Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου ξεκινά η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης

Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου ξεκινά η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης
Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου ξεκινά η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης, αντιλαμβανόμενη τη καθοριστική σημασία της διάσωσης και διάδοσης της Ποντιακής διαλέκτου στις επόμενες γενιές, διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2020, για πρώτη φορά στην Αυστραλία, το ψηφιακό “φροντιστήριο” διδασκαλίας της Ποντιακής διαλέκτου. Μετά τις σχολικές διακοπές ξεκινά και πάλι τα μαθήματα.

Η Ποντιακή διάλεκτος συνδέεται στενά με τα Αρχαία Ελληνικά και είναι ένας κρίκος, μια όψη της ενιαίας και αδιαίρετης Ελληνικής Γλώσσας. Είναι όμως και η γλώσσα των προγόνων μας και θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να παραμείνει και η γλώσσα των παιδιών μας. Η σύσταση και η λειτουργία του φροντιστηρίου ποντιακών από την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης θα συμβάλλει ουσιαστικά στον στόχο μας που είναι η διατήρηση και διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου.

Το Δ.Σ. της Ποντιακής Κοινότητας συνεργάστηκε την φιλόλογο και εκπαιδευτικό από την Ελλάδα, την κα Γιώτα Ιωακειμίδου. Η κυρία Ιωακειμίδου διδάσκει Ποντιακά στον δήμο Θεσσαλονίκης και έχει επιχειρήσει τη ριζική αναθεώρηση του εγχειριδίου διδασκαλίας ποντιακών της αείμνηστης Β. Αντωνιάδου-Κεσίδου και έχει παρουσιάσει μιαν άλλη εικόνα του τρόπου διδασκαλίας, προσφέροντάς έναν εύχρηστο οδηγό με τίτλο “Διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου”.

Τα εβδομαδιαία μαθήματά  είναι δωρεάν, γίνονται διαδικτυακά με την ψηφιακή τάξη και απευθύνονται στα μέλη της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Συνεχώς εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλο και περισσότεροι, μέλη μας και μη, από Μελβούρνη αλλά και από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν στο τέλος Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ.