Μνημείο για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα αποκτήσει η Πρέβεζα |
Την έναρξη των διαδικασιών για την ανέγερση μνημείου μνήμης και τιμής, στην πόλη της Πρέβεζας, για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του το Σάββατο το απόγευμα ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος.
Ο κ. Γεωργάκος παραβρέθηκε στην εκδήλωση που οργανώθηκε (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) στην Νέα Σαμψούντα.
Όπως είπε ο κ. Γεωργάκος, θα αποσταλούν και ενημερωτικές επιστολές προς όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις για τη διεθνή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ενώ θα καταθέσει πρόταση στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για μία ανάλογη δράση σε διεθνές επίπεδο από το φορέα των Δήμων.
Αναφορικά με το μνημείο, σύμφωνα πληροφορίες, πρόκειται να ανεγερθεί πίσω από το κτίριο της πρώην λέσχης αξιωματικών. Ένα κεντρικό σημείο της πόλης, προκειμένου να είναι προσβάσιμο και επισκέψιμο, όχι μόνο από τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες.
Στην ομιλία του επίσης ο κ. Γεωργάκος είπε μεταξύ άλλων «Η 19η Μαΐου αποτελεί για όλο τον οικουμενικό ελληνισμό, σε κάθε άκρη της γης ημέρα μνήμης, πένθους αλλά και ιερού καθήκοντος στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας 353.000 αδελφών μας Ελλήνων του Πόντου από το διαχρονικό γενοκτόνο της περιοχής.
»Ιδιαίτερα για τους τόπους σαν τον δικό μας στο Δήμο Πρέβεζας, όπου τα ξεριζωμένα, σφαγιασθέντα, βασανισμένα και κατατρεγμένα χιλιάδες κομμάτια από τ’ ανατολικά της καρδιάς της μητέρας Ελλάδας, από το υπερήφανο κομμάτι της τον Πόντο, του ατόφιου ελληνισμού με ένδοξο παρελθόν και με αιώνια και σμιλευμένη την εθνική συνείδηση στα αγέρωχα ποντιακά όρη, βρήκαν το νέο τόπο και το νέο χώμα, πάντα στην ίδια καρδιά ώστε να ριζώσουν και ν’ ανθίσουν ξανά τα άνθη του Πόντου».
Και συνέχισε ο Δήμαρχος Πρέβεζας:
«Ο Πόντος ζει, τιμάει και πενθεί, 102 χρόνια τώρα από την ατιμώρητη γενοκτονία που υπέστη από τους Νεότουρκους και βαστά προοδεύοντας και διαπρέποντας, στις ίδιες γερές του ρίζες των παραδόσεων και των αξιών, όπως υπήρξε πρωταγωνιστής και κυρίαρχος στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των παρευξείνιων περιοχών στα βάθη των αιώνων.
Ο Πόντος ανθίζει και δημιουργεί και προσφέρει στην τοπική κοινωνία την οποία και κοσμεί με την υπερήφανη και δυναμική παρουσία του στη Νέα Σαμψούντα, στη Νέα Σινώπη και στον Αρχάγγελο και σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, όπου τα άξια τέκνα των όσων μαρτυρικών Ελλήνων Ποντίων προγόνων τους επέζησαν από τη γενοκτονία της Τουρκίας βρέθηκαν βίαια από τη μία άκρη της καρδιάς της Ελλάδας στην άλλη στα παράλια της Ηπείρου, στο Δήμο Πρέβεζας.
Η μνήμη αποτελεί την άσβεστη φλόγα τιμής και μη διαγραφής των εγκλημάτων και γενοκτονιών που διέπραξε η Τουρκία όπως και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας, της Πόλης αλλά και στους Αρμένιους και Ασσύριους. Όμως εκτός από την άσβεστη μνήμη υπάρχει και το ιερό καθήκον από κάθε Έλληνα και κάθε σύγχρονο πολίτη ενός πολιτισμένου κόσμου, το καθήκον της δικαίωσης των 353.000 σφαγιασθέντων και δολοφονημένων αθώων ψυχών, μέσα από τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, των προγόνων των αδελφών συντοπιτών μας με τις 1130 βεβηλωμένες εκκλησιές, τα 960 κατεστραμμένα σχολεία, τις 815 ξεριζωμένες κοινότητες!
Πρόσφατα με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των Η.Π.Α Τζον Μπάιντεν δόθηκε ένα ξεκάθαρο μήνυμα άρσης της παγκόσμιας ανοχής και του διεθνή στρουθοκαμηλισμού της ενοχής των εγκλημάτων των γενοκτόνων νεοοθωμανών.
Ας είναι το γεγονός αυτό, η απαρχή μίας νέας δυναμικής περιόδου αγώνα και ενημέρωσης για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όλοι μαζί ενωμένοι, σαν σε ένα Πυρρίχιο που εκφράζει την αντανάκλαση της αιώνιας Ελλάδας και το πολεμικό ήθος προσανατολισμένο στο πιο υψηλό ιδανικό, αυτό της Ελευθερίας και στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση ας εκπληρώσουμε το ιερό αυτό καθήκον».
Πηγή: Preveza News