει στον Ολυμπιακό. Στην πατρίδα του ο Μπουλούτ έχει δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες. Θεωρούν, ότι κάποια στιγμή θα γίνει προπονητής της Εθνικής Τουρκίας.