Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Κοντά στο τέλος οι εργασίες αποκατάστασης στο Μοναστήρι Σουμελά στον Πόντο

Κοντά στο τέλος οι εργασίες αποκατάστασης στο Μοναστήρι Σουμελά στον Πόντο
Κοντά στο τέλος οι εργασίες αποκατάστασης στο Μοναστήρι Σουμελά στον Πόντο

Οι εργασίες αποκατάστασης στη Μονή Σουμελά, που βρίσκεται στην επαρχία Τραπεζούντος της Μαύρης Θάλασσας και είναι γνωστή ως ένας από τους παλαιότερους ναούς του χριστιανικού κόσμου, πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Το μοναστήρι, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας, έκλεισε το 2015 λόγω του κινδύνου που προκαλούν οι βράχοι που πέφτουν από το κοντινό βουνό.

Αφού ολοκληρώθηκε το 70% των εργασιών αποκατάστασης, το μοναστήρι άνοιξε στο κοινό πέρυσι, και τώρα τα υπόλοιπα έργα αποκατάστασης πλησιάζουν στο τέλος τους.

Ένα μεγάλο μέρος του «έργου βελτίωσης πλαγιών» πραγματοποιήθηκε από μια ειδική ομάδα για να αποτρέψει την πτώση των πετρωμάτων και των μαζών πάγου.

Μέσα στο πλαίσιο του έργου, οι βαριοί βράχοι που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιοχής απομακρύνθηκαν, ενώ επικίνδυνες περιοχές καλύφθηκαν με χαλύβδινα δίχτυα.

Η εμβληματική κατασκευή αναμένεται να ανοίξει στους επισκέπτες τον Ιούλιο μετά την αποκατάσταση των δωματίων του μοναστηριού.

«Βλέπουμε και εκτιμούμε τι έχει γίνει εδώ, αλλά είχαμε σοβαρές προσδοκίες για να ανοίξει τώρα», δήλωσε ο Χασάν Βόλκαν Καντάρτσι, επαγγελματίας του τουρισμού από την Ενωση Τούρκων Ταξιδιωτικών Πρακτορείων, υπενθυμίζοντας για το αίτημα για άνοιγμα του μοναστηριού από αρχές Ιουλίου.

«Μετά το άνοιγμα, μπορούν να συνεχιστούν οι εργασίες αποκατάστασης τμημάτων όπως στο παρεκκλήσι και σε μερικές αίθουσες μαθητών. Ολόκληρο το συγκρότημα ενδέχεται να μην είναι 100% ανοιχτό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες», σημείωσε ο Kαντάρτσι.

Ο Οσμάν Μπέκτας, συνταξιούχος μηχανικός γεωλογίας από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Karadeniz, δήλωσε επίσης ότι οι εργασίες αποκατάστασης κράτησαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Το μοναστήρι έκλεισε εδώ και χρόνια λόγω του κινδύνου από πτώση βράχων και για τις εργασίες αποκατάστασης. Αυτό δεν είναι λογικό κλείσιμο », σημείωσε ο Μπέκτας.

Υπενθυμίζοντας ότι οι εργασίες ανατινάξεων πραγματοποιήθηκαν σε βράχους στο όνομα των εργασιών αποκατάστασης, όταν για πρώτη φορά ο κίνδυνος πτώσης βράχων στην πλαγιά έφτασε στην ημερήσια διάταξη, ο Μπέκτας υπογράμμισε ότι το έργο που έγινε με την ανατίναξη ήταν λάθος.

«Το πλέξιμο με χαλύβδινα σχοινιά είναι μια πολύ πιο ακριβή μέθοδος. Η έκρηξη θα προκαλέσει νέες πτώσεις βράχων, και αυτό συνέβη», πρόσθεσε ο Μπέκτας.

Η αποκατάσταση δεν έπρεπε να συνεχιστεί για πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ειδικό.