Οι Τούρκοι μετατρέπουν την Πομπηιούπολη του Πόντου σε αρχαιολογικό χώρο |
Η αρχαία Πομπηιούπολη, στην περιοχή της Κασταμονής του Πόντου, προετοιμάζεται ώστε να γίνει και επίσημα αρχαιολογικός χώρος και ανοιχτή στους επισκέπτες, καθώς οι ανασκαφές συνεχίζουν να αποκαλύπτουν την ιστορία της πόλης και της περιοχής.
Η Πομπηιούπολη, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολίας κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Παφλαγονίας.
Οι ανασκαφές διεξάγονται με μια ομάδα 30 αρχαιολόγων από την Τουρκία, την Ιταλία και την Πολωνία, με επικεφαλής τον Ταγιάρ Γκιουρντάλ, διευθυντή του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου «Μπουλέντ Ετσεβίτ».
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2006 και συνεχίστηκαν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Μουσείου της Κασταμονής και του Δήμου Τάσκιοπρου (Taşköprü), ενώ έχει υποβληθεί στον Οργανισμό Ανάπτυξης της Βόρειας Ανατολίας (KUZKA) αίτημα για να μετατραπεί η πόλη σε αρχαιολογικό χώρο.
Με την υποστήριξη του KUZKA, η ομάδα προτείνει τη διατήρηση και προστασία των ορίων της αρχαίας πόλης, την εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, τη δημιουργία ενός τομέα υποδοχής και ενημέρωσης επισκεπτών και μια αποθήκη/εργαστήριο για τα ευρήματα των ανασκαφών.
Η Πομπηιούπολη ήταν μία από τις επτά πόλεις που ίδρυσε ο Ρωμαίος στρατηγός Πομπήιος ο Μέγας κατά μήκος των ποταμών Ίρις, Άλυς και του Αμνία το 64 π.Χ. όταν κατέκτησε το Βασίλειο του Πόντου και κατά συνέπεια ενσωμάτωσε την περιοχή στη νέα ρωμαϊκή επαρχία Βιθυνίας-Πόντου.
Κατά τη διάρκεια της ακμής της, κατά τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., η πόλη είχε γίνει η πρωτεύουσα της αρχαίας ρωμαϊκής επαρχίας Παφλαγονίας. Ορισμένες επιγραφές πάνω σε πέτρες και νομίσματα φέρουν τον τίτλο «Μητρόπολη Παφλαγονίας».
«Παρατηρήσαμε ότι υπήρξαν ελάχιστες προσπάθειες για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης της Πομπηιουπόλεως. Σκοπεύουμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Φυσικά, το πιο σημαντικό έργο που κάνουμε για να το καλύψουμε είναι οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης», δήλωσε ο Gürdal στο πρακτορείο Anadolu.
Ιδιαιτέρως ακριβό εγχείρημα
«Η αποκατάσταση και η συντήρηση είναι δύο τομείς που χρειάζονται μεγάλο προϋπολογισμό. Χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη. Έχουμε ένα οργανωμένο πλάνο, το οποίο για να υλοποιηθεί χρειάζεται η στήριξη του οργανισμού ανάπτυξης και του δήμου μας. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο», δήλωσε ο Ταγιάρ Γκιουρντάλ.
Τόνισε επίσης ότι έχουν γίνει αρκετές αρχαιολογικές ανασκαφές σε όλη την Τουρκία.
«Το κράτος μας δεν μπορεί να βοηθάει στα πάντα», είπε και πρόσθεσε: «Οι τοπικές δυνάμεις πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και να βοηθήσουν με τις ανασκαφές. Εάν έχουμε τη στήριξή τους, μπορούμε να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά και γρήγορα ότι η αρχαία Πομπηιούπόλη θα μετατραπεί σε έναν, προσβάσιμο στο κοινό, αρχαιολογικό χώρο».
Πηγή: Παρατηρητής της Θράκης