Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ελπιδοφόρα βήματα για τον "Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας", στην Καλαμαριά

Ελπιδοφόρα βήματα για τον "Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας", στην Καλαμαριά
Ελπιδοφόρα βήματα για τον "Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας", στην Καλαμαριά

Μια παραδοξότητα έρχεται να διορθώσει η πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς διαμέσου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου με το πρόσφατο αίτημά του προς το Δήμο Καλαμαριάς για παραχώρηση χώρου στο στρατόπεδο Κόδρα προκειμένου να χτιστεί Ιερός Ναός προς τιμή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου. Η παραδοξότητα αυτή σχετίζεται με το γεγονός πως ενώ ο Άγιος Ευγένιος τιμάται ως πολιούχος της Καλαμαριάς, εντούτοις δεν έχει χτιστεί ακόμη ένας λαμπρός ναός στον οποίο να τιμάται η μνήμη
του.

Αν ληφθεί υπόψη η κεντρική θέση την οποία κατείχε στην εκκλησιαστική ζωή των Ποντίων ο Άγιος Ευγένιος πριν την Καταστροφή και το γεγονός πως η Καλαμαριά είναι μια πόλη που χτίστηκε από τους πρόσφυγες, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ποντιακή καταγωγή, καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει μια ανακολουθία και μια εκκρεμότητα.

Είναι γεγονός πως ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προβολή της τιμής του Αγίου Ευγενίου λαμβάνοντας διάφορες πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο θεσμός των Ευγενείων. Κάτι που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι έχει ήδη ετοιμαστεί μια μεγάλη εικόνα διαστάσεων 1,80 ύψος επί 1,40 πλάτος, εξαιρετικής σύλληψης και τεχνοτροπίας στην οποία παρουσιάζεται ο βίος και το μαρτύριο του Αγίου καθώς και η λατρεία του στη νέα του έδρα την Καλαμαριά.

Ελπιδοφόρα βήματα για τον "Άγιο Ευγένιο Τραπεζούντας", στην Καλαμαριά

Η νέα αυτή εξέλιξη χαροποίησε ιδιαίτερα τον ποντιακό ελληνισμό στην Ελλάδα και τη διασπορά, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει την στήριξη του στο όραμα του σεβασμιώτατου. Τόσο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, καθώς και οι τοπικοί σύλλογοι της Καλαμαριάς εξέφρασαν την ολόθυμη στήριξη τους στο όραμα του Σεβασμιώτατου, για τη δημιουργία του Ιερού Ναού και εκκλησιαστικού Μουσείου στο στρατόπεδο Κόδρα.

Το γεγονός της συστράτευσης σύσσωμου του Ποντιακού Ελληνισμού γύρω από το αίτημα αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός αν ληφθούν υπόψη οι διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ τους σε άλλα σημαντικά ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού.

Το e-Pontos εκφράζει κι αυτό την ελπίδα ότι μετά από σχεδόν 100 χρόνια από την προσφυγιά και την έλευση των προγόνων μας στη μητέρα Ελλάδα και ειδικότερα την προσφυγομάνα Καλαμαριά, ο κατεξοχήν Άγιος των Ποντίων, ο Άγιος Ευγένιος θα τιμηθεί όπως του αξίζει. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμαριάς θα τιμήσει την ποντιακή και ευρύτερα προσφυγική καταγωγή των δημοτών του και θα συναινέσει στο δίκαιο αυτό αίτημα.