Συνοικία Αβέρωφ Λάρισας: Με ρίζες από τον Πόντο... |
Στη συνοικία Αβέρωφ αν κάτι γνωρίζουν καλά οι παλαιότεροι είναι μνήμες από ταλαιπωρία. Η γη τους μυρίζει ακόμα κυνηγητό…
Το Larissanet.gr συνεχίζει τις μικρές και διαφορετικές «βόλτες» στις συνοικίες της Λάρισας καταγράφοντας στιγμιότυπα από το σήμερα και κάνοντας σύνδεση με ιστορίες από το παρελθόν. Σημερινή μας στάση η συνοικία Αβέρωφ. Η γειτονιά του Πόντου.
Αν μια ημερομηνία σημαίνει πολλά για τούτη την περιοχή είναι η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Κατατρεγμένοι Έλληνες που έφτασαν στην Λάρισα και εγκαταστάθηκαν σε έκταση ιδιοκτησίας «Παράσχου Αβέρωφ», η οποία ανταλλάχθηκε με αντίστοιχη έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι πρώτοι κάτοικοι της συνοικίας που εγκαταστάθηκαν προέρχονται από τους πρόσφυγες κυρίως του Μικρασιατικού Πόντου και λίγους από την Ανατολική Θράκη, θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.
Στη Λάρισα εγκαταστάθηκαν ολιγάριθμες οικογένειες προσφύγων, τέλη του 1924 και το 1925. Λόγω έλλειψης καταλυμάτων πραγματοποιήθηκε μια πρώτη πρόχειρη τακτοποίησή τους στο τουρκικό τέμενος (Τζαμί) που βρισκόταν στην αρχή της οδού 31ης Αυγούστου. Συγχρόνως είχε αρχίσει η κατασκευή παραγκών στα νότια όρια της πόλης, στην αρχή της οδού Φαρσάλων, στον χώρο που παρεμβάλλεται μεταξύ της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και της εξόδου της υπόγειας διάβασης, όπου αργότερα εγκαταστάθηκε το εργοστάσιο μαρμάρων Σκούταρη. Εκτός τούτων ένας μικρός αριθμός προσφύγων εγκαταστάθηκε στη συνοικία Νέα Σμύρνη.
Με το πέρασμα των ετών έγιναν συμβολικά έργα όπως η ανέγερση του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος και η δημιουργία του 13ου Δημοτικού Σχολείου.
Είναι μέρος της 4ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Λαρισαίων κι έχει σύγχρονα χαρακτηριστικά. Πολλές είναι πλέον οι εγκαταστάσεις που λειτούργησαν και λειτουργούν εκεί. Μεταξύ άλλων το Ροδοπούλειο Ίδρυμα, το Στέκι ΚΑΠΗ, η στέγη κακοποιημένων γυναικών, τα γραφεία του συλλόγου ατόμων με αναπηρία, τα γραφεία της Πανθεσσαλικής Ένωσης Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωφών και Βαρυκόων, το ΙΚΠΑ (Ινστιτούτο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης), το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης και τα κοινωνικά συσσίτια του Δήμου Λάρισας. Εκεί βρίσκεται και το ξενοδοχείο Imperial, το οποίο κατασκευάστηκε στον χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης σε εποχές προ… κορονοϊού φυσικά.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ο ΘΕΤΤΑΛΟΣ» ενώ εκεί βρίσκεται και ο Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Λαρίσης Αβερωφ (ΠΑΟΛ ΑΒΕΡΩΦ).