Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Η Πάφος τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου

Η Πάφος τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου
Η Πάφος τιμά τον Ελληνισμό του Πόντου

Ολοκληρώνεται τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, το μνημείο μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου.

Το μνημείο δημιουργείται σε χώρο πρασίνου που έχει παραχωρηθεί στην τοπική αρχή επι της Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κοντά στην κεντρική πλατεία Κέννεντυ και εκτός από το μνημείο ο χώρος θα τοπιοτεχνηθεί καταλληλά.  Για αιώνες Φύλακες-Ακρίτες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν συνολικά στις αρχές του 20ού αιώνα στις 700.000. Υπολογίζεται ότι την περίοδο αυτή λειτουργούσαν στον Πόντο 1401 ελληνικά σχολεία.

Το 1908 το νεοσυσταθέν Κίνημα των Νεοτούρκων, με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους», αρχίζει την πρώτη φάση της εθνοκάθαρσης, εκτοπίζοντας ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα.

Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκινά από τη Σαμψούντα τη δεύτερη και πιο φρικαλέα φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 350.000, ενώ πολύ περισσότεροι ήταν οι ξεριζωμένοι.  Στα δημοτικά όρια  Πάφου υπολογίζεται ότι κατοικούν πέραν των 6.000 ομογενών από τον Πόντο.

Πηγή: Pafos Live