Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021

Ξεκίνησε το «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Ξεκίνησε το «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας
Ξεκίνησε το «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» με στόχο την αναγνώριση της Γενοκτονίας

Μέσω τηλεδιάσκεψης διεξήχθη την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, η πρώτη ενημερωτική συνάντηση των Δήμων που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» που ίδρυσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε συνεννόηση πάντα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοπός του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες είναι:

- Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πόλεων και των τοπικών κοινοτήτων του ελληνισμού
- Η δικτύωση και ο συντονισμός δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας
- Η αξιοποίηση των σχέσεων κάθε κοινότητας με άλλες κοινότητες
- Η προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων
- Καταγραφή των Ποντιακών Κοινοτήτων του εξωτερικού
- Η συντονισμένη προσπάθεια άσκησης επιρροής σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων
- Η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τις πραγματικές διαστάσεις της Γενοκτονίας.

Στην πρώτη διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας πήραν μέρος 32 Δήμοι: (αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος του δελτίου) ενώ είναι σημαντικό ότι συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων Δήμων που δεν πήραν μέρος στη σημερινή τηλεδιάσκεψη με διάθεση συμμετοχής σ’ αυτή την σημαντική προσπάθεια.

Από την πλευρά της ΚΕΔΕ, πέραν του Δημήτρη Κάρναβου, Β’ Αντιπροέδρου και Δημάρχου Καλλιθέας, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης, Γιάννης Καραγιάννης.

Ο κ. Κάρναβος, που έχει οριστεί από το ΔΣ της ΚΕΔΕ ως συντονιστής για το σχέδιο δράσης, οργάνωσης και λειτουργίας του Δικτύου δήλωσε:

«Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού δικτύου πόλεων που έχει σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ακούστηκαν πολλές και σημαντικές απόψεις για την ανάγκη της τεκμηρίωσης του ζητήματος, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση καθώς και για την ανάγκη της διάσωσης της διαλέκτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου με τη συνεργασία με τα Ποντιακά σωματεία σε όλο τον κόσμο.

Θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση με την κυβέρνηση, τους φορείς και τα σωματεία ώστε σύντομα να έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο του δικτύου μας».

Αναλυτική λίστα των Δήμων που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη (με αλφαβητική σειρά):

Αθηναίων, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αμφιλοχίας, Αρταίων, Βισαλτίας, Βριλησσίων, Δεσκάτης, Ελευσίνας, Ηρωικής πόλεως Νάουσας, Θάσου, Θέρμης, Καλαμαριάς, Καλλιθέας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κορυδαλλού, Λαγκαδά, Λαυρεωτικής, Λεβαδέων, Μοσχάτου-Ταύρου, Νεάπολης-Συκεών, Νέας Σμύρνης, Ορεστιάδας, Παιανίας, Παιονίας, Πέλλας, Πύδνας Κολινδρού, Πυλαίας-Χορτιάτη, Σερρών, Σιθωνίας, Τεμπών, Ωραιοκάστρου

Μέχρι σήμερα την Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζουν, εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, 2 Πολιτείες της Αυστραλίας, 2 πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.