Τετάρτη, 7 Απριλίου 2021

Ιστορικό κειμήλιο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα "χάθηκε" μετά από δημοπρασία στο Λονδίνο

Ιστορικό κειμήλιο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα "χάθηκε" μετά από δημοπρασία στο Λονδίνο
Ιστορικό κειμήλιο της Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα "χάθηκε" μετά από δημοπρασία στο Λονδίνο

Ένα ακόμα ιστορικό κειμήλιο και συγκεκριμένα ένα μουσικό χειρόγραφο της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα πωλήθηκε σε πλειστηριασμό σε οίκο του Λονδίνου.

Την είδηση μετέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δρ Θεοδόσιος Κυριακίδης κάνοντας γνωστό ότι παρόλο που έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό για την απόκτηση του, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Συγκεκριμένα έγραψε: 
Σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για μας, για τον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα. Εντοπίσαμε μετά από υπόδειξη ένα μουσικό χειρόγραφο του μοναστηριού του 1750 που ως κτήτορας υπογράφει ο Θεοφάνης Περιστεριώτης. Ο Θεοφάνης στις Βιογραφίες Λογίων του Επαμεινώνδα Κυριακίδη αναφέρεται ότι καταγόταν από το Ρίζαιο, ήταν μορφωμένος και γνώστης της μουσικής. Άφησε πολλά ενυπόγραφα μουσικά βιβλία ένα εκ των οποίων και αυτό για το οποίο γράφω. Αν δεχτούμε τις μετριοπαθείς πληροφορίες η βιβλιοθήκη της Μονής του Περιστερεώτα περιλάμβανε 4000 χειρόγραφα ενώ κατά τον Κιαγχίδη 7500. Το χειρόγραφο βρισκόταν σε πλειστηριασμό σε οίκο του Λονδίνου. Ειδοποιήσαμε τέσσερις καλούς φίλους του Ιδρύματος μας που πάντα στέκονται δίπλα μας σε τέτοιες περιπτώσεις και κατέθεσαν τα πρώτα χρήματα για την απόκτηση του. Κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας η τιμή του χειρογράφου εκτοξεύτηκε 10 φορές πάνω από την πρόβλεψη του οίκου και ενώ και εγώ ως πρόεδρος διπλασίασα τα χρήματα που υπολογίζαμε να δαπανήσουμε για να το αποκτήσουμε τελικά δεν το καταφέραμε. Κάποιος που εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον και προφανώς είχε περισσότερα χρήματα πλειοδότησε και το πήρε. Λυπάμαι όχι μόνο γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε ξανά την κλεμμένη περιουσία μας, αλλά και διότι δεν υπάρχουν στα σοβαρά ζητήματα συνασπισμένες δυνάμεις που θα συντονίζονται για την επίτευξη μεγάλων σκοπών όπως ο σημερινός. Λυπάμαι πραγματικά για τη σημερινή απώλεια και για την κατάντια μας...

Ιστορικά κειμήλια που καταλήγουν σε ιδιώτες, φορείς και μουσεία, μακριά από τον φυσικό τους χώρο...