Η. Πετρόπουλος: Τι προσφέρει η εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου |
Ο πρόεδρος του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, αναπληρωτής Καθηγητής Ηλίας Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος εισηγητής σειράς διαλέξεων του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας-τομέα Γλωσσολογίας. Η διάλεξή του είχε θέμα «Η διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου στο ΔΠΘ» και πραγματοποιήθηκε χθες 17/03. Ο κος Πετρόπουλος μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και για την εισήγησή του αλλά και για τα διαδικτυακά μαθήματα που γίνονται ένα χρόνο τώρα στην Τριτοβάθμια.
«Χάνουμε την βλεμματική επαφή με τους ανθρώπους»
Κατά τον πρόλογό του στάθηκε στο γεγονός των διαδικτυακών μαθημάτων και εκδηλώσεων και τις δυσκολίες που ελλοχεύει. «Θέλει πολύ προετοιμασία. Είναι πολύ δύσκολο να συντονιστούν οι φοιτητές και χάνουμε την λεγόμενη βλεμματική επαφή με τους ανθρώπους. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του δια ζώσης μαθήματος είναι η βλεμματική επικοινωνία με τον άνθρωπο που κάνεις το μάθημα, όταν χαθεί αυτό έχεις χάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της επιτυχίας του μαθήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Πετρόπουλος.
Το Τμήμα Παρευξείνιων ήταν το πρώτο που ξεκίνησε την διδασκαλία διαλέκτου
Στο τμήμα των Παρευξείνιων, όπως είπε ο πρόεδρός του, «η διδασκαλία διαλέκτου μπήκε για πρώτη φορά στα πανεπιστήμια. Εμείς το ξεκινήσαμε αυτό και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Εκμάθηση διαλέκτου δεν υπήρχε πουθενά. Στο δικό μας τμήμα κάναμε αυτήν την πρωτοβουλία».
Κατά την διάρκεια του λόγου του ο καθηγητής στάθηκε και στο γεγονός της σημασίας που έχει η διάλεκτος στις ζωές μας. «Για να νοιώσεις την διάλεκτο που μιλούσε, τραγουδούσε ή τηρούσαν τα έθιμά τους ο παππούς και η γιαγιά, πρέπει να ξέρεις την διάλεκτο. Η γλώσσα δεν είναι το μεγαλύτερο εργαλείο» αναρωτήθηκε.
Ο ίδιος παρατήρησε αναφορικά με την Ποντιακή διάλεκτο, ότι υπάρχουν νέοι σε ηλικία Πόντιοι που δεν ξέρουν την διάλεκτο «δεν ξέρουν καν τι λένε τραγουδώντας και κάνουν συνέχεια λάθη».
Τί προσφέρει η εκμάθηση της Ποντιακής διαλέκτου;
Στην συγκεκριμένη ερώτηση ο κος Πετρόπουλος εξήγησε πως πάνω από όλα «σου προσφέρει μια άλλη όψη της γλώσσας που μιλάς, δηλαδή την ελληνική γλώσσα. Η Ποντιακή και όλες οι διάλεκτοι είναι ο θησαυρός της γλώσσας μας, στον οποίο δεν έχουμε δώσει και πάρα πολλή σημασία».
Μέσα από τις διαλέκτους κατά τον ίδιο μαθαίνει κάποιος και την ταυτότητά του και «πλησιάζει και το παρελθόν του. Έρχεται πιο κοντά στους παππούδες και τις γιαγιάδες του, γιατί έτσι μπορεί να καταλάβει πως σκέφτονταν αυτοί οι άνθρωποι. Προσφέρουν (οι διάλεκτοι, τα ήθη, τα έθιμα κα) δυνατότητα επικοινωνίας με το παρελθόν, για να ατενίζουν το μέλλον καλύτερα» σημείωσε.
Χαρακτηριστικά για τα Σουφλιώτικα, για τα Ξυλαγωνιώτικα, τα ιδιώματα και τους διαλέκτους είπε: «είναι ο θησαυρός μας. Χορεύουν (ενν. παραδοσιακούς χορούς) τα παιδιά και δεν ξέρουν την γλώσσα, την διάλεκτο που για κάποιους λόγους την έχουμε ακόμα πεταμένη».
Πηγή: Ο Χρόνος