Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου παρουσιάζεται στη 85η ΔΕΘ

Η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου παρουσιάζεται στη 85η ΔΕΘ
Η πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου παρουσιάζεται στη 85η ΔΕΘ

Το Σωματείο “Μέριμνα Ποντίων Κυριών” ιδρυμένο στην Τραπεζούντα το 1904 και επανιδρυμένο στη Θεσσαλονίκη το 1923 αποτελεί ένα μακροβιότατο γυναικείο Σωματείο με συνεχή φιλανθρωπική και πολιτιστική δραστηριότητα στη δημόσια και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης. Το Σωματείο, έχοντας διασώσει μνήμες και τεκμήρια ανθρώπων της Τραπεζούντας, αποτέλεσε σημείο αναφοράς και εστία άσβεστης φλόγας διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των ξεριζωμένων Ποντίων.

Από την 1η Δεκεμβρίου του 2005, διαθέτει ιδιόκτητο Μουσείο, με δωρεάν είσοδο για όλους, επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας αρ. 107. Με τίτλο “κεντώντας τη μνήμη”, η μόνιμη έκθεση του Μουσείου ακολουθεί την πορεία του Σωματείου δίπλα και μέσα στη μεγάλη εικόνα της Ιστορίας από την Τραπεζούντα στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερα ενόψει της επετείου των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή (2022) και της έλευσης των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, την οποία ο θεσσαλονικιός λογοτέχνης Γιώργος Ιωάννου αποκάλεσε «πρωτεύουσα των προσφύγων», η προσφυγική ιστορία της πόλης, οι άνθρωποί της, ο υλικός τους πολιτισμός και η μνήμη τους, πρέπει να διατηρηθούν και να αναδειχθούν.

Επιπλέον, η θέση της γυναίκας, οι ιστορικές κατακτήσεις και διεκδικήσεις, η κοινωνική ορατότητα των γυναικείων ζητημάτων είναι θέματα απολύτως επίκαιρα στη σημερινή δημόσια συζήτηση.

Η συμμετοχή στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επιθυμεί να έχει ακριβώς αυτό το στίγμα, την επαφή με τον ποντιακό πολιτισμό, την προσφυγική εμπειρία και τη γυναικεία οπτική.

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους της να επισκεφθούν τον χώρο του Σωματείου στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης μεταξύ 11-19/09/2021.

Σάββατο 11 - Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
Καθημερινές: 16:00 – 22:00
Σάββατο & Κυριακή: 10:00 – 22:00