Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Καμπανάκι στην κυβέρνηση χτυπούν οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Δράμας

Καμπανάκι στην κυβέρνηση χτυπούν οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Δράμας
Καμπανάκι στην κυβέρνηση χτυπούν οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Ν. Δράμας

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας που ξέσπασε στις αρχές του 2020 και ως εκπρόσωποι των σωματείων μας εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη και τον προβληματισμό μας για την αδράνεια και την αδιαφορία των ιθυνόντων προς τους πολιτιστικούς συλλόγους.

Έχει περάσει ένας χρόνος κατά τον οποίο τα πολιτιστικά σωματεία είναι ανενεργά, συμμορφούμενα με τα μέτρα που επέβαλε η κεντρική εξουσία. Στο πλαίσιο αυτό, ουδεμία κίνηση υπήρξε από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων που δοκιμάζονται σκληρά από την υγειονομική κρίση. Ως γνωστόν υπάρχουν πάγια έξοδα (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, δημοτικά τέλη κ.ά), τα οποία είναι αδύνατον να καλυφθούν ενόσω τα σωματεία παραμένουν ανενεργά. Αυτό, φυσικά, απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητα των σωματείων και πλήττει σφόδρα την παράδοση και εν γένει τον πολιτισμό του τόπου μας.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι με το πολυποίκιλο έργο τους αποτελούν προπύργια πολιτισμού, όργανα διάδοσης και διατήρησης των παραδόσεων του ελληνισμού. Οι υπογράφοντες την παρούσα ανακοίνωση καλούν την κυβέρνηση μέσω της άμεσης παρέμβασης των βουλευτών του Ν. Δράμας να πράξει τα δέοντα και να αναλάβει τις ευθύνες της πριν να είναι αργά. Επίσης καλούν τους τοπικούς άρχοντες ήτοι τον Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχους Νομού Δράμας να ανταποκριθούν στο θεσμικό τους ρόλο και αφενός να πιέσουν την κυβέρνηση αφετέρου δε να βρουν οι ίδιοι, μέσω ιδίων κονδυλίων, τρόπους ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων. Τέλος καλούν την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων να εντατικοποιήσουν τις ενέργειές τους και την πίεση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Τα πολιτιστικά σωματεία ανά την Ελλάδα παλεύουν να επιβιώσουν με όποια μέσα διαθέτουν, αλλά αυτό δεν αρκεί και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Ζητούμε άμεση και γενναία οικονομική ενίσχυση προς τα πολιτιστικά σωματεία όλης της χώρας! Είναι αδιαπραγμάτευτη ανάγκη η στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων! Όσοι σιωπούν και αδιαφορούν για τη διαμορφωθείσα δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα πολιτιστικά σωματεία θα είναι συνεργοί στο έγκλημα της πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας μας που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

1) Aπό τους αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την ένταξη όλων των ΚΑΔ που ξεκινούν από 9499 και αφορούν Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία στη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων από τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού ώστε να ενταχθούν στις ευεργετικές νομοθετικές διατάξεις με τις ανάλογες πρόνοιες (αποζημίωση ειδικού σκοπού ή επίδομα οικονομικής ενίσχυσης, μείωση ενοικίου, ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μείωση/απαλλαγή από δημοτικά τέλη, επίδομα για τους εργαζόμενους στους συλλόγους κ.ά.).
2) Να ενταχθούν ρητά οι πολιτιστικοί σύλλογοι στην νομοθετική ρύθμιση για παράταση της θητείας των Δ.Σ. αυτών έως τουλάχιστον το Σεπτέμβριο του 2021 και να προβλεφθεί και καλυφθεί η δυνατότητα εκπροσώπευσης και νομιμοποίησης αυτών προς τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες κ.ά. 
3) Να διευκρινιστεί η δυνατότητα πραγματοποίησης γενικών συνελεύσεων  μέσω διαδικτύου και να τεθούν οι όροι πραγματοποίησης αυτών.
4) Να τεθούν τα παραπάνω ζητήματα ως ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς από τους κ. βουλευτές Δράμας Κωνσταντίνο Μπλούχο, Θεόφιλο Ξανθόπουλο και Χαρά Κεφαλίδου.
5) Να τεθούν τα παραπάνω ζητήματα στον κ. Αντιπερειάρχη Δράμας και σε όλους τους κ. Δημάρχους Νομού Δράμας με σκοπό την αναζήτηση τρόπου οικονομικής ενίσχυσης των πολιτιστικών συλλόγων από κονδύλια της Περιφέρειας και των Δήμων, ως αποζημίωση ή εφ’απαξ οικονομική ενίσχυση ανεξάρτητα από την πραγματοποίηση δράσεων και εκδηλώσεων που είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν ακόμη και σήμερα.
6) Να τεθούν τα παραπάνω ζητήματα ως ερωτήματα και να οριστούν συναντήσεις με τους αρμόδιους Υπουργούς από τους προέδρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων ως όργανα εκπροσώπευσης των ποντιακών συλλόγων.

Δράμα 22 Μαρτίου 2021

- Σύλλογος Ποντίων Δράμας "Οι Κομνηνοί"
- Σύλλογος Ποντίων "Ακρίτες" Ν. Κρώμνης
- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παρανεστίου
- Ένωση χορευτών Δράμας "Πυρρίχιος"
- Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πανοράματος Δράμας
- Μορφωτικός πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλαρίου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου 
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκαδικού “Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντος”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Γραμμένης "η Ειρήνη"
- Πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδερού “Η Ρωμανία”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροκορδάτου ''Αγιος Γεώργιος " 
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αμισού
- Πολιτιστικός σύλλογος Σκαλωτής ̈"Ακρίτες"
- Πολιτιστικός σύλλογος Τεμένους Παρανεστίου "Ο προφήτης Ηλίας"
- Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κουδουνίων
- Ποντιακός Μορφωτικός Σύλλογος Πρασινάδας "Ακρίτες"
- Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου “Το Καρς”
- Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταγρών
- Ποντιακός Σύλλογος Κάτω Νευροκοπίου "Αλέξανδρος Υψηλάντης"
- Ποντιακός Σύλλογος Κεφαλαρίου "Άγιος Παντελεήμων"
- Σύλλογος Ποντίων Προαστίου Δράμας "Αργοναύτες"
- Μορφωτικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης
- Σύλλογος Διποτάμων Δράμας “Ο Άγιος Νικόλαος”
- Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιφύτου
- Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης "Ο Πόντος"