Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

«Τρεις Περιφέρειες – Μία Γενοκτονία: Οι Έλληνες της Ανατολίας»

«Τρεις Περιφέρειες – Μία Γενοκτονία: Οι Έλληνες της Ανατολίας»
«Τρεις Περιφέρειες – Μία Γενοκτονία: Οι Έλληνες της Ανατολίας»

H Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και o Πανθρακικός Σύλλογος Μελβούρνης και Βικτωρίας οργανώνουν διαδικτυακή παρουσίαση ομιλίας με θέμα «Τρεις Περιφέρειες – Μία Γενοκτονία: Οι Έλληνες της Ανατολίας», από τον συγγραφέα και ιστορικό, Σταύρο Σταυρίδη.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ο γηγενής ελληνοχριστιανικός πληθυσμός της Ανατολίας ξεριζώθηκε από τα πατρογονικά εδάφη του με γενοκτονία και αναγκαστική εκδίωξη.

Το 1994 και το 1998 το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε επίσημα αυτά τα εγκλήματα ως Γενοκτονία και όρισε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες μνήμης για την κάθε περιοχή, Πόντο, Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη. Ωστόσο, καθώς επρόκειτο για το ίδιο ιστορικό γεγονός, οι τρεις διαφορετικές ημερομηνίες δυσχεραίνουν την δημιουργία μιας συλλογικής φωνής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Στην παρουσίασή του, ο κ. Σταυρίδης θα κάνει μια επισκόπηση των γεγονότων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα επακόλουθά του που ήταν οι Γενοκτονίες σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών στην Ανατολία και η ιδεολογία της εποχής που δεν διέκρινε τις γεωγραφικές περιοχές. Η ομιλία θα γίνει στα Αγγλικά.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση του θέματος.

Ο Σταύρος (Terry) Σταυρίδης γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και μετανάστευσε στην Αυστραλία με τους γονείς του. Ο κ. Σταυρίδης έχει Bachelor of Arts (B.A) στην Πολιτική Επιστήμη/Οικονομική Ιστορία και BA (Hons) στην Ευρωπαϊκή Ιστορία από το Πανεπιστήμιο Deakin και M.A στην Ελληνική/Αυστραλιανή Ιστορία από το Πανεπιστήμιο RMIT.

Η διπλωματική του εργασία (MA) με τίτλο “Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-23: η άποψη του Αυστραλιανού Τύπου” δημοσιεύθηκε επίσης ως βιβλίο από την Gorgias Press το 2008. Το τελευταίο βιβλίο του Σταύρου με τίτλο “Ιστορίες από τις τελευταίες μέρες της Ανατολίας” (2020) είναι μια συλλογή μυθιστορηματικών διηγήσεων που ασχολούνται με γεγονότα την εποχή της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Σταύρος Σταυρίδης έχει 25 χρόνια διδακτικής εμπειρίας, δίνοντας διαλέξεις σε επίπεδο Πανεπιστημίου και TAFE. Έχει παρουσιάσει εργασίες σε Διεθνή Συνέδρια στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ και έχει δώσει επίσης δημόσιες διαλέξεις τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Πολλά από τα άρθρα του έχουν εμφανιστεί στον ελληνοαμερικανικό Τύπο.

Εργάστηκε ως ιστορικός/ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και Ερευνών του Πανεπιστημίου La Trobe.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η εκστρατεία και η καταστροφή της Μικράς Ασίας, η ιστορία της Μέσης Ανατολής, οι γενοκτονίες των Ασσυρίων και Αρμενίων, η Ελλάδα στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η παρουσίαση «Τρεις Περιφέρειες – Μία Γενοκτονία: Οι Έλληνες της Ανατολίας» στο κοινό της Αυστραλίας θα γίνει διαδικτυακά την Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00 ώρα Μελβούρνης.

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης στο ZOOM θα αναρτηθεί στη σελίδα της Ομοσπονδίας στο Facebook https://www.facebook.com/pontian.org.au

Θα προλογίσουν οι: Συμέλα Ελευθεριάδου-Σταματοπούλου, πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και Χρήστος Βλασσακάκης, πρόεδρος του Πανθρακικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Μαρία Μπακαλίδου, γραμματέας του Πανθρακικού Συλλόγου Μελβούρνης και Βικτωρίας.