Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Ποντιακές συνταγές: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Ποντιακές συνταγές: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο
Ποντιακές συνταγές: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Το πασκιτάν είναι το Ποντιακό μαλακό, ανάλατο τυρί με υπόξινη γεύση και γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση. Διαλύεται τέλεια σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα όσο πυκνή ή ρευστή θέλουμε.

Το Σιρόν είναι ένα ζυμαρικό χειροποίητο εμβληματικό της Ποντιακής κουζίνας.

Μαγειρεύει η Παρθένα Μισαηλίδου, Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Ακρίτες Ν. Κρώμνης

Ποντιακές συνταγές: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Υλικά

- 20 σιρόν ή μια συσκευασία σιρόν
- ½ κιλό πασκιτάν ή στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο

Ποντιακές συνταγές: Σιρόν με πασκιτάν και σκόρδο

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε ένα ταψί τα σιρόν το ένα δίπλα στο άλλο.

Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τα περιχύνουμε τόσο όσο να τα σκεπάσουμε.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.

Κατόπιν σε άλλο σκεύος διαλύουμε το πασκιτάν σε χλιαρό νερό.

Ρίχνουμε μέσα το σκόρδα τριμμένο, ανακατεύουμε, τα αδειάζουμε στο σιρόν και το περιχύνουμε με καυτό αγελαδινό βούτυρο.

Πασπαλίζουμε με πάπρικα ή μπούκοβο.

Το σερβίρουμε ζεστό.

Πηγή: Έμβολος