Φωτίζει το Δημαρχιακό Μέγαρο και το μνημείο Γενοκτονίας ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου |
Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της 19η Μαΐου, τιμώντας την Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, με δύο επικοινωνιακές δράσεις σύγχρονης τεχνολογίας, με στόχο την ένδειξη της αδιάλειπτης ιστορικής μνήμης των 102 χρόνων και την έκφραση στήριξης της συνεχιζόμενης διεκδίκησης για την αναγνώριση της.
Συγκεκριμένα:
για δεύτερη χρονιά θα φωταγωγηθούν την Τρίτη 18 Μαΐου και την Τετάρτη 19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, με κόκκινο χρώμα το οποίο συμβολίζει - το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας και μαύρο χρώμα το οποίο συμβολίζει το διαχρονικό πένθος
- η πρόσοψη του Δημαρχιακού Μεγάρου Κορδελιού Ευόσμου στην πλατεία Ευόσμου και
- το μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πάρκο πάρκο «Ελευθερίου Βενιζέλου» στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού.
Και για πρώτη φορά φέτος με την παραγωγή ενός spot θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους, ότι η ιστορική μνήμη είναι ζωντανή και ότι η συμπαράσταση του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου στον αγώνα των Ποντίων για δικαίωση των θυμάτων και αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ισχυρή και συνεχής.
Στην παραγωγή του spot συμμετέχουν οι Σύλλογοι Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου καθώς και γνωστός πόντιος ερμηνευτής Αλέξης Παρχαρίδης,
ο οποίος ερμηνεύει αποσπάσματα από το μακροσκελές επικολυρικό ποίημα, του Πόντιου λογοτέχνη Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου». Όπως είναι γνωστό πρόκειται μια ιστορική ελεγεία που γράφθηκε το 1950 και περιγράφει την οδύνη και τον πόνο της γενοκτονίας και του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες. Στο spot συμμετέχει και ο Βασίλης Πολατίδης από τον Καλλιτεχνικό Χορευτικό Όμιλο «Πύρριχος».
«Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, εξακολουθεί να μας θυμίζει 102 χρόνια μετά ότι οι νεκροί ζητούν δικαίωση!
Η ημέρα αυτή ξυπνά μέσα μας τις κραυγές των 353.000 Ποντίων που εκτοπίστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή εξαντλημένοι από τα βασανιστήρια, τις κακουχίες στις ατέλειωτες πορείες θανάτου μέσα στην έρημο και τις εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις.
Ως απόγονοι των άταφων νεκρών μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ο αγώνας αυτός δεν θα σταματήσει, παρά μόνον όταν η διεθνής κοινότητα και δη η Τουρκία, αναγνωρίσει τα εγκλήματα που διέπραξε κατά των Ποντίων και κατά της ανθρωπότητας. Τότε μόνο οι ψυχές των αδικοχαμένων προγιαγιάδων, προπαππούδων μας και οι δικές μας θα γαληνέψουν.
“Η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες”, όπως εύστοχα και προφητικά ανέφερε στο ψήφισμα της η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών, η οποία αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τον Δεκέμβριο του 2007» δήλωσε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός.
«Ιστορία - Μνήμη - Δικαίωση, είναι το τρίπτυχο της κοινής ιστορικής προσφυγικής ταυτότητας όλων των Ελλήνων του Πόντου και όχι μόνον, το οποίο εδώ και 102 χρόνια μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά το ηθικό χρέος όλων μας, για την δικαίωση των προγόνων μας.
Ευχαριστούμε θερμά τους ιστορικούς και δραστήριους Συλλόγους Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και «Παναγία Κρεμαστή» Ευόσμου, τον λαοφιλή Πόντιο ερμηνευτή Αλέξη Παρχαρίδη και τον δυναμικό Βασίλη Πολατίδη, διότι η άριστη συνεργασία όλων συνέβαλε καθοριστικά στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από το να θυμίσει, να προβληματίσει, να ενώσει και να δυναμώσει την θέληση όλων μας μέχρι την τελική δικαίωση της αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χωρίς όμως καμία απολύτως διάθεση μίσους και αντεκδίκησης. Από τον προσφυγικό μας Δήμο στέλνουμε και φέτος ενωμένοι το μήνυμα, ότι είμαστε εδώ για εκείνους! Αθάνατοι» δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αθηνά Παμπουκίδου.