Ποντιακής καταγωγής επιστήμονας που πήγαινε στον Πόντο κρίθηκε ανεπιθύμητη στην Τουρκία |
του Ρωμανού Κοντογιαννίδη
Persona non grata θεωρήθηκε στην Τουρκία Ελληνίδα υποψήφια διδάκτορας σε πανεπιστήμιο της χώρας μας, στον τομέα του πολιτισμού και με ειδίκευση στη μουσικολογία, η οποία, αν και πήγε στη γειτονική χώρα για ερευνητικούς σκοπούς, καλεσμένη από καθολική εκκλησία που εδρεύει στην περιοχή του Πόντου, κρατήθηκε για 24 ώρες στο κρατητήριο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης και απελάθηκε ως άτομο επικίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας.
Μάλιστα, οι τουρκικές Αρχές της παρουσίασαν μια λίστα με δεκάδες Έλληνες που θεωρούνται, όπως είπαν, ανεπιθύμητοι στη γειτονική χώρα, ως άτομα επικίνδυνα για την ασφάλεια της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα Έλληνες ποντιακής καταγωγής, που σχεδιάζουν να πάνε, όπως κάθε χρόνο, για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου τον 15αύγουστο, να μην τους επιτραπεί η είσοδος στην Τουρκία και να περάσουν μία απίστευτη πολύωρη ταλαιπωρία -στην καλύτερη περίπτωση- στο αεροδρόμιο.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη περίπτωση που σημειώνεται στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μέσα σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών. Στις 28 Μαΐου η δρ. Λαογραφίας και σύζυγος πρώην μέλους του ΔΣ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Μυροφόρα Ευσταθιάδου, η οποία μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για επιστημονικούς σκοπούς, κρατήθηκε για 48 ώρες μαζί με τον 15χρονο γιο της στο αεροδρόμιο της Πόλης και υπέστη απίστευτη ταλαιπωρία και πολύωρη εξονυχιστική ανάκριση.
Απίστευτη περιπέτεια για μία επιστήμονα
Η ποντιακής καταγωγής υποψήφια διδάκτωρ στο χώρο της μουσικολογίας (τα στοιχεία της οποίας βρίσκονται στη διάθεση του ethnos.gr) βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης 14 Ιουλίου στο καινούργιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Επρόκειτο να ταξιδέψει στην περιοχή του Πόντου, καλεσμένη καθολικής εκκλησίας, προκειμένου να ψάξει στα αρχεία της για τη μουσική παράδοση των Ποντίων, αλλά και σε άλλα αρχεία της περιοχής.
«Μόλις έφτασα στον έλεγχο πιστοποιητικών ταυτοπροσωπίας, με οδήγησαν στην Ασφάλεια του αεροδρομίου και χωρίς να μου δώσουν καμία περαιτέρω εξήγηση, μου έδειξαν ένα χαρτί και μου είπαν ότι έχω απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Στη συνέχεια μου πήραν δαχτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφίες, σα να ήμουν εγκληματίας. Άρχισα να φωνάζω και μου έδειξαν δύο έγγραφα. Το ένα έγραφε ότι πρέπει να επιστρέψω στην Ελλάδα με πτήση της Aegean την επόμενη ημέρα, δηλαδή αυτό αποτελούσε το χαρτί απέλασής μου και το δεύτερο έγγραφο έλεγε ότι ήμουν ανεπιθύμητη στη χώρα, εγώ και πολλά άλλα άτομα, μετά από νόμο της 8ης Φεβρουαρίου 2021. Μου έδειξαν και τη λίστα με τους ανεπιθύμητους, η οποία περιελάμβανε δεκάδες ελληνικά ονόματα. Τα έγγραφα έλεγαν ότι έχω απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία για λόγους ασφαλείας», λέει στο ethnos.gr η υποψήφια διδάκτωρ.
Οι τουρκικές Αρχές την ενημέρωσαν ακόμα ότι η απαγόρευση εισόδου της στη χώρα ισχύει για πέντε χρόνια, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί για δέκα χρόνια. Η μόνη δυνατότητα που έχει να αλλάξει αυτό, είναι να απευθυνθεί στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα και να υποβάλει ένσταση.
Στο κρατητήριο μαζί με είκοσι άτομα
Αμέσως μετά οι τουρκικές Αρχές οδήγησαν τη γυναίκα στο κρατητήριο του αεροδρομίου, όπου την κράτησαν για 24 ώρες, σε ένα χώρο έκτασης ενός μέσου σαλονιού, μαζί με άλλες 20 γυναίκες, σε εποχή έξαρσης της πανδημίας.
«Για κάθε μία από εμάς υπήρχε μία πολυθρόνα, η οποία άνοιγε πολύ δύσκολα, με αποτέλεσμα να ήταν πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσει να κοιμηθεί κάποιος. Ευτυχώς, έφαγα πολύ καλά, διότι η Aegean μου προσέφερε τέσσερα γεύματα. Ευτυχώς, είχα μαζί μου το κινητό τηλέφωνο. Μπόρεσα να επικοινωνήσω με την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά δεν έγινε τίποτα. Ωστόσο, κατάφερε να μου εξασφαλίσει το PLF και το rapid test για να μπω στην Ελλάδα. Έφτασα στη χώρα μας στις 5:30 το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουλίου. Με υποδέχθηκαν στελέχη της Ασφάλειας με πολύ ευγένεια και με εξυπηρέτησαν πολύ. Αν έχει μια τέτοια αντιμετώπιση ένας άνθρωπος που προάγει τον πολιτισμό, που πηγαίνει καθαρά για ερευνητικούς σκοπούς στην Τουρκία, τι θα γίνει με άλλους; Δεν έχω καμία εθνικιστική διάθεση και δεν πήγα να δημιουργήσω πρόβλημα ούτε στη χώρα ούτε στους ανθρώπους εκεί. Η ειδικότητά μου είναι εντελώς ακίνδυνη. Αυτή η λίστα που μου έδειξαν, περιλαμβάνει πολλά ελληνικά ονόματα και θεωρώ δεδομένο ότι πολλοί θα ταλαιπωρηθούν τον 15αύγουστο που θα πάνε για προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά».
Η υποψήφια διδάκτωρ αναφέρει ότι θα έπρεπε να επέμβει στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι θα έπρεπε να διαμαρτυρηθούν από κοινού η ελληνική και η τουρκική κοινότητα. «Οι άνθρωποι του πολιτισμού ενισχύουν τη φιλία μεταξύ των δύο λαών. Εκτός κι αν η Τουρκία δε θέλει να προαχθεί αυτή η φιλία», σημειώνει.
Πηγή: Έθνος