Αποκαλύπτεται μνημείο για τον Ν. Καπετανίδη στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά |
Τοποθετήθηκε το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021 στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη το μνημείο του Πόντιου αγωνιστή, μαχητικού δημοσιογράφου και εκδότη, Νίκου Καπετανίδη. Τα αποκαλυπτήρια του θα γίνουν την Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα από τον δήμο Παύλου Μελά σε συνεργασία με το νεοϊδρυθέντα σύλλογο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης». Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων συμπίπτει με την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ημέρα εκτέλεσης του Νίκου Καπετανίδη στην αγχόνη των Κεμαλικών Δικαστηρίων της Αμασείας, την 21η Σεπτεμβρίου 1921, σε ηλικία 32 ετών. Το άγαλμα που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Κικώτης, με ύψος που φτάνει τα 6 μέτρα, θα φιλοξενείται στον υπαίθριο χώρο του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά όπου θα κατασκευαστεί το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού. Την ιδέα για να τιμηθεί ο Νίκος Καπετανίδης είχε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm» χαρακτήρισε «συγκινητική» την προσπάθεια στήριξης του εγχειρήματος από τους Ομογενείς του Ελληνισμού του Πόντου, των Ενώσεων Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης και Αθηνών ενώ και η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε ένα σημαντικό ποσό για την κατασκευή του μνημείου.
«Η τελευταία λέξη του στην αγχόνη ήταν ‘Ζήτω η Ελλάς’», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «ο Καπετανίδης δεν ήταν άνθρωπος της πολεμικής δράσης, ήταν άνθρωπος που πολέμησε με το κονδύλι του. Πάλεψε με την πένα του, για την τιμή της δημοκρατίας, για την τιμή της ελευθεροτυπίας, κατά της λογοκρισίας, υπέρ της αλήθειας». Ο Νίκος Καπετανίδης (1889 – 1921) υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης στην εφημερίδα «Εποχή» στην Τραπεζούντα και πλήρωσε με την ζωή του την αταλάντευτη στάση του για την δημοσιοποίηση των τραγικών γεγονότων στην Τουρκία σε βάρος του άμαχου πληθυσμού στον Πόντο. Λίγα λόγια για τον Νίκο Καπετανίδη Ο Νίκος Καπετανίδης (1889–1921) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης εφημερίδας. Αναδείχτηκε σε σημαντική προσωπικότητα του Ελληνισμού του Πόντου. Το 1921 απαγχονίστηκε από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ. Γεννήθηκε στη Ριζούντα του Πόντου, τότε περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα στην Τουρκία). Φοίτησε στο Φροντιστήριο Τραπεζούντας, σημαντικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της πόλης αυτής. Μετά την αποφοίτησή του αναδείχτηκε σε έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και υπήρξε ενεργό μέλος του ελληνικού τοπικού Τύπου. Ανέλαβε επίσης την έκδοση της εφημερίδας Εποχή. Η πνευματική δραστηριότητά του δεν περιορίστηκε εκεί, αλλά συμμετείχε και στο γλωσσικό ζήτημα ως υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση. Επίσης υποστήριζε ότι η εκπαίδευση δεν πρέπει να ελέγχεται από τις θρησκευτικές αρχές. Ο Καπετανίδης συνελήφθη από τους Τούρκους εθνικιστές του Μουσταφά Κεμάλ και παραπέμφθηκε σε δίκη-παρωδία στην Αμάσεια τον Σεπτέμβριο του 1921, κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης Γενοκτονίας κατά του ελληνικού στοιχείου. Υπήρξε μεταξύ των διαπρεπών προσωπικοτήτων των Ποντίων που απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια, ως αποτέλεσμα της πολιτικής μαζικής εξόντωσης που είχε εξαπολύσει το κίνημα του Κεμάλ.
Μία μέρα πριν και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση "Δέηση Πόντου", μία δοξαστική μουσική τοιχογραφία των παθών του Πόντου στις 8:30 μ.μ. στο ανοιχτό θέατρο της Μονής Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Η παράσταση είναι σε κείμενα Γιώργου Γεωργιάδη, αφήγηση Τάσου Νούσια ενώ συμμετέχει η Βερόνικα Αργέντζη και στο τραγούδι οι Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Αλέξης Παρχαρίδης, Χρήστος Χαλκιάς.
Συμμετέχουν:
Χρήστος Παπαδόπουλος, συνθέτης πρωτότυπης μουσικής σολίστ μπουζούκι-ούτι
Σταμάτης Χρήστου πιάνο, ενορχήστρωση
Περικλής Παπαδόπουλος κιθάρα
Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου κρουστά
Σάκης Ξενούδης κανονάκι
Γιώργος Μπαϊρακτάρης μπάσο
Κωνσταντίνος Ρήγας τύμπανα
Γιάννης Ευσταθιάδης πλήκτρα
Γιώτα Μυσερλή άρπα
Κώστας Ζώης νταούλι
Σολίστ: Γιώργος Ατματσίδης-Χρήστος Καλιοντζίδης Ποντιακή Λύρα
Σταύρος Παζαρέντσης Κλαρίνο
Φιλική συμμετοχή: Τάκης Βαμβακίδης σε κείμενο Δημήτρη Πιπερίδη.