Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Στουτγάρδη

Συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Στουτγάρδη
Συγκέντρωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην Στουτγάρδη

Με το σύνθημα «Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη», οι Ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης – Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, πραγματοποιούν για ακόμα μία χρονιά συγκέντρωση στη Στουτγκάρδη στη Γερμανία το Σάββατο 22 Μαΐου 2021 στις 3:30 μ.μ., για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
 
Ο κύριος ομιλητής φέτος είναι ο Tobias Pflüger, μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου του κόμματος DIE LINKE / Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ από το Freiburg.
 
Ο Tobias Pflüger θα μιλήσει, μεταξύ άλλων, για τη γερμανική ευθύνη απέναντι στους Έλληνες από τον Πόντο:
 
Το LINKE χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι το 2016 η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνώρισε τελικά τη Γενοκτονία των Αρμενίων και των Αραμαίων - Ασσυρίων και των Χαλδαίων χριστιανών. Δεν αρκεί όμως το ψήφισμα να αναφέρεται σε "άλλες χριστιανικές" ομάδες. Οι Ποντιακοί σύλλογοι ορθώς μιλούν για «ξεχασμένη» Γενοκτονία. Υποστηρίζουμε ρητά να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τη συνενοχή και την ευθύνη του γερμανικού Ράιχ.
 
Ο Pflüger συνεχίζει: «Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει σαφώς να απορρίψει οποιαδήποτε παρέμβαση της τουρκικής πλευράς επί του θέματος δηλαδή κατά τον σαφή κατονομασμό των εγκλημάτων κατά των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων / των Αραμέων και των Ελλήνων του Πόντου, στην οποία συμμετείχε και το Γερμανικό Ράιχ, πρέπει να συμπεριληφθεί στα προγράμματα σπουδών.
 
Η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης κατά την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα, οι Πόντιοι Έλληνες σε όλο τον κόσμο τιμούν τη γενοκτονία, η οποία έφτασε στο αποκορύφωμά της στις 19 Μαΐου 1919 με τη μόνιμη απέλαση του ελληνικού ορθόδοξου πληθυσμού από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Στην Ελλάδα η ημέρα είναι επίσημη ημέρα μνήμης.