Κρητικός επανασχεδίασε τις φανέλες του συλλόγου «Πόντος» οι αθλητές του οποίου μαρτύρησαν στην Αμάσεια |
Η συγκλονιστική ιστορία του συλλόγου «Πόντος» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Μάνο Λουράκη, ο οποίος μοιράστηκε αποκλειστικά με το e-Pontos.gr τη δημιουργία του. Προσθήκες με συμβολισμούς για τη Γενοκτονία. Οι λεπτομέρειες μετρούν...
του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Μία από τις ιστορίες της Γενοκτονίας των Ποντίων που συγκλονίζουν είναι αυτή του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου «Πόντος» Μερζιφούντας, του οποίου τα μέλη του απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια το 1921, αφού ο Σύλλογος κατηγορήθηκε σαν "επαναστατικός" από τις κεμαλικές αρχές.
Ο σύλλογος που διέθετε ποδοσφαιρική ομάδα ιδρύθηκε από μαθητές και αποφοίτους του Κολεγίου «Ανατόλια» το 1903. Σημαντικό μέλος και αθλητής του ήταν ο Συμεών Ανανιάδης, ο οποίος γεννήθηκε στη Σαμψούντα, εισήχθη στο «Ανατόλια» το 1919, και ήταν φοβερός αθλητής του στίβου.
Στις 12 Φεβρουαρίου 1921 οι Τούρκοι περικύκλωσαν το «Ανατόλια». Αρχικά έψαχναν για όπλα και εκρηκτικά και στη συνέχεια, αφού δεν βρήκαν τίποτα, κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου Τζ. Γουάιτ. Εκεί οι Τούρκοι είδαν δύο χάρτες που απεικόνιζαν την περιοχή του Πόντου, σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Η εύρεση των χαρτών οδήγησε τους Τούρκους να ζητήσουν να δουν τη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Πόντος».
Στη βιβλιοθήκη υπήρχαν εκατοντάδες βιβλία στην ελληνική και ειδικότερα στην αρχαιοελληνική γλώσσα, έργα κλασικών συγγραφέων τυπωμένα τα περισσότερα στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ένα σημειωματάριο με τις δραστηριότητες του Συλλόγου, το οποίο θεωρήθηκε «επαναστατικό».
Το... προκλητικό «Π»
Η φωτογραφία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου «ερέθισε» ακόμα περισσότερο τους Τούρκους. Οι αθλητές της ποδοσφαιρικής ομάδας «Πόντος» φορούσαν εμφανίσεις, οι οποίες είχαν άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.
Λίγο πριν τις 12 το βράδυ τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου του Κολεγίου, όπου έγινε η σύλληψή τους από τους Τούρκους. Στην συνέχεια οδηγήθηκαν στην Αμάσεια όπου με ψευδείς κατηγορίες καταδικάστηκαν σε θάνατο μαζί με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως ο δημοσιογράφος Νίκος Καπετανίδης, ο Ματθαίος Κωφίδης, ο Πλάτων Αηβαζίδης.
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» Μερζιφούντας αποτέλεσε ένα θεσμικό δημιούργημα των Ελλήνων που συνέβαλε αποφασιστικά στην πνευματική, πολιτισμική, αθλητική και κοινωνική ανύψωση. Η συμβολή του Συλλόγου είναι τεράστια και αποτελεί πραγματικά μια εξαιρετική στιγμή όταν Έλληνες που ζουν σε όλο τον κόσμο τιμούν τα μέλη του, τα οποία αποτέλεσαν θύματα της Γενοκτονίας.
Η ιστορία του συλλόγου «Πόντος» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για έναν Κρητικό. Ο λόγος για τον Μάνο Λουράκη, ο οποίος μοιράστηκε αποκλειστικά με το e-Pontos.gr τη δημιουργία του. Ο σχεδιαστής αθλητικών εμφανίσεων επανασχεδίασε τις φανέλες της ομάδας, οι οποίες διατηρούν τις γαλανόλευκες ρίγες και το γράμμα “Π”, υπάρχουν όμως μερικές προσθήκες.
Στο στήθος έχει ραφτεί ο μονοκέφαλος αετός, σύμβολο της Αυτοκρατορίας των Μεγάλων Κομνηνών, ενώ η σκίαση στο γράμμα “Π” σχηματίζει το γράμμα “Γ”. Έτσι η κιτρινόμαυρη απόχρωση στο κέντρο της φανέλας συμβολίζει τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Τόσο στις γαλάζιες όσο και στις λευκές ρίγες εμπεριέχεται η λέξη Πόντος με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες. Στο πίσω μέρος της φανέλας στο σημείο κάτω από τον σβέρκο υπάρχει αναφορά στη «Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ενώ η αρίθμηση της φανέλας είναι η 19η Μαΐου για τους προφανείς λόγους.
Αν έχετε... κολλήσει με τις λεπτομέρειες, υπάρχουν μερικές ακόμα, οι οποίες ομολογουμένως μετρούν πολύ. Αν παρατηρήσετε στο μανίκι όπως κοιτάτε την εμφάνιση, το σχέδιο είναι ανάποδα σε αντίθεση με την υπόλοιπη εμφάνιση. Αυτό συμβαίνει, προκειμένου, όταν ο παίκτης κοιτά τον μονοκέφαλο αετό στο στήθος του, να διαβάζει στο αριστερό του μανίκι τα γράμματα "ΠΟΝΤΟΣ".
Επιπρόσθετα η λαιμόκοψη έχει μαύρο χρώμα, καθώς συμβολίζει τον μαρτυρικό θάνατο των αθλητών δι΄ απαγχονισμού.
Υπερηφάνεια και παράπονο
Πριν προχωρήσει στον σχεδιασμό της εμφάνισης ο Μάνος Λουράκης μελέτησε το τραγικό τέλος του συλλόγου αλλά και άλλες συγκινησιακά φορτισμένες ιστορίες. Πώς ένιωσε μέσα από αυτήν τη διαδικασία;
«Δεν θα πως συγκινήθηκα. Ένιωσα μέσα στο πετσί μου την αδικία! Νιώθω απίστευτα υπερήφανος και παίρνω δύναμη από όλους αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν και έδωσαν την μεγαλύτερη μάχη παλεύοντας για την ελευθερία. Όσο διάβαζα τις ιστορίες ένιωθα ένα κόμπο μέσα μου και δεν ήξερα αν είχα μίσος ή λύπη... Όμως μέσα μου κυριάρχησε η υπερηφάνεια!», αναφέρει στο e-Pontos και συμπληρώνει με παράπονο:
«Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα είναι ότι ο σημερινός Έλληνας, ο σημερινός νέος δεν θα μπει στον κόπο να μάθει... Δεν θα ψάξει για κάτι που άκουσε. Δεν θα αφιερώσει χρόνο να μάθει τις ιστορίες που σημάδεψαν γενιές και γενιές, για να είναι αυτός πασάς και να τον νοιάζουν μόνο τα likes στο Instagram».