Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά παρουσίασε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά παρουσίασε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων
Το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά παρουσίασε εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων

Μια γεύση από το επικείμενο διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή της επέτειο της Ποντιακής Γενοκτονίας στις 19 Μαΐου, πήραν όσοι συμμετείχαν στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά το Σάββατο, 8 Μαΐου 2021, μέσω της πλατφόρμας Zoom και του Facebook.

Ουσιαστικά, ήταν η προ-μετωπίδα των εκδηλώσεων για την Ποντιακή Γενοκτονία, που θα συνεχιστούν το ερχόμενο Σάββατο 15 Μαΐου, με το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας και την κατάθεση στεφάνου στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στο Γουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Ποντιακή Γενοκτονία, που θα λάβουν χώρα στο Νόργουολκ, του Κονέκτικατ, την Κυριακή 16 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και του τοπικού Ποντιακού Συλλόγου «Πόντος».

Η διαδικτυακή εκδήλωση ήταν όμως και μια αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση που ακολούθησε την εμπεριστατωμένη και καθόλα ενημερωτική ομιλία του καθηγητή κ. Κώστα Φωτιάδη. Τα συμπεράσματα δε, της συζήτησης αυτής άγγιξαν πολλές από τις πτυχές της ιστορίας αλλά και της επικαιρότητας.

Το πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ποντίων έχει καθοριστεί προ πολλού από τον καθηγητή κ. Φωτιάδη και άλλους διακεκριμένους ιστορικούς, οι οποίοι τα έχουν κατ’ επανάληψη παρουσιάσει και εκδώσει μετά από πολλές μελέτες και έρευνες.

Ωστόσο, καθώς πρόσφατα ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν, προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα, μαζί με τις προσπάθειες που καταβάλουν τόσο οι επιστήμονες όσο και οι ιστορικοί να τεκμηριώσουν πέρα από κάθε αμφιβολία τους διωγμούς και τις κακουχίες που υπέστη το πολυπληθές Ποντιακό στοιχείο από την Οθωμανική διοίκηση.

Ο κ. Φωτιάδης, που έχει μελετήσει σε βάθος χρόνου τους διωγμούς και γνωρίζει με ατράνταχτα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία πότε και που ξεκίνησαν οι διωγμοί και πως γιγαντώθηκαν έχει συγγράψει πάνω από 24 βιβλία όπου καταγράφει με λεπτομέρειες τα στοιχεία που στοιχειοθετούν την Γενοκτονία.

Γι’ αυτό και μπορεί πλέον να εκφράσει την απορία του, για την μη ύπαρξη ενός ερευνητικού κέντρου που να χρηματοδοτείται από την Βουλή και  το οποίο θα ασχοληθεί διεξοδικά με την Γενοκτονία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου φοβάται, είπε, μετά την ομιλία του, την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Πόντου. Χωρίς ερευνητικό κέντρο για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, δεν θα πετύχουμε τίποτα.

Στην περίοδο των ερωτήσεων που ακολούθησε την ομιλία μίλησαν μεταξύ άλλων και πολλοί άλλοι καθηγητές και συγγραφείς, όπως ο κ. Στέφανος Τανιμανίδης επεσήμανε την επικείμενη συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου.

«Υπάρχει», τόνισε, «ιδεολογική σύγχυση του τί διεκδικούμε;». Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα ανακαινίστηκε για τουριστικούς λόγους και με την ευκαιρία αυτή το αρμόδιο Υπουργείο της Τουρκίας ζήτησε από τους Ποντιακούς φορείς στην Ελλάδα την επιστροφή διαφόρων κειμηλίων.

Ο κ. Τανιμανίδης αναφέρθηκε και στην δημιουργία Μουσείου στην Ελλάδα και συνεχάρη τους εισηγητές της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων και τον καθηγητή κ. Νίκο Μιχαηλίδη.

Στην περίοδο της ελεύθερης συζήτησης, μετά την εισήγησή του ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι συμφωνεί με την συνολική αλλαγή της αντίληψης στο θέμα της διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Παίζουμε, είπε, αμυντικά.

Ο Θύτης, πρόσθεσε, δηλαδή η Τουρκία, παρουσιάζεται ως θύμα. Χρειάζεται, επεσήμανε, διαφορετική ρητορική. «Να αποδομήσει η Τουρκία το επεκτατικό κράτος».

Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση στην Μεσόγειο, ο καθηγητής κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι έχει καλλιεργηθεί ένας μύθος για την ισχύ της Τουρκίας. Πρόκειται, συμπλήρωσε, για έναν γίγαντα με ξύλινα πόδια.

Πρόσφατα, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, λόγω της στάσης του Ερντογάν.

Η αντιμετώπιση αυτού του κράτους, απο την Δύση, δυστυχώς αντί να οδηγήσει στον εκδημοκρατισμό του, επεσήμανε στην εισήγησή του ο κ. Μιχαηλίδης, δυστυχώς οδήγησε στον πλήρη εκτροχιασμό και σε έναν επεκτατικό σωβινισμό.

Θέλει, είπε, η Τουρκία να απο-πολιτικοποιήσει το θέμα της Γενοκτονίας. «Να ξανασκεφτούμε το ρόλο των συλλογικών μας φορέων», είπε καταλήγοντας.

Τέλος ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην κατ’ αρχάς δημιουργία ψηφιακού μουσείου για τον Ποντιακό Ελληνισμό που θα συμπεριλάβει τα κειμήλια, τις αφηγήσεις και τις περιγραφές για την Γενοκτονία και εν συνεχεία θα έχει και φυσική παρουσία στην Θεσσαλονίκη.

Την προσευχή στην έναρξη και κατά την λήξη της εκδήλωσης έκανε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φασιανής κ. Αντώνιος, ο οποίος και επαίνεσε το Ιερό Ίδρυμα και έδωσε συγχαρητήρια στους οργανωτές της διαδικτυακής αυτής εκδήλωσης.

Ο Επίσκοπος κ. Αντώνιος ανέγνωσε και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για την συγκεκριμένη εκδήλωση που ευχήθηκε όπως η εκδήλωση συνεισφέρει ένα λιθαράκι εις το ποθούμενο.

Συντονίστριες της εκδήλωσης ήταν η κ. Βασιλική Τσανακτσίδου, υπεύθυνη για τα πολιτιστικά του Ιερού Ιδρύματος και η Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Μαγδαληνή Κατέχη. Ρόλο παρουσιαστή πολλών από τους εισηγητές είχε και ο Πρόεδρος του ιερού Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, που απηύθηνε και χαιρετισμό.

Σύντομο χαιρετισμό έκανε και η διευθύντρια του φορέα PHOS κ. Ελένη Χατζή.

Η κ. Τσανακτσίδου ήταν εκείνη που κάλεσε ως εισηγητές στην εκδήλωση και δύο ομιλητές από την Γερμανία, που έχουν μεν τουρκική καταγωγή, αλλά αγωνίζονται για την αναγνώριση των θηρωδιών της Τουρκίας. Αναμεσά τους και ο Αλί Ερτέμ, ο οποίος και επεσήμανε στους ακροατές ότι «υπάρχουμε και η φωνή μας ακούγεται και ενοχλεί».

Είμαι, τόνισε, απέναντι στους αρνητές της Γενοκτονίας. Η θα είμαστε δίπλα στα θύματα ή σε αυτούς που έκαναν αυτό το έγκλημα. Δεν υπάρχει άλλο δρόμος. Ο κ. Ερτέμ, κατέληξε, λέγοντας ότι όταν μετανάστευσε στην Γερμανία του δόθηκε η ευκαιρία να μάθει την ιστορία και από την άλλη πλευρά.

Πριν από τον κ. Ερτέμ, η τουρκικής καταγωγής τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Ντεβρίμ, από την Γερμανία ερμήνευσε ένα ποντιακό τραγούδι αφιερωμένο στα θύματα της Γενοκτονίας. Αναφερόμενη στον κ. Φωτιάδη τόνισε ότι ο καθηγητής είναι και ο μεντοράς της και αναφερόμενη στο έργο του καθηγητή τόνισε ότι συντέλεσε ώστε να μην ξεχαστούν τα θύματα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, το μουσείο θα είναι ένας παράγοντας για να μην ξεχνούμε τα θύματα.

Ο καθηγητής κ. Φωτιάδης, στην δευτερολογία του, επεσήμανε ότι πολλές από τις πηγές του, προήλθαν από άρθρα των ομογενειακών εφημερίδων «Ατλαντίς» και «Εθνικός Κήρυξ» μεταξύ των ετών 1919 και 1921, σε καθημερινά τους άρθρα. Υπάρχουν επίσης τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου αναφέρεται ότι από το 1921 οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν για τα πετρέλαια στην περιοχή.

Σε άλλο σημείο της δευτερολογίας ο κ. Φωτιάδης επεσήμανε  ότι χρειάζεται να είμαστε διεκδικητικοί και σε άλλους τομείς. Υπάρχουν, επεσήμανε 190.000 Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και 43.000 Κρυπτο-χριστιανοί.

Κάλεσε μάλιστα τους εν Αμερική Ποντίους, να χορηγήσουν υποτροφίες σε φοιτητές, οι οποίοι και θα καταγράψουν τα μοιρολόγια, τα τραγούδια και την γλώσσα των ανθρώπων αυτών και θα τα συγκεντρώσουν. Μαζί με τα υπόλοιπα αρχαιολογικά στοιχεία και τα πολύτιμα κειμήλια θα αποτελέσουν το υλικό για το υπό δημιουργία Μουσείο.

«Στόχος μας να είναι το πως θα απογυμνώσουμε τον κεμαλικό αυταρχισμό», κατέληξε.