Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Πρόταση Σούλη Καζαντζίδη για συνέχιση των μαθημάτων της εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου

Πρόταση Σούλη Καζαντζίδη για συνέχιση των μαθημάτων της εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου
Πρόταση Σούλη Καζαντζίδη για συνέχιση των μαθημάτων της εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου

Στην Αθήνα βρέθηκε την Τρίτη 5 Οκτωβρίου στα γραφεία της ΚΕΔΕ ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας, ο δημοτικός σύμβουλος Κιλκίς και πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Αναστάσιος Καζαντζίδης και υπέβαλε πρόταση προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ μέσω της επιτροπής και του νομικού του συμβούλου, για συνεργασία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων Εκπαιδευτικών - στην οποία ο Α. Καζαντζίδης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου- για συνεργασία για την συνέχιση των μαθημάτων της εκμάθησης της Ποντιακής Διαλέκτου. 

Η επιστολή και η πρόταση συνεργασίας

Αγαπητοί φίλοι,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών, τον οποίο εκπροσωπώ ως μέλος του ΔΣ, μετά και από σχετική εξουσιοδότηση από τον Πρόεδρό μας Δρα Αντώνη Παυλίδη, είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Αθήνα και μέλη εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), που ιδρύθηκε πριν από 23 χρόνια στην Αθήνα και πραγματοποιεί δράσεις κυρίως μέσα από συνέδρια και ημερίδες, σχετικές με θέματα που απασχολούν τον ποντιακό ελληνισμό και κυρίως με εκείνα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει σημαντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων την εισαγωγή της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στην εκπαίδευση. Ειδικότερα, μετά από δική μας πρωτοβουλία είχε συγγραφεί το κεφάλαιο -45 περίπου σελίδων- για τον ποντιακό ελληνισμό, που είχε εισαχθεί από το 2005 σε βιβλίο ιστορίας της Γ’ λυκείου και χωρίς κανένα σοβαρό και προφανή λόγο είχε αφαιρεθεί το 2015 από τον τότε Υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη. Το κεφάλαιο αυτό μετά και από δικές μας ενέργειες, η Υπουργός Παιδείας το επανέφερε ήδη σε βιβλίο της Γ’ Λυκείου.

Ο λόγος που σας γράφουμε αυτή την επιστολή είναι αφενός μεν να σας συγχαρούμε για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία δημιουργίας ενός δικτύου Δήμων που θα αγωνιστούν για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας. Αυτή θεωρούμε ότι είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πράξη, που μπορεί να αποβεί καθοριστική στον πανανθρώπινο αυτό αγώνα όλων μας. Αφετέρου δε να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις μας, που συνδέονται με τους Δήμους της χώρας. Ειδικότερα:

Το 2019 πραγματοποιήσαμε με επιτυχία σεμινάρια Ιστορίας του Πόντου στους εκπαιδευτικούς, στις έδρες των Αντιπεριφερειών της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (Πρόεδρος ο Λάζαρος Κυρίζογλου). 

Ας ληφθεί υπόψη ότι κάθε Άνοιξη, από το 2014 μέχρι το 2019, είχαμε πραγματοποιήσει ανάλογα σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο, δράση που είχε εξελιχθεί σε θεσμό για τους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης. Έχουμε δηλαδή αποκτήσει τεχνογνωσία για την επιτυχή πραγματοποίηση τέτοιων σεμιναρίων. 

Πιστεύουμε ότι μπορούμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, να πραγματοποιήσουμε τέτοια σεμινάρια από ειδικούς επιστήμονες, κυρίως μέλη, αλλά και φίλους του Συνδέσμου μας, σε ευρύτερες περιοχές, ακόμη και σ’ όλη την Ελλάδα. Πχ θα μπορούσαμε να τα πραγματοποιήσουμε σε νησιώτικες ή σε ακριτικές περιοχές.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η εκπόνηση, από το Σύνδεσμό μας, ενός προγράμματος διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου, αρχικά στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας (2014-2015) και στη συνέχεια με τη συνεργασία μελών μας με τοπικούς Δήμους, ενώ από το 2016 μέχρι το 2019 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και σε κοντινές σ’ αυτή πόλεις. 

Σ’ αυτή την κορυφαία και επιτυχημένη δράση μας, είχαμε τη συνεργασία και στήριξη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με αποκορύφωμα απόφαση του τ. Υφυπουργού Κώστα Γκιουλέκα για πιστοποίηση ενός αριθμού της τάξης των 60 (εξήντα) εκπαιδευτικών σ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι στη συνέχεια δίδαξαν, αφού πρώτα επιμορφώθηκαν με ευθύνη του Συνδέσμου μας. Η επιτυχία του προγράμματος αυτού ήταν μεγάλη και αποτυπώθηκε και στους σχετικούς δείκτες αξιολόγησης.

Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία μεταξύ της ΚΕΔΕ και του Συνδέσμου μας, μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η υλοποίηση αυτού του προγράμματος και να αναπτυχθούν νέες δυνατότητες (πχ διαδικτυακή διδασκαλία σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί πιστοποιημένοι σε κάποια περιοχή).