Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Τρίτη, στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, θα πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία για την μεγάλη δεσποτική εορτή της χριστιανοσύνης, με την οποία τιμάται η διπλή ανεύρεση του Σταυρού στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός. 

Στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά φυλάσσεται ο Τίμιος Σταυρός του Αυτοκράτορα της Τραπεζούντας Εμμανουήλ του Γ΄ του Μεγαλοκομνηνού. Το σπουδαίο αυτό κειμήλιο της Χριστιανοσύνης, με μέγιστο τμήμα Τίμιου Ξύλου, είναι μοναδικό και αποτελεί υπέρτατη κληρονομιά. Αυτός ο τίμιος Σταυρός παρείχε ευλογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά του αλησμόνητου Πόντου και στο σύνολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Όταν με βίαιο τρόπο σίγησαν οι καμπάνες της Σουμελιώτισσας, ο Σταυρός μαζί με τη θαυματουργή εικόνα της Σουλιώτισσας και το Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου διασώθηκαν και με θαυμαστό τρόπο έφθασαν στη νέα Σουμελά στο φιλόξενο Βέρμιο.

Το Ιερό κειμήλιο του Τιμίου Σταυρού των Μεγαλοκομνηνών Αυτοκρατόρων την ημέρα της εορτής θα εξέλθει από την προθήκη όπου φυλάσσεται κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, και αφού γίνει η λιτάνευση του, θα τεθεί σε προσκύνηση.

Η Θεία Λειτουργία θα ξεκινήσει στις 8:00 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 11:00 π.μ.

Είναι η ημέρα όπου όλοι μαζί θα ψάλλουμε το απολυτίκιον «Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου». Μετά την Λειτουργία θα μοιραστούν κλώνοι βασιλικού.

Ο Ναός είναι καθημερινά ανοιχτός έως τις 9:00 μ.μ.