Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Γιώργος Λυσαρίδης: ο Νίκος Καπετανίδης έχει εγγραφεί στην εθνική μας συνείδηση ως ένας «εθνομάρτυρας»

Γιώργος Λυσαρίδης: ο Νίκος Καπετανίδης έχει εγγραφεί στην εθνική μας συνείδηση ως ένας «εθνομάρτυρας»
Γιώργος Λυσαρίδης: ο Νίκος Καπετανίδης έχει εγγραφεί στην εθνική μας συνείδηση ως ένας «εθνομάρτυρας»

"Η εθνική συλλογική μνήμη, στην οποία καταχωρίζονται εθνικοί αγώνες, διεκδικήσεις, και σημαντικές επέτειοι, αποτελεί την κιβωτό, όπου διασώζονται τα «ασημικά» κάθε έθνους. Δίπλα στα ιστορικά γεγονότα, κείτονται και τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές τους, ενσταλλαγμένα στο ενδιάθετο του λαού και εδραιωμένα στη εθνική του συνείδηση.

Ένα τέτοιο πρόσωπο υπήρξε και ο Νίκος Καπετανίδης, εμβληματική φυσιογνωμία, ιδιαίτερα για τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες. Ο Νίκος Καπετανίδης, με τη ζωή του, αλλά και με τον θάνατό του, όπως ο ίδιος επέλεξε να τον αντιμετωπίσει, έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον αγώνα για την ελευθερία και την κατοχύρωση της εθνικής ταυτότητας του ποντιακού Ελληνισμού. Στη σύντομη ζωή του (γεννήθηκε στη Ριζούντα το 1889, εκτελέστηκε με απαγχονισμό, στην Αμάσεια, το 1921), κατόρθωσε να εμπνεύσει και να ενισχύσει περαιτέρω το εθνικό φρόνημα των συμπατριωτών του, ασκώντας μαχητική και τολμηρή δημοσιογραφία, μέσα από εφημερίδες και περιοδικά («Επιθεώρησις», «Φάρος της Ανατολής», «Ηχώ του Πόντου», «Εποχή»). Υπέρμαχος και υμνωδός, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της παιδείας, της ελευθεροτυπίας,  μετέδιδε και διατηρούσε ακμαία και άσβεστη την πατριωτική φλόγα, μεταγγίζοντας το δικό του αλύγιστο πάθος για τον Πόντο και την Ελλάδα. Ένα πάθος ασίγαστο, που δεν σίγησε ούτε την τελευταία στιγμή της ζωής του, μπροστά στην αγχόνη.

Δικαίως, ο Νίκος Καπετανίδης έχει εγγραφεί στην εθνική μας συνείδηση ως ένας «εθνομάρτυρας». Η ζωή (και ο θάνατός του) αξίζουν κάθε τιμή. Και η απόδοση αυτής της τιμής, αποτελεί εθνικό χρέος και πατριωτικό καθήκον. Όπως και η διατήρηση της μνήμης του, ως πρότυπο στο οποίο συμπυκνώνεται απόλυτα η έννοια του όρου «πατριώτης».

Η κατασκευή μνημείου, αφιερωμένου στον εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη, εδώ, στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένδειξη ευγνωμοσύνης, που θα παραμένει στο διηνεκές, για να θυμίζει και στις επόμενες γενιές και να καθοδηγεί, όποτε εθνική ανάγκη το απαιτεί, τι σημαίνει αγώνας και θυσίες για το έθνος και την πατρίδα.

Οφείλουμε όλοι, να συγχαρούμε όσους πήραν αυτή την πρωτοβουλία, αλλά και να τους συμπαρασταθούμε, μέχρι την ολοκλήρωση του έργου."

Γιώργος Λυσαρίδης
Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης