Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Όταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχει πάρει διαζύγιο με την Ηθική...

Ο πρώτος και ιστορικός φωτισμός της Βουλής με την πρωτοβουλία του e-Pontos
Ο πρώτος και ιστορικός φωτισμός της Βουλής με την πρωτοβουλία του e-Pontos

19 Μαΐου 2019. Έτος που ορίστηκε ως ορόσημο για τα 100 χρόνια από τη δεύτερη φάση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, από τους Νεότουρκους.

Για, δεύτερη φορά, μετά την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης το 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, στέλνει το δικό του μήνυμα, με έναν ιδιαίτερο και συμβολικό τρόπο. Φωτίζεται η μπροστινή του όψη με μήνυμα τόσο στα Ελληνικά όσο και στα Αγγλικά.

Φωτισμός στο κόκκινο και το μαύρο. Κόκκινο για το αδικοχαμένο αίμα και μαύρο για το πένθος.

Η προσπάθεια που είχα ξεκινήσει ένα χρόνο πριν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Η είδηση για τον φωτισμό του Κοινοβουλίου έκανε τον γύρο του κόσμου σε Ελληνικό και Διεθνή τύπο!

Την προσπάθεια στηρίζουν κορυφαίοι Ποντιακοί φορείς, όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας καθώς και χιλιάδες ηλεκτρονικές υπογραφές φίλων Ποντίων και μη.

Απούσα από την μεγάλη αυτή προσπάθεια η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος από την οποία ζητήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018 με email να στηρίξει τόσο η ίδια όσο και να το προωθήσει στα σωματεία - μέλη της.

Απούσα όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια από όλες τις εξελίξεις. Τις οποίες όχι μόνο δεν έχει τη δυνατότητα να χαράξει, αλλά ούτε και να τις ακολουθήσει.

Η ανηθικότητα όμως και μάλιστα στο όλο της το μεγαλείο έρχεται το 2020. Μη έχοντας στηρίξει το 2019 την προσπάθεια, έρχεται την επόμενη χρονιά και με παρέμβαση στον πρόεδρο της Βουλής ζητά να φωτιστεί το κτίριο, αδιαφορώντας και παρακάμπτοντας τόσο εμένα όσο και το e-Pontos, το μέσο από το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Εγώ από τη σειρά μου, τόσο πέρυσι όσο και φέτος, ως όφειλα, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κ. Τασούλα αλλά και τους βουλευτές (μηδενός εξαιρουμένου) του κοινοβουλίου για τη συνέχιση της προσπάθειας.

Μάλιστα, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Βουλής και με ενημέρωσε ότι ο φωτισμός δεν θα γίνει!

Η αιτία; Η Βουλή πήρε απόφαση να μην προβάλλει τίποτα άλλο πλην των θεμάτων που αφορούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Όταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχει πάρει διαζύγιο με την Ηθική...
Η απαντητική επιστολή του τ. Προέδρου της Βουλής το 2019

Η αντίδραση μου ήταν έντονη. Το ίδιο απόγευμα επικοινώνησε μαζί μου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, ενημερώνοντάς με ότι ο φωτισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά, και ότι η Βουλή θα κάνει το Ιστορικό και Ηθικό της χρέος απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό. Τον ενημέρωσα πλήρως για όλη την προσπάθεια, πότε, πως και από ποιον ξεκίνησε. Μου ζήτησε μόνο για λίγες μέρες να μην ανακοινώσω τίποτα. Έτσι λοιπόν, επικοινώνησε χθες το απόγευμα μαζί μου για δεύτερη φορά, λέγοντας μου: κ. Κωτσίδη σας ενημερώνω επίσης ότι ο φωτισμός θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Πως δένει η ΠΟΕ με το "ανήθικο της υπόθεσης": Διαβάζω σήμερα λοιπόν σε ενημερωτική σελίδα που ασχολείται και με θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ μαζί με τους Πόντιους βουλευτές Σάββα Αναστασιάδη και Γιάννη Αντωνιάδη επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα και του ζήτησε να φωτιστεί το κτίριο του Κοινοβουλίου με το γράμμα G. Τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν το υλικό και την κατάλληλη τεχνογνωσία και μπορούν να το κάνουν αυτό. Το αίτημά έγινε δεκτό. Έτσι, μόλις πέσει το σκοτάδι τη 19η Μαΐου, το κτήριο της Βουλής θα φωτίζεται με το γράμμα G, με μαύρο χρώμα και με δύο λωρίδες κόκκινου χρώματος. Τα χρώματα του πένθους και του αίματος.
 
Όταν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος έχει πάρει διαζύγιο με την Ηθική...
Χωρίς σχόλιο...

Για ποιο φωτισμό στην πρόσοψη του κτιρίου της Βουλής μιλάει λοιπόν ο πρόεδρος της; Για ποια πρωτοβουλία της;

Μήπως για την πρωτοβουλία του e-Pontos που ξεκίνησε το 2018; Μήπως για την άρνηση της το 2019 να υπογράψει την πρόταση προς τον πρόεδρο της Βουλής για τον φωτισμό για ΠΡΩΤΗ φορά στην πρόσοψη του Ελληνικού Κοινοβουλίου; Η μήπως για την άρνηση της να ενημερώσει τα σωματεία της;

Όταν δεν έχεις πλέον να παρουσιάσεις έργο, τότε είναι λογικό και αναμενόμενο να κλέβεις από παντού πρωτοβουλίες και δράσεις και να τις παρουσιάζεις ως δικές σου...

Η ΠΟΕ μακριά πλέον από τον ιδρυτικό της ρόλο. Αυτό που ένωσε πολλούς και πολλά Ποντιακά σωματεία, από το 2004 και μετά (ο υπογράφων βρέθηκε στους κόλπους της ΠΟΕ, από το 2007) ήταν κυρίως το Όραμα για Ενότητα του Ποντιακού χώρου σε μια, θεωρητικά, δημοκρατικά δομημένη και λειτουργούσα ΠΟΕ. Εραστές μία άλλης "ενότητας" μάλλον...

Ο συμβολικός φωτισμός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε, έχει και θα έχει για πάντα τη σφραγίδα του e-Pontos!

Και κάτι ακόμα: (θέλω να) πιστεύω ότι υπάρχουν μέλη του 19μελούς Δ.Σ. της που δεν συμφωνούν με μία ανέντιμη, βρώμικη και ανήθικη πράξη. Θα χαρώ να τους δω να το αποδοκιμάζουν. Ειδάλλως θα γίνουν ένα με την ξεφτίλα...

Όσο για τους, Ποντιακής καταγωγής βουλευτές, Σάββα Αναστασιάδη και Γιάννη Αντωνιάδη να τους κρίνετε εσείς. Ντροπή τους που σύρθηκαν πίσω από μία ανέντιμη πράξη...

ΥΓ: στη συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΠΟΕ χρησιμοποίησε εντελώς πρωτότυπα το κόκκινο και το μαύρο χρώμα. Τα χρώματα του πένθους και του αίματος...

Θεόφιλος Κωτσίδης